Waarom handen wassen met zeep het beste is!

Handen wassen met zeep is en blijft het allerbeste tegen het coronavirus én andere virussen. Waarom? Dat ga ik je uitleggen!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
Video afspelen

Handen wassen met zeep is de meest effectieve manier om hygiënisch schoon worden en zaken zoals het Coronavirus tegen te gaan. Desinfecterende middelen op basis van alcohol zijn ook effectief, maar zeep is en blijft toch het meest efficiënt als een virus op je huid zit. Virussen kunnen uren, zelfs dagen buiten het lichaam actief zijn. Ontsmettingsmiddelen, vloeistoffen, doekjes, gels en crèmes die alcohol bevatten, zijn allemaal nuttig om ze kwijt te raken, maar ze zijn niet zo goed als de gewone, ouderwetse zeep.

Grootmoeders zeepje tegen coronavirus

Gezondheidsautoriteiten zoals het RIVM zeggen eigenlijk twee belangrijke dingen: (1) zodra u het coronavirus heeft, is er nog geen medicijn dat het kan doden. En (2) voorkomen is eigenlijk (in dit geval letterlijk) beter dan genezen: probeer zoveel mogelijk te zorgen dat het virus geen kans krijgt. Dat doe je door afstand te houden (je weet wel…anderhalve meter!) én handen wassen met zeep! Zo zorgen we met z’n allen dat het virus nauwelijks of geen kans heeft zich te verspreiden. Dit lijkt vreemd bij zo’n virus, waar we eigenlijk nog nauwelijks iets over weten: je kunt voor het coronavirus, zelfs voor een miljoen euro, geen medicijn krijgen – maar de zeep van je grootmoeder doodt het na 20 seconden volledig.

Waarom handen wassen werkt

Dus waarom werkt zeep zo goed op het Sars-CoV-2 virus, ofwel het coronavirus en de meeste andere virussen? Het korte verhaal: omdat het virus een zelf-geassembleerd nanodeeltje is, waarbij de zwakste schakel de lipide (vette) dubbellaag is. Zeep lost het vetmembraan op waardoor het virus uiteen valt en sterft. Beter gezegd: we moeten zorgen dat het inactief wordt omdat virussen dan niet kunnen overleven. Vet is dus het essentiële onderdeel. Als het goed is lopen we allemaal nu zoveel mogelijk rond met uitgedroogde handjes van al dat wassen! Goed zo, want zonder dat vet zijn corona of andere virussen dus kansloos!

Waar bestaan virussen uit?

Het iets langere verhaal is dat de meeste virussen uit drie belangrijke bouwstenen bestaan: ribonucleïnezuur (RNA), eiwitten en lipiden (vetten). Een met virus geïnfecteerde cel maakt veel van deze bouwstenen, die vervolgens spontaan zichzelf assembleren om het virus te vormen. Het is van cruciaal belang dat er geen sterke chemische verbindingen zijn die deze eenheden bij elkaar houden, wat betekent dat je niet per se agressieve chemicaliën nodig hebt om die eenheden uit elkaar te houden. Wanneer een geïnfecteerde cel sterft, ontsnappen al deze nieuwe virussen en gaan ze andere cellen infecteren. Sommige komen ook in de luchtwegen van de longen terecht wat zorgt voor hoesten of niezen.

Dit zijn mijn favoriete schoonmaakproducten

Heel veel mensen vragen mij altijd welke schoonmaakproducten ik gebruik. Daarom heb ik ze hier op mijn website op een rijtje gezet voor je. Ik weet zeker dat ze je goed kunnen helpen om je huishouden makkelijk en snel op orde te krijgen.

Hoe verspreidt het virus zich?

Als je hoest, of vooral als je niest, kunnen kleine druppeltjes uit de luchtwegen tot wel 10 meter hoog vliegen. De grotere druppels worden beschouwd als de belangrijkste dragers van het coronavirus en kunnen minstens twee meter hoog komen. Deze druppeltjes eindigen op oppervlakken en drogen vaak snel uit. Maar de virussen zelf blijven actief. De menselijke huid is een ideaal oppervlak voor een virus. Het is “organisch” en de eiwitten en vetzuren in de dode cellen op het oppervlak zijn dus een geweldige voedingsbodem. Wanneer je bijvoorbeeld een stalen oppervlak aanraakt waar een virusdeeltje op zit, blijft het aan je huid plakken en wordt het dus op je handen overgedragen. Als u vervolgens je gezicht aanraakt, vooral je ogen, neusgaten of mond, kun je geïnfecteerd raken. Dit zijn namelijk plekken waar het virus een weg naar binnen kan vinden. Als je je dan realiseert dat de meeste mensen elke twee tot vijf minuten hun gezicht aanraken, dan begrijp je opeens waarom het zo belangrijk is om je handen te wassen!

Water vs zeep

Je handen even snel met water afwassen is absoluut niet voldoende. Zeep is écht heel belangrijk in deze. Waarom? Zeep bevat toch ook vet zeg ik altijd? Ja zeep bevat inderdaad vetachtige stoffen die bekend staan ​​als amfifielen. Maar toch is het anders. Amfifielen lijken vaak structureel erg op de vetten in het virusmembraan, verschil is alleen dat de zeepmoleculen ‘concurreren’ met de vetten in het virusmembraan. Dit is hoe zeep normaal ook vuil van de huid verwijdert. De zeep maakt niet alleen de ‘lijm’ tussen het virus en de huid los, maar ook de klittenbandachtige interacties die de eiwitten, vetten en RNA in het virus bij elkaar houden.

Goede producten om te gebruiken

Producten op alcoholbasis, die vrijwel alle ‘desinfecterende’ producten bevatten, bevatten een hoog percentage alcoholoplossing (meestal 60-80% ethanol) en doden virussen op een vergelijkbare manier. Maar zeep is beter omdat je maar een vrij kleine hoeveelheid zeepsop nodig hebt, die bij wrijven je hele hand gemakkelijk bedekt. Gebruik je een handgel dan moet je het virus letterlijk even in ethanol laten weken voordat het z’n werk doet. De meeste handgels kunnen daarom dus ook helemaal niet garanderen dat het echt goed werkt. Terwijl minimaal 20 seconden je handen wassen met zeep dit wel kan én de gehele oppervlakte van je huid kan bereiken.

Dus, grootmoeders zeepje is en blijft het beste! Als je handgel hebt kun je voor alle zekerheid dit ook nog gebruiken om helemaal zeker te zijn dat alles weg is. En heb je geen zeep voor handen, dan is handgel uiteindelijk natuurlijk beter dan helemaal niets.

Wanneer moet je je handen wassen?

  • als je handen vuil zijn;
  • voor het (klaarmaken van) eten en zeker na aanraken van rauw vlees;
  • na een toiletbezoek;
  • na hoesten, niezen in de handen (Tip: nies of hoest in je arm!)
  • na het snuiten van de neus;
  • na het buitenspelen;
  • na het verschonen van een kind;
  • na het aaien of knuffelen van (huis-)dieren;
  • na het schoonmaken. Dus ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt!

Blijf op de hoogte!

Nou, ik hoop natuurlijk dat jullie wat aan mijn uitleg hebben gehad. Ik ben ook weer heel benieuwd naar jullie eigen tips en tricks. En laat me ook weten hoe jullie thuis jullie dagen doorkomen nu we thuis moeten blijven. Maar nog belangrijker: heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn Youtube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Handzeep (stuk): https://amzn.to/3dv0KZ0
👉 No touch handzeep (antibacterieel): https://amzn.to/2UAU9Dz
👉 Foam handzeep (antibacterieel): https://amzn.to/3dthJe9