Natuurstenen vloer schoonmaken

Hoe maak je een natuurstenen vloer schoon? Daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Natuursteen is namelijk heel gevoelig. Hier moet je op letten.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

Natuursteen is prachtig op je vloer, in je badkamer of in je keuken. Maar oh oh oh, als het om onderhoud gaat dan is natuursteen opeens een stuk minder leuk! Toch wil dat niet zeggen dat je het nu niet meer moet nemen. Zolang je weet dat je bij het schoonmaken extra moet oppassen, kun je er rekening mee houden en weet je wat je te wachten staat. Misschien is dat het wel waard. Dat is helemaal aan jou 🙂

Uitstraling vs onderhoud

De naam zegt het al: natuursteen. Het is een natuurlijk product én ieder stuk steen is uniek. Dat maakt het ook zo mooi en karakteristiek. Bekendst is natuurlijk marmer, maar je hebt ook graniet, kalksteen, leisteen, kwartsiet en travertin. Er zijn nog wel meer soorten, maar die laat ik nu voor het gemak even weg.

Als de uitstraling het enige is waar je naar op zoek bent, tja dan is er niets aan de hand. Keuze genoeg! Maar wil je het ook mooi houden, dan moet je wel weten hoe je je natuurstenen vloer schoonmaakt en onderhoudt. De verschillende natuursteensoorten zijn over het algemeen kort gezegd: gevoelig. Vooral voor zuren en zuurhoudende schoonmaakmiddelen. Maar ook met harde voorwerpen is het oppassen. 

Natuurstenen vloer onderhouden

Waar moet je op letten? Om te beginnen het onderhoud. En dan bedoel ik met name regelmatig stofzuigen en dweilen. Let bij het stofzuigen erop dat je een zachte borstel gebruikt. Omdat het natuursteen gevoelig is kunnen er makkelijk krassen ontstaan als er een hard oppervlakte overheen gaat. 

Bij het dweilen is het belangrijk dat je lauw warm water gebruikt met een heel zacht schoonmaakmiddel. Gebruik absoluut geen azijn, citroen, baking soda. Waar je op moet letten is de pH-waarde. Een hoge pH-waarde is slecht. Daarmee kun je je vloer onherstelbaar beschadigen. Ook belangrijk is om de vloer niet te nat te maken. Water kan namelijk in het steen trekken. Daarom is het ook belangrijk om de vloer, net als bij andere soorten vloeren, meteen na te drogen. Laat dus vooral geen water achter. En een laatste opmerking: de natuurstenen vloer niet schrobben!

Grondig reinigen

Eens in de zoveel tijd is het goed om de vloer een gronde schoonmaakbeurt te geven. Gebruik hier altijd een reinigingsmiddel voor die speciaal hiervoor is gemaakt. Vraag dit bij de winkel waar je de vloer hebt gekocht óf bij een vloerenspecialist. Dit is het veiligst. Je wil niet dat de vloer onnodig beschadigd wordt. Let op dat je vooral geen schuurmiddelen gebruikt of chemische producten. Vraag dit voor alle zekerheid aan de winkel. Better safe than sorry, toch?!

Ongelukjes bestaan wel

Ja inderdaad, ongelukjes bestaan wel degelijk! En dat is natuurlijk ook helemaal niet erg. Over het algemeen zijn citroensap, rode wijn, tomaten en andere zure producten een absolute no no voor natuurstenen vloeren. Maar ja, waar gewerkt wordt wordt geleefd, dus zodra er iets gebeurt, meteen handelen en niet afwachten. Haal de vlek meteen weg en veeg na met wat lauw warm water. En, nadrogen.

Nou, valt toch nog mee. Of niet? Zolang je maar weet waar je aan begint als je een natuurstenen vloer aanschaft. Het is prachtig en je zult er oprecht lang van genieten, dat weet ik wel zeker. Maar ja, let gewoon op en pas vooral op!