Je matras schoonmaken, hier moet je op letten!

Hoeveel tijd besteden jullie aan het matras schoonmaken? Eerlijk! De matras wordt regelmatig vergeten, maar met deze tips maak je dat helemaal goed.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

Kijk die twee nou toch eens liggen! Ik wens dat je straks, na het lezen van mijn bedtips voor het matras schoonmaken, net zo tevreden ligt te snurken als zij. Lekker ontspannen, voldaan en uitgerust. Aaaawwww!

Ja, matrassen zijn echt heel belangrijk voor onze gemoedstoestand én onze gezondheid, maar toch denken we er té weinig aan om het matras schoon te maken. Vandaar mijn volgende tips.

Transpiratie in je matras

Wist je dat iedereen, jong of oud, klein of groot, noem maar op…iedereen transpireert gemiddeld een halve liter vocht per nacht. Dat is dus minimaal 3 liter per week! En, dat is alleen maar als je alleen bent. Lig je met z’n tweeën in bed, dan kun je het dus verdubbelen. Gooi maar een liter fles water leeg in je bed; zoveel vocht moet ook weer ergens naartoe zodra je opstaat.

En wat dacht je van alle huidschilfers die we achterlaten in ons bed. Oh jee, oh jee, als je hier allemaal aan denkt ga je bijna in een plastic zak slapen! Maar, dat is niet aan te raden. Raak niet in paniek van al die cijfers. Het hoort er allemaal bij en als we de juiste stappen ondernemen is er niets aan de hand.

Luchten, luchten, luchten

Stap één in het creëren van een gezonde slaapplek is: luchten. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk frisse lucht is in een huis. Onze huizen zijn tegenwoordig, terecht, goed geïsoleerd. Goed voor je portemonnee én voor het milieu. Maar een nadeel van die goede isolatie is dat er niet voldoende frisse lucht het huis in komt, tenzij je er zelf iets aan doet. Je bed goed luchten is heel belangrijk, want al dat vocht wat in je bed is achtergebleven vannacht, moet er weer op de een of andere manier uit.

Vergeet dus dat stemmetje van je moeder, dat altijd riep: “Bed opmaken!” Nee! Van mij mag je lekker je bed onopgemaakt laten, als je het maar openslaat. Dus, zodra je uit bed komt ‘s ochtends: gooi dat bed open, geef je kussen(s) een paar goede meppen, open een deur of raam en laat het bed goed ademen. Dat is de enige manier voor de transpiratie om te ontsnappen.

Oud of nieuw matras

Regelmatig wordt me gevraagd: “Marja, zijn de nieuwe matrassen hetzelfde als de oude matrassen of moet ik die anders behandelen?” En met nieuw matras wordt dan zo’n traagschuim matras bedoeld. Ik heb sinds kort ook zo’n matras…heerlijk! Ik slaap als een roos en iets anders wil ik niet meer. Het geeft je het gevoel alsof je weer in de ‘baarmoeder’ zit. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, maar een beetje. Voordeel is dat je niet meer zoveel beweegt (dus snurkers krijgen minder kans om te snurken) én het is beter voor je rug.

Een ander voordeel is dat zo’n nieuw matras transpiratievocht ‘s nachts al voldoende kans geeft om direct te ontsnappen. Er zitten namelijk allemaal ventilatie mogelijkheden in het matras ingebouwd. Dus let daar goed op als je het matras koopt. Mocht je echter een glas water omstoten, neem dan direct actie voordat al dat water diep het matras intrekt. Door alle compartimenten houdt een nieuw matras grote hoeveelheden vast en krijg je het er lastiger uit.

Matras bescherming heel belangrijk

Andere ongelukjes zijn natuurlijk ook denkbaar. Koffie, thee, glas melk, bloed, zweet en tranen. Alles is mogelijk in een bed, want we besteden er nogal wat tijd in. Wat de meeste ongelukjes gemeen hebben met elkaar is dat ze vaak vlekken veroorzaken op basis van proteïne, ofwel eiwitten. Die behandel je het beste met koud water. Dus veroorzaak je een vlek, laat het niet intrekken maar handel snel. Zo voorkom je erger en kun je de schade beperken. Of je nu een oud of nieuw matras hebt, voor beiden geldt hetzelfde. En vergeet niet: behandel de vlek van buiten naar binnen en ga niet boenen, want daar maak je de vlek alleen maar groter mee!

Maar, waarom niet het zekere voor het onzekere nemen? Een goed matras is per slot van rekening niet goedkoop en deze wil je zo lang mogelijk goed houden. Koop daarom een goede molton die je matras beschermt tegen het ergste. Let op dat je een waterdichte koopt van katoen, zodat je deze ook makkelijk kunt wassen. Als je dan een ongelukje hebt, vangt de molton dit eerst op en hoef je deze alleen maar in de wasmachine te gooien. Je matras blijft gespaard!

Matras schoonmaken en luchtjes verwijderen

Maar hoe maak je dat matras schoon én verwijder je eventuele nare luchtjes? Heel eenvoudig. Dit geldt voor oude én voor nieuwe matrassen. Stofzuig regelmatig het oppervlak van je matras. Zet een handig mondstuk op je stofzuiger en ga dan laag voor laag over het matras heen. Dit haalt al heel veel vuiligheid weg. Doe dit sowieso iedere week als je toch je beddengoed gaat verschonen.

Vervolgens doe ik eens in de 3 maanden een wat grondigere schoonmaak. Ik verdeel kristalsoda over het oppervlakte van mijn matras. Dit laat ik intrekken. Je kunt zelf bepalen hoe lang je dat wilt doen. Ik zou zeggen: bij een nieuw matras een half uur tot een uur. Bij een oud matras mag het wat langer; tot misschien wel vier uur. Zuig de sodakorrels op met je stofzuiger en that’s it. Kristalsoda neemt vocht op, verwijdert vlekken én neutraliseert vieze geurtjes, dus dat is drie vliegen in één klap.

Mag baking soda ook?

Ik zet het er maar weer bij, want heel veel mensen zeggen mij altijd dat ze baking soda gebruiken tijdens het schoonmaken. Baking soda gebruik ik alleen voor het bakken van heerlijk luchtige cakes of taarten. Ja, je kunt er ook je tanden witter mee maken. Dat is allemaal prima. Maar voor de schoonmaak gebruik ik toch echt altijd alleen maar ouderwetse kristalsoda.

Waarom? Omdat het vele malen krachtiger is dan baking soda en echt voor schoonmaken bedoeld is. Dus, laat de baking soda lekker bij de bakspullen staan en pak die zak met gewone soda voor de schoonmaak! En, we letten natuurlijk ook op de kleintjes, want gewone soda is ook nog eens een stuk goedkoper. Slim toch?!

Blijf op de hoogte!

Ik hoop je weer wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube-kanaal. Vind ik ook leuk!