Huisstofmijt bestrijden doe ik zo

Huisstofmijt bestrijden
Huisstofmijt zit overal in huis. Vooral in je bed en kussen. En ook al verdwijnen ze nooit helemaal, bestrijden kunnen we ze wel. En goed ook!

Iedere week deel ik schoonmaaktips bij het Algemeen Dagblad online (inclusief een handige video!). Dit keer gaat dat over die vervelende huisstofmijt! Brrrrrr, ze zitten inderdaad overal, maar we zien ze niet. Toch kun je er knap allergisch voor zijn. Daarom wat tips om ze goed te kunnen bestrijden.

Tip 1: Laat je bedje maar links liggen

Nou, ik lig meestal rechts in mijn bedje, maar wat ik bedoel is zodra je opstaat mag je van mij je bed lekker even onopgemaakt laten. Ik zal je uitleggen waarom. Onze vaders en moeders hebben ons altijd geleerd keurig netjes ons bed op te maken. Maar als je dat meteen na het opstaan doet krijgt je matras niet de kans om goed te luchten. Een fantastische voedingsbodem voor de huisstofmijt. Die gedijd namelijk heel erg goed op plekken waar het warm én vochtig is.

Wat ik dus altijd doe? Ik sla mijn dekbed open, zet de ramen open en laat de boel even goed luchten. Ondertussen kun je makkelijk gaan douchen, je tandenpoetsen, noem het maar op. En zodra je weer terug bent maak je alsnog je bed keurig op. Zo krijgt al dat vocht de kans te verdampen én de relatieve kou vindt de huisstofmijt alles behalve lekker. 

Lees ook

Tip 2: Geef je kussens een flinke opdonder!

Wil je zeker weten dat je kussens goed huisstofmijt vrij worden gemaakt? Ik geef ze sowieso iedere ochtend even een flinke opdonder voordat ik ze laat luchten. Maar wist je ook dat je je kussens in de droger kunt doen? Gewoon 10 minuutjes laten draaien. Door de warmte legt de huisstofmijt heel snel het loodje, want dat is iets waar ze zeker niet tegen kunnen. 

Dat geldt ook voor extreme kou. En waar in huis is het altijd heeeeeel erg koud? Inderdaad, in de vriezer. Dus leg je kussen in de vriezer en je ziet de huisstofmijt zowat bibberend aftaaien. En tijdens hete zomers is het ook heerlijk voordat je in bed gaat liggen. Verkoelende kussens, wie wil dat nu niet?!

Tip 3: Je beddengoed verschonen

Mij wordt regelmatig gevraagd: hoe vaak moet je je beddengoed verschonen? En mijn antwoord daarop is altijd: minimaal één keer in de week. Althans, als het aan mij ligt. We verliezen per persoon ongeveer een halve liter vocht per nacht, dus regelmatig je beddengoed verschonen is echt geen overbodige luxe. En let er op, was je dekbed en kussenslopen op minimaal 60 graden. Want die hardnekkige huisstofmijtjes wil je echt even goed ‘de nek omdraaien’. 

Denk ook aan je matras, want deze heeft veel te verduren met die liters aan water die erin terecht komen. Hoe je dat doet? Dat leg ik hier uit.

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Bekijk meer tips!

deel deze tip:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Vergelijkbare berichten

Kunstgras kopen

Kunstgras kopen? Lees dit eerst!

Kunstgras, je houdt ervan of je haat het. Maar het heeft wel verdomd veel voordelen als je geen tijd hebt voor al dat onderhoud.

CV problemen verhelpen

Problemen met de CV verhelpen

Hoe verhelp je de meest voorkomende problemen met je CV, zonder dat je daar meteen iemand voor hoeft te bellen? Ik heb een paar tips.

Nieuwsbrief
.
advertentie
Marja-profiel-transparant

Ik maak gebruik van cookies om je website ervaring te verbeteren.
Als je dit niet wilt, klik dan op weiger.