Ramen lappen als een pro? Zo krijg je ze streeploos schoon!

Ramen wassen, keuken kastjes schoonmaken, ieder oppervlak heeft het juiste sopje nodig. Daarom maak ik altijd een ‘mager sopje’.
Ramen glanzend schoonmaken
Zo maak ik mijn ramen glanzend én streeploos schoon!

Het is weer die tijd van het jaar: de herfst. De bladeren vallen, het wordt guur, en voor je het weet zitten je ramen onder de plakresten. Het ziet er gewoon niet uit! Je zou ze bijna iedere week wel kunnen wassen.

Maar ik zie het graag van de zonnige kant: ik hoef niet naar de sportschool , ik zeem gewoon mijn ramen! Het is een prima work-out. En met mijn speciale methode en mijn ‘magere sopje’ krijg je ze gegarandeerd schoon, zonder strepen. Het glimt straks als een tiere-lier!

Vergeet de spons en de zeem

Voordat we beginnen, moeten we de juiste spullen pakken. En dan bedoel ik niet de standaard spons en zeem.

Wat heb je nodig?

  • Een goede schoonmaakdoek: Ik gebruik in plaats van een spons liever een doek. Sponsen zijn namelijk vaak vies en worden niet goed schoongemaakt.
  • Een gladde doek of theedoek: Om het raam na te wrijven, gebruik ik geen zeem. Ik pak een mooie, gladde doek of een goede katoenen theedoek.
  • Een wisser: Natuurlijk hebben we een goede ‘wiper’ nodig om het water van de ramen af te halen.
  • Afwasmiddel: Gewoon een klein beetje.
  • Ammonia: Dit is mijn geheim, zéker in de herfst. Omdat de ramen dan toch iets plakkeriger zijn, neem ik een slokje ammonia. Je zal zien, het glimt je tegemoet!
Bekijk hier mijn SuperSopTip

Het geheim van mijn magere sopje’

Mijn sopje noem ik altijd het ‘magere sopje’. Het magere sopje van Mar! Waarom ‘mager’? Nou, dat klopt : een sopje is pas goed als het eigenlijk niet schuimt. Al dat schuim zorgt juist voor strepen, en dat willen we niet.

Ik begin met de emmer. Ik vul de emmer meestal maar voor een derde met water. Gebruik dus niet te veel water! Dat heeft twee grote voordelen:

  1. Het is niet zo zwaar om te tillen.
  2. Je ziet veel beter wanneer het water vuil wordt.

En dat laatste is belangrijk. Zodra je ziet dat het water vies is, verschoon je het. Dat is natuurlijk dé manier om je raam ook echt mooi schoon te krijgen.

Zó maak je het

Nu komt het belangrijkste. Het is heel belangrijk dat je éérst het water in de emmer doet , en dan pas de schoonmaakmiddelen. Als je het andersom doet, krijg je zo’n bruisende en schuimende bende. Dat ken je wel.

Dus, de juiste volgorde voor het magere sopje:

  1. Water: Doe eerst het water in de emmer (ongeveer een derde vol).
  2. Afwasmiddel: Voeg een druppie afwasmiddel toe.
  3. Ammonia: Voeg niet meer dan een eetlepel ammonia toe.

En let op: met ammonia is het altijd belangrijk dat je dat als absoluut laatste in je sopje erbij doet. Waarom? Omdat dan die vieze, penetrante geur niet zo vrijkomt.

Kijk, mijn sopje is klaar. Het schuimt bijna niet. En dat is goed!

Ramen schoonmaken in 3 stappen

Goed, we gaan de ramen zemen.

  • Stap 1: Inzepen met de doek Je ziet dat ik nu met die goede schoonmaakdoek het raam afneem. Ik gebruik dus geen spons, want die zijn vaak vies en laten rommel achter.
  • Stap 2: Trekken met de wisser Als volgende ga ik natuurlijk met de wisser het vocht van het raam afhalen.
  • Stap 3: Opwrijven (niet met een zeem!) Vervolgens pak ik die gladde doek (of die goede katoenen theedoek) en daarmee ga ik het raam opwrijven.

De ultieme glim-test

Wil je weten of je werk echt goed is gedaan en het raam schoon is? Kijk dan even naar je droogdoek nadat je klaar bent met opwrijven. Is je doek nog helemaal schoon? Dat betekent dat het raam ook écht schoon is!

Zo, mijn raampjes zijn weer schoon. Een fluitje van een cent, en het resultaat mag er wezen. Ik hoop dat jullie het een goede tip vinden!

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van meer handige schoonmaaktips én andere weetjes? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Dit lezen anderen nu