Voegen schoonmaken met soda

Je voegen op een milieuvriendelijke manier schoonmaken en toch dat mooie resultaat krijgen? Ik heb de laatste tijd gezocht naar een oplossing!
1 keer gedeeld
0
0
0
1
0
0
0

Pffff, die voegen tussen tegels blijven altijd een lastig ding. Waarom blijven ze niet mooi schoon en wit? En hoe krijg je ze weer mooi schoon als ze eenmaal vervuild zijn? Ik heb hier al vaker iets over geroepen, maar mijn oplossing hiervoor, die overigens echt heel erg goed werkt, veroorzaakt altijd veel discussie. Ik gebruik namelijk het liefste dikke bleek, geen populair product bij velen van jullie. Het is niet milieuvriendelijk, slecht voor je longen, noem maar op! Met de hoeveelheid die ik gebruik is dat niet van toepassing. Maar goed, ik sta altijd open voor nieuwe manieren van schoonmaken. Dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. En dat is ouderwetse soda geworden.

Waarom worden voegen vies?

Laten we beginnen bij de bron van al het kwaad: waarom worden voegen toch zo vies? Heel simpel: een combinatie van zeep en vocht. We gebruiken vaak te veel zeep, wat zich uiteraard vermengd met vocht, want we staan onder de douche of werken in de keuken. Dat in combinatie met de voegen die heel poreus zijn. Het is een recept voor een ophoping van bacteriën en uiteindelijk ook schimmel.

Die oranje verkleuring die je vaak ziet zijn de bacteriën. De meestal bijna zwarte verkleuringen, tja dat is schimmel. Als je dat ziet weet je dat het echt heel ernstig is. Regelmatig de voegen schoonmaken is dus eigenlijk essentieel. Maar ik weet ook wel dat dat tijd kost en niet altijd gebeurt. Dus wat te doen als de verkleuring al is opgetreden? Kun je de voegen nog mooi schoon krijgen? Het antwoord is: JA!

Voegen schoonmaken met soda

Nou daar komt ie dan! Ik ben de afgelopen tijd heel erg op zoek gegaan naar alternatieve manieren van de voegen schoonmaken. En dit is wat ik heb gevonden: soda. Ik ga twee manieren uitleggen. De een is met onze wel bekende kristalsoda. Je weet wel, van die plastic pakken die je in de supermarkt koopt. En de tweede manier is met baking soda. Hier in Nederland was dit product tot voor kort minder bekend, maar tegenwoordig is het hartstikke populair. En ik moet toegeven, ook ik gebruik het steeds vaker.

Super Soptip 1: kristalsoda of sodakorrels

De een noemt het kristalsoda, de ander heeft het vaak over sodakorrels. Ik bedoel hetzelfde: die soda die je in plastic zakken in de supermarkt koopt. Maak een papje van soda en water. Met een sponsje breng ik vervolgens de soda aan op de voegen en laat dit zo’n 15 minuten tot 30 minuten intrekken. Je weet voegen zijn poreus, dus je moet de soda even de kans geven om z’n werk te laten doen. Vervolgens doe je handschoenen aan en gebruik je een borsteltje en kokend water om de voegen schoon te borstelen. Het kokende water is natuurlijk om het vet van de zeepresten af te breken. Dit is echt nodig, anders kom je nooit van die zeepresten af. Vervolgens droog je de voegen goed af en klaar is Kees. 

Super Soptip 2: baking soda

Hetzelfde kun je eigenlijk doen met baking soda. Als je baking soda wil gebruiken hiervoor maak je eerste de voegen vochtig met wat water. Dan verdeel je baking soda over de voegen. Dit laat je ook zo’n 15 tot 30 minuten intrekken. Nu is het een beetje opgedroogd, dus voordat je verder gaat maak je voegen weer vochtig. Nu borstel je de voegen schoon. Vervolgens haal je alles weg met water. Ook hier zou ik dan kokend water gebruiken tegen het vet van de zeepresten. Maar ook dit werkt goed. 

Er is een maar…

Ja ja, ik ben eigenwijs. Er is een maar bij deze methoden. Die maar is dat ik vind dat dit alleen maar goed werkt als je de voegen regelmatig schoonmaakt. Bijhouden dus. Want, als je dat niet doet en de vervuiling is echt heel hardnekkig, dan werkt voor mij de dikke bleek toch het beste. Ik zou het gewoon proberen en kijken wat voor jou het beste werkt. 

Blijf op de hoogte!

Ik hoop in ieder geval dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips en tricks bij het schoonmaken van voegen. En heb je een vraag of opmerking? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Tricel soda fijn: https://bit.ly/tricel-soda-fijn
👉 Tricel soda grof: https://bit.ly/tricel-soda-grof

Bekijk hier mijn tip!