Bespaar je rijk in de keuken: zo profiteer je maximaal van het herfstseizoen

Het herfstseizoen is het ideale moment om lekker veel groenten te kopen. Er is zoveel te krijgen en dat scheelt heel veel geld!
Bespaar je rijk met herfstgroenten dit seizoen
Bespaar je rijk met herfstgroenten dit seizoen

De bladeren krijgen prachtige kleuren, we kunnen weer een lekkere dikke trui aan en het is de perfecte tijd om het binnen gezellig te maken. Maar wist je dat de herfst ook een gouden seizoen is voor je portemonnee?

Juist nu kun je ontzettend veel besparen op je boodschappen. Er zijn nu zoveel heerlijke groenten te krijgen en daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van! Ik trek eropuit, of het nu de markt is óf supermarkt, het maakt niet uit. Ik sla een flinke voorraad in, waar ik dagenlang plezier van heb. Dit zijn mijn beste tips om te smullen van de herfst en tegelijkertijd je spaarpot te spekken.

Tip 1: De terugkeer van de stamppot

Zodra de ‘r’ in de maand zit, begin ik er al zin in te krijgen: mijn eerste stamppotje van het seizoen! En het mooie is, voor een goede stamppot heb je helemaal niet zo veel nodig om een heerlijke, vullende maaltijd op tafel te zetten. Denk aan een klassieke hutspot met winterpenen en uien, een voedzame boerenkoolstamppot of een romige preistamppot.

Het geheim van de besparing zit hem in het seizoen én de hoeveelheid. De herfst heeft namelijk een overdaad aan groenten, waardoor de prijzen sowieso al wat lager liggen dan normaal. En met die heerlijke groenten kun je één keer koken en twee avonden eten. Dat is niet alleen efficiënt, maar ook nog eens heel slim. Let goed op de aanbiedingen in de supermarkt, of nog beter, ga aan het einde van de dag naar de markt. Daar vind je vaak de beste koopjes voor de heerlijkste seizoensgroenten. 

Tip 2: Snijd zelf

Ik zie ze natuurlijk ook liggen: de zakjes met voorgesneden groenten. Makkelijk, maar ik kies er bewust voor om mijn groenten zelf te snijden. En wel om drie belangrijke redenen:

  • Je weet precies hoeveel je nodig hebt. Van een grote winterpeen snijd je precies af wat je voor je maaltijd wilt gebruiken. De rest bewaar je voor de volgende dag. Zo gooi je nooit meer halflege, verlepte zakjes weg.

  • Het is gezonder. Zodra groente gesneden wordt, verliest het langzaam zijn vitamines. Door je groenten pas te snijden vlak voordat je ze gaat verwerken, blijven ze veel gezonder.

  • Het blijft langer goed. Een hele pompoen, een krop andijvie of een knolselderij kun je weken bewaren. Voorgesneden groenten moet je vaak binnen een dag of twee opmaken. Zelf snijden is dus een kleine moeite met een groot voordeel!

Bekijk hier mijn tips

Tip 3: Een grote pan geluk

Nog zoiets waar ik tijdens de herfst dol op ben: het maken van een grote pan met maaltijdsoep. Denk aan een goedgevulde linzensoep, een romige pompoensoep of een oer-Hollandse erwtensoep. Net als met stamppot, kun je hier ook makkelijk één of twee dagen van eten.

Stop de soep boordevol groenten; het is de perfecte manier om restjes op te maken. Om er een volwaardige maaltijd van te maken, serveer ik er vaak wat brood bij, of ik doe er wat gekookte rijst of vermicelli in. Zo heb je een heerlijke, gezonde én spotgoedkope maaltijd waar het hele gezin van kan genieten.

Tip 4: Grootmoeders wijsheid

Van oudsher is de herfst de tijd om de oogst binnen te halen en te bewaren voor de winter. Dit is een wijsheid waar we vandaag de dag nog steeds veel aan hebben! Als je nu groenten en fruit inmaakt, profiteer je van de lage prijzen en heb je in de winter een voorraad heerlijke, gezonde producten. Denk aan het maken van je eigen appelmoes, stoofperen, chutney van pompoen of het inmaken van augurken en bieten. En wat dacht je van onze favoriet: zuurkool!

Wat is jouw favoriete herfstrecept om mee te besparen? Ik ben reuze benieuwd naar jullie slimme tips en heerlijke gerechten! Deel ze via mijn InstagramFacebook óf TikTok account.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van meer handige schoonmaaktips én andere weetjes? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Dit lezen anderen nu