Je tapijt schoonmaken doe je zo!

Tapijt schoonmaken
Je tapijt schoonmaken, het kan soms een lastige klus zijn. Maar vrees geen vrezen, want ik heb enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Iedere week deel ik schoonmaaktips bij het Algemeen Dagblad online (inclusief een handige video!). Dit keer gaat dat over je tapijt schoonmaken. Dat is een klus waar we vaak van in paniek raken. Vooral als het om koffie of rode wijnvlekken gaat. Maar die paniek is nergens voor nodig!

Tip 1: Geen paniek

Zoals ik net al zei: niet in paniek raken. Dit is echt nergens voor nodig. Ja het is vervelend, maar paniek beslissingen zijn vaak heel slechte beslissingen. Dus blijf rustig, neem een stap terug, denk goed na over de vlek en waar deze van ‘gemaakt’ is én ga dan pas handelen. Het is meestal moeilijker om iets terug te draaien wat fout was. 

Tip 2: Koud water

De meeste vlekken bevatten eiwitten. Denk aan bloed en de meeste etenswaren. En eiwitten wil je niet behandelen met warm water. Hier gaan de eiwitten van stollen en dan wordt het pas echt lastig om de vlek eruit te krijgen. Maar ook de meeste andere vlekken houden van koud water. Daarom is mijn eerste handeling in de meeste gevallen: deppen met koud water. In veel gevallen gaat de vlek hier al mee weg en hoef je niets anders meer te doen.

Lees ook

Tip 3: Deppen, deppen, deppen

Als we in paniek raken gaan we vaak heel hard boenen, denkende dat de vlek daarmee weggaat. Probleem is, boenen zorgt er in de meeste gevallen voor dat de vlek juist groter wordt én dieper je tapijt in wordt gedrukt. Dat willen we niet! Daarom moet je deppen. Deppen zorgt ervoor dat het klein blijft en dat alles goed wordt opgenomen. 

Tip 4: Van buiten naar binnen werken

Naast deppen is het ook heel belangrijk dat je altijd van buiten naar binnen werkt. Je wil de vlek niet groter maken, dus als je naar binnen toe werkt blijft die vlek klein. Met boenen werk je juist naar buiten en begin je de vlek verder te verspreiden. Stop daar dus mee!

Tip 5: De zaak lekker opfrissen

Als alles dan eindelijk achter de rug is, is het ook gelijk heel lekker om de boel direct op te frissen. Ik doe dat altijd door wat zeeppoeder over het tapijt heen te strooien voordat ik ga stofzuigen. Tijdens het zuigen moet je dan niet alleen heel goed alle korreltjes vangen, door de warmte van de stofzuiger verspreidt het apparaat de heerlijke geur van waspoeder. Frisser gaat het niet ruiken in huis! 

Je kunt het tapijt ook opwrijven met wat water en wasverzachter. Hier mag je wel boenen. En heb je een hond, of kat, dan helpt die wasverzachter ook direct bij het los borstelen van de hondenharen. Die worden zacht door de wasverzachter en laten zich zo veel makkelijker verwijderen. Handig toch?!

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Bekijk meer tips!

deel deze tip:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Vergelijkbare berichten

Kunstgras kopen

Kunstgras kopen? Lees dit eerst!

Kunstgras, je houdt ervan of je haat het. Maar het heeft wel verdomd veel voordelen als je geen tijd hebt voor al dat onderhoud.

CV problemen verhelpen

Problemen met de CV verhelpen

Hoe verhelp je de meest voorkomende problemen met je CV, zonder dat je daar meteen iemand voor hoeft te bellen? Ik heb een paar tips.

Nieuwsbrief
.
advertentie
Marja-profiel-transparant

Ik maak gebruik van cookies om je website ervaring te verbeteren.
Als je dit niet wilt, klik dan op weiger.