Lekker ouderwetse filterkoffie, je kunt er heel veel mee!

Die lekkere ouderwetse filterkoffie waar wij Nederlanders zo van houden, is weer helemaal hip en happening. Maar wat kun je er allemaal mee doen?
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

Wij Nederlanders zijn koffiedrinkers. Voornamelijk van die lekkere ouderwetse filterkoffie, zoals je in de reclame ziet. Maar de laatste paar jaar is die koffiecultuur aan het veranderen.

Waar we vroeger voornamelijk filterkoffie dronken, zitten we tegenwoordig aan een espresso of latte macchiato. En dan praten we nu ook over de kwaliteit van koffiebonen, de verschillende ‘melanges’. Het kan niet op! 

Kantoorkoffie

Ook op kantoor verwachten we koffie van ‘top kwaliteit’. En, eerlijk is eerlijk, de laatste paar jaar is die kwaliteit enorm verbeterd. Ik kom regelmatig bij bedrijven die mij inhuren voor een opruimdag, een verhuisdag, of een personeelsevent. Ik zie dan meestal versgemalen bonen, cappuccino met verse melk, noem maar op. Maar, ja er is altijd een maar, nu veel mensen ook weer vaker thuis gaan werken moeten we het ook weer vaker zelf regelen! Wist je dat supermarkten de laatste tijd zo’n 22 procent meer koffie hebben verkocht dan normaal. Het grootste deel komt van de verkoop van cupjes.

Ja, de cupjes zijn natuurlijk heel populair. Maar cupjes zijn ook kostbaar. Dat begint bij veel huishoudens in de papieren te lopen als je vaker thuiswerkt. En in tijden van financiële voorzichtigheid grijpen wij Nederlanders dan het liefste terug op die lekkere, ouderwetse filterkoffie waar we groot mee zijn geworden. Rood-, zilver- of goudmerk, ‘dark roast’, ‘forte’ of ‘blond’. Intens of superior, pfffff keuze genoeg tegenwoordig! En dan heb ik het nog niet eens over het aanzienlijke prijsverschil.  

Thuiskoffie

Thuis zijn we gewend filterkoffie te drinken. Het is een snelle, makkelijke manier van koffiedrinken én het is betaalbaar. Zeker als je een huishouden hebt van meerdere ‘koffielurkers’. Voor sommigen van ons is het terug naar vroeger. Het gepruttel van het koffieapparaat en het koekje. Een mok koffie met de papieren krant (nou ja, iPad dan, ook goed!). Maar filterkoffie heeft nog meer voordelen. Je kunt er namelijk ook mee ‘schoonmaken’! Ik heb zo nog een leuke koffie schoonmaaktip voor je, die echt super goed werkt.

Lees ook

TV scherm schoonmaken met thee

Koffiekwaliteit

De kwaliteit van de koffie verschilt enorm. Het duidelijkst is de verdeling roodmerk, zilver of goud. Roodmerk is meestal de goedkoopste, die bevat naast Arabicabonen zo’n 30 procent Robustabonen. Die zijn van mindere kwaliteit dan Arabica, zijn sterker en bitterder en alleen lekker in een ‘blend’ met andere bonen. Zilvermerk bevat 20 procent Robusta en goudmerk is 100 procent Arabica.

Er zijn verschillende grote koffiemerken. Douw Egberts, Illy, Nespresso, Nescafé, Max Havelaar, Starbucks en Segafredo koffie. De laatstgenoemde is een authentieke Italiaanse koffie waarvan de selectie bestaat uit ruwe, groene koffiesoorten.

Bittere smaak

Het verschil zit hem in branding. Bij dark roast zijn de bonen langer gebrand. Hoe donkerder, hoe bitterder de smaak. Als je een hoge dosering koffie gebruikt, of het water loopt langzaam door, en het water is dus langer in contact met de koffie, trekt het meer bitter uit de gemalen koffie. Koffie is een bulkproduct en de meeste supermarktkoffies zijn ‘blends’ of ‘melanges’: mengsels van bonen uit verschillende landen. 

Zelf de koffie malen is vaak lekkerder dan al voorgemalen koffie. Eigenlijk kun je gemalen koffie niet bewaren. De maling van filterkoffie mag niet te fijn zijn: het water moet er snel genoeg doorheen kunnen lopen om er niet te veel bitter uit te trekken.

Schoonmaken met koffie

Maar ongeacht de kwaliteit, de smaak of het merk. Er is een ding waar je filterkoffie altijd voor kunt gebruiken: de schoonmaak. Jaha, en dan bedoel ik niet dat je de koffie in een emmer doet en je muur gaat schoonmaken. Zo werkt het niet! Filterkoffie is ideaal tegen bijvoorbeeld geurtjes in je koelkast of het doorspoelen van je leidingen in de keuken. Dus drink je filterkoffie thuis? Vanaf nu mag je de koffiedrab nooit meer zomaar weggooien.

Bewaar de koffiedrab, ook wel koffiedik genoemd en gooi deze in je afvoer in de keuken als je je leidingen mooi schoon wil houden. Die grove korrel schuurt namelijk langs al die vuiligheid in je leidingen en haalt het los.

Wil je nare geurtjes tegengaan in je koelkast? Leg dan wat van het koffiedik in je een bakje en zet deze in de koelkast. Je zult zien dat het al die nare geurtjes weghaalt en neutraliseert. Je moet wel nog steeds op zoek naar de bron van die nare geurtjes, want misschien ligt er iets te rotten wat weggegooid moet worden.