Nubuckleer en suède schoonmaken, zo doe je dat

Nubuckeer of suède schoonmaken, hoe doe je dat het beste? Die vraag krijg ik regelmatig van jullie, maar het antwoord is niet zo makkelijk.
13 keer gedeeld
0
0
0
13
0
0
0

Via mijn Facebook pagina krijg ik regelmatig de vraag: ‘Hoe maak ik mijn leren bank schoon? Of hoe krijg ik een vlek uit mijn suède leren schoenen? Maar het antwoord is niet zo makkelijk gegeven als de meesten van jullie hopen.

Leer is er namelijk in vele soorten en maten. Bewerkt leer, suède, wit, oranje, rood, noem maar op! Nu, is het natuurlijk lastig om ze allemaal te behandelen, dus dat ga ik ook niet doen. In mijn vorige post heb ik, samen met mijn moeder, al uitgelegd hoe je leer schoonmaakt en onderhoudt. Dit keer behandel ik suède. 

Voorkomen is beter

Tja, ik weet het maar toch ga ik het weer zeggen: voorkomen is beter dan genezen. En bij suède is dat helemaal het geval. Heb je suède schoenen, koop dan meteen bij je aankoop ook een goede bus met impregneermiddel. Dit heb je overigens niet alleen voor je schoenen. Als je meubels hebt met dit ruwe leer dan kun je hier ook speciale spuitbussen voor krijgen. Het is de aankoop meer dan waard, geloof me.

Verder is het goed om een zacht borsteltje te hebben waarmee je suède of nubuckleer kunt opborstelen. Suede of nubuck zijn zogenaamde wild leersoorten. Ze zijn ruwer en staan daardoor ook meer ‘open’. Dit maakt ze gevoeliger en delicater. Maar het is wel mooi. Vooral als je het dus mooi opborstelt.

Suède schoonmaken

Regelmatig schoonmaken en onderhouden is belangrijk bij suède en nubuck. Heb je bijvoorbeeld een bank van suède, begint dan eerst met regelmatig stofzuigen. Hierbij is eerst even opborstelen ook belangrijk zodat je zeker weet dat eventueel vuil goed loszit voordat je het opzuigt.

Vetvlekken verwijderen

Heb je vetvlekken op suède of nubuck? Behandel die zo snel mogelijk. Ik gebruik daar altijd oud brood voor. Stukje oud brood en deppen. Dit is ideaal om vet op te nemen. Daarna gebruik ik een licht vochtige doek om het laatste vet weg te halen. Hierna ga je met een zacht borsteltje het leer weer opborstelen.

Watervlekken verwijderen

Water is niet goed voor suède en nubuck. Maar ja, kans is groot dat je op enig moment last krijgt van watervlekken. Gebruik een licht vochtige doek om deze vlekken te behandelen. Hierbij is het wel goed om het hele oppervlak van het leer te behandelen met de vochtige doek. Vervolgens weer opborstelen met de zachte borstel. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van mijn meest gelezen tips? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief