Huismijt bestrijden in huis en in bed

Huismijt in huis, we ontkomen er niet aan. Maar je kunt de huismijt bestrijden zodat je het wel een beetje in de hand houdt. Vooral in je bed!
17 keer gedeeld
0
0
0
17
0
0
0

Het klinkt niet leuk, maar het is wel een feit: ons huis zit vol met wel 10.000 verschillende ongedierte. Van tapijtkevers tot huismijt. En deze laatste kennen we misschien het beste. Ons huisje zit er vol mee, we zien we alleen niet. Warme, vochtige plekken zijn ideaal voor deze snode beestjes. Dus als we dat weten, weten we ook hoe we ze het beste kunnen bestrijden.

Wat doet de huismijt eigenlijk?

De huismijt, ook wel huisstofmijt genoemd, heeft acht pootjes en doet het uitzonderlijk goed op plekken waar de gemiddelde temperatuur ongeveer 20 tot 30 graden celsius is. Ook is de vochtigheidsgraad belangrijk. Bij een vochtigheidsgraad van zo’n 50 tot 80 procent heeft de huismijt het hartstikke gezellig! Tja en wat doen ze nu eigenlijk? Ze eten vooral huidschilfers van mens en dier. Bedden en banken zijn dus ideale plekken waar ze zich tegoed doen aan al deze lekkernijen. Begint alles al te jeuken? ­čÖé

Volg mij ook op Youtube!

Iedere woensdag deel ik een nieuwe super soptip via mijn Youtube kanaal. Als je me volgt ben je de eerste die de tip krijgt. En ik vind het natuurlijk leuk om steeds meer volgers te hebben!

Allergie├źn en gezondheidsklachten

Over het algemeen hebben we geen last van dit ongedierte. Je ziet ze niet want ze zijn echt minuscuul. En verder merk je ook niets van ze. Als je je bed, bank en tapijten goed schoonhoudt is er niets aan de hand. Maar zo’n 10 tot 15 procent van de mensen is allergisch voor de huisstofmijt en kan gezondheidsklachten ondervinden. Het zijn de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van de mijt die dit veroorzaken. Dus ja, wat kun je daar tegen doen?┬á

Huismijt bestrijden

Hoe zorg je ervoor dat de huismijt zoveel mogelijk verdwijnt? Ik zeg zoveel mogelijk want helemaal verwijderen zal nooit lukken helaas. Maar nu we weten waar ze van ‘houden’ weten we ook hoe we ze het beste kunnen bestrijden. Om te beginnen is regelmatig stofzuigen een must. Dit is natuurlijk sowieso goed, maar je wil het toch echt regelmatig doen zodat je zoveel mogelijk ‘voeding’ wegneemt waar de huismijt van houdt. Check hierbij regelmatig of het filter van je stofzuiger nog goed functioneert, of de zak vervangen moet worden, noem maar op. Anders stofzuig je namelijk voor niets en komt het er aan alle kanten weer gewoon uit.

Je bed goed luchten

Geen fijne gedachte, maar waar zit de huisstofmijt het meest? Inderdaad, in je bed. Het is er donker, vochtig en lekker warm! Wist je bijvoorbeeld dat je, koud of warm, ongeveer een liter vocht per nacht verliest? Echt waar! En dat komt terecht in je kussens, je dekbed en je matras. We zijn natuurlijk allemaal keurig opgevoed dus maken we ook altijd ons bed op voordat we de deur uitgaan. Mijn advies: je bed nooit meer opmaken! Nou, is dat niet een heerlijke gedachte? Sla je dekbed open zodat alles lekker kan luchten. Dat vocht moet ergens naartoe! Als je je bed afdekt blijft het broeien en dat is ideaal voor de huismijt. Ik zet ook altijd de kussens rechtop neer zodat ze ook goed kunnen luchten. 

Matras schoonmaken

Eens in de drie tot zes maanden maak ik mijn matras goed schoon. Ik doe dat met soda wat ik over mijn matras strooi. Paar uur laten liggen en dan opzuigen. Maar het is ook goed om regelmatig even met een hete f├Âhn het matras te behandelen. Weet je nog, de huismijt houdt niet van extreem lage of hoge temperaturen, dus boven de dertig graden gaat ie dood. Een behandeling met een hete f├Âhn overleven ze dus niet. En de kussens of het dekbed gooi ik even in de droger. Ook zo lekker heet.

Vries je kussen in

Ja je leest het goed, ik doe af en toe mijn kussens in de vriezer. Extreme hitte vinden ze niet prettig, maar extreme kou ook niet! Het voordeel van je kussens of je dekbed is dat ze lekker flexibel zijn. Dus die passen vaak wel in je vriezer. Even goed koud laten worden zodat de huismijt het niet overleeft en dan gewoon weer op bed leggen. Ook lekker als het zomers heel erg warm is buiten! 

Volg me voor meer tips!

Nou, die huismijt die hebben we nu wel flink te grazen genomen. Maar wil je meer tips voor een schoon en lekker opgeruimd huis? Volg dan mijn Facebook pagina of abonneer je op mijn Youtube kanaal. Maar je kunt natuurlijk ook hieronder een berichtje achterlaten, of een handige tip als je die hebt. Alles is welkom!