Goud en zilver schoonmaken doe je zo

Gouden sieraden schoonmaken, ik heb daar een heel makkelijk trucje voor. Goud kan namelijk best vies worden en we willen dat het bling blinkt!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Goud schoonmaken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt het gewoon thuis doen en absoluut heel veilig. Uiteraard zijn er wel wat voorwaarden aan verbonden, voordat je aan de slag gaat. Maar uiteindelijk heb je maar twee ingrediënten nodig: een paar druppels afwasmiddel én een scheut ammonia.

Pas hier op voordat je begint

Als ik het over goud schoonmaken heb en laten we zilver ook meteen meepakken, dan is voorwaarde 1 dat het wel echt puur goud en zilver is. Verguld kun je beter niet op deze manier behandelen. Maar puur goud wel. 

De tweede voorwaarde is dat je sieraad geen parels of edelstenen bevat, behalve diamanten en briljanten. Diamanten zijn kei- en keihard, dus dat is zeker veilig. Andere edelstenen daarentegen zijn niet hard genoeg om veilig door deze behandeling te komen. Let daar dus echt op!

Lees ook

Zilver poetsen en koper poetsen

Goud en zilver schoonmaken

Nou, nu ook echt aan het werk. Hoe kunnen we ons goud en zilver schoonmaken? Ik vul een glazen schaal met heet water. Let wel even goed op dat je schaal daar tegen kan. Dan voeg ik een paar druppels afwasmiddel toe. Niet veel, gewoon een paar is al voldoende. Daarna doe ik er een scheut ammonia bij. Even roeren en leg nu je gouden en zilveren sieraden hierin.

Zodra het er even in ligt merk je als het goed is al direct een verschil. Het vuil komt los en je water wordt troebel. Dat maakt deze tip ook zo leuk. Je ziet écht het resultaat! En heb je een schakelarmband of -ketting, dan gebruik ik altijd een heel zachte tandenborstel om het extra schoon te maken tussen alle hoeken en gaten. 

Eenvoudiger kan eigenlijk niet

Tja, echt waar. Eenvoudiger is denk ik niet mogelijk. Het enige wat je nu nog moet doen is goed afspoelen onder de lauwe kraan. Zorg dat alles echt goed weggespoeld is. Daarna leg je alle sieraden die je hebt schoongemaakt op een droge, schone handdoek. Ik vind het altijd prettig om deze dan dicht te vouwen of rollen. Alles goed droog deppen. En that’s it. Je bling bling blinkt er weer hartstikke mooi op los!

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. Laat het me weten! Dat kan natuurlijk via mijn Facebook pagina of YouTube kanaal.