Hoe maak ik mijn badkamermeubel schoon?

Van plan je badkamermeubel goed schoon te maken? Ik heb enkele tips waar je op moet letten! Want welk middel gebruik je bijvoorbeeld voor natuursteen? Weet jij dat?
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

De badkamer wordt dagelijks intensief gebruikt, vooral de wastafel (en spiegel natuurlijk 😉). We frissen ons hier op, poetsen onze tanden en zorgen dat we er weer piekfijn uitzien. Maar, maak je het badkamermeubel weleens echt goed schoon? En dan bedoel ik niet ‘oppervlakkig’, dus de kraan en wasbak, doekje er overheen halen en klaar. Nee, echt grondig en met de juiste producten.

Hoe kun je dit het beste doen? En welke producten mag je gebruiken op bepaalde materiaalsoorten? Ik ga proberen zoveel mogelijk voor je op een rijtje te zetten, zodat je badkamermeubel straks net zo straalt als jij!

Wastafel en waskom schoonmaken

Hoe houd jij de wastafel en waskom zo hygiënisch mogelijk schoon? Mijn gouden tip is om deze na gebruik direct met koud water af te spoelen en droog te maken met een schone, zachte doek. Geen vochtige doek! Gewoon een droge. Je wilt geen water dat achterblijft en opdroogt. Dit geldt trouwens voor alle materiaalsoorten. Als je dit netjes bijhoudt heb je steeds een schone, nette wastafel. Maar natuurlijk ontkom je er niet aan om af en toe even grondig te schrobben met schoonmaakmiddel. Let hierbij goed op het materiaal van de wastafel en welk product daarbij gebruikt mag worden.

Keramiek

Als je keramiek goed onderhoudt, glimt dit na tien jaar nog net zo mooi als de eerste dag. Bij dit materiaal is het belangrijk om alleen niet-schurende middelen te gebruiken. Een keramische wastafel of waskom schoonmaken doe je dus het beste met water en gewoon een allesreiniger, altijd in combinatie met een zachte doek. Zo verwijder je moeiteloos kalkaanslag, zeepresten en huidvetten.

Lees ook

Voegen schoonmaken met soda

Natuursteen

Natuursteen is een ander verhaal. Het is poreus en heel gevoelig. Dit wil zeggen dat tandpasta, make-up of zeepresten, die niet direct worden verwijderd, het oppervlak ernstig kunnen aantasten. Gebruik een niet-agressieve reiniger zonder kalk oplossende werking voor een volledige reiniging. Natuursteen kan niet tegen zuur en anti-kalk reinigers bevatten zuur. Als het in aanraking komt met dergelijke zure middelen dan ontstaan er doffe plekken en dat willen we niet!

Gebruik ook absoluut nooit, maar dan ook nooit schuursponsjes. Bbbbrrrrrrr, daar gaat het natuursteen echt helemaal van naar de mallemoeren! Het beste is dus bijhouden zodat vlekken en kalk geen kans krijgen. Gewoon met koud water en een zachte doek. En groene zeep met licht lauw warm water mag ook als je het eens in de zoveel tijd even goed wil schoonmaken.

Mineraalmarmer

Een glanzende wastafel kan na verloop van tijd dof worden of lichte krassen vertonen. Polijstwas is hiervoor de ideale oplossing. Zo krijg je opnieuw een blinkend oppervlak, alsof de wastafel weer gloednieuw is. Bij een matte mineraalmarmeren wastafel kun je vlekken, beschadigingen en krassen wegwerken. Dit doe je door een schuurpapiertje met een heel fijne korrel te gebruiken. De juiste korrel is erg belangrijk, anders kun je makkelijk te veel wegschuren. Controleer daarom altijd het onderhoudsadvies van het gekochte product. Voor een grondige normale reiniging gebruik je groene zeep.

Kranen een mooi oppoetsen  

Bij badkamermeubels horen uiteraard ook kranen. Of je nu een blinkende chroomkleurige kraan hebt of een matzwarte, aan schoonmaken ontkom je niet. Helaas! Kranen en kalkaanslag zijn een onafscheidelijk duo, want in water zit nu eenmaal kalk. Zorg daarom dat je de wastafelkraan altijd goed droogmaakt. Zo heeft kalk minder kans om zich te hechten. Schoonmaken doe je met groene zeep of een totaalreiniger. Gebruik absoluut geen microvezeldoekjes zoals heel veel ‘schoonmaak goeroes’ vaak roepen. Microvezeldoekjes hebben minuscule haakjes die juist krassen kunnen veroorzaken. Ook schuurmiddeltjes moet je echt vermijden als de pest!

Nou, ik hoop dat deze tips je kunnen helpen bij het schoonmaken van je wastafelmeubel. En als je alles gewoon goed bijhoudt en af en toe het zaakje grondig reinigt, dan blijft je badkamermeubel stralen als een opkomend zonnetje!