Gekrompen kleding herstellen

Het gebeurt ons allemaal wel eens: een kledingstuk krimpt. Daarom heb ik een handige tip waarmee we gekrompen kleding herstellen. Let maar op!
1 keer gedeeld
0
0
0
1
0
0
0

Gekrompen kleding herstellen we met een teiltje water én wat wasverzachter. Maar ik heb wel direct een disclaimer: het werkt niet altijd! 🙁 Net zoals kleding kan krimpen terwijl je alle wasinstructies keurig hebt opgevolgt, kun je ook niet altijd gekrompen kleding herstellen. Je moet helaas ook een beetje geluk hebben.

Waarom krimpt mijn was?

In België hebben ze dit zowaar onderzocht. En wat blijkt, het heeft vooral te maken met het feit dat wol en katoen bestaan uit zogenaamde ‘gesponnen’ materialen. Wol en katoen zijn na ‘de oogst’ te kort om iets mee te maken. Dus moet je meer wol of katoen samenvoegen om een lange draad te krijgen. Wordt het materiaal nu nat dan zwelt het op. Maar in plaats van dat het daardoor langer wordt, wordt het materiaal dikker en strakker, of beter gezegd korter. Temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol, want als je bijvoorbeeld in de regen loopt krimpt niet opeens je truitje! Maar, ook zeep kan dit veroorzaken en de wring beweging kan er ook voor zorgen dat de vezels in je truitje helemaal her geschikt worden. 

Volg ook mijn Youtube kanaal!

Iedere woensdag deel ik een nieuwe tip via mijn Youtube kanaal. Volg je mij al? Blijf op de hoogte van de laatste super soptips en andere adviezen!

De oplossing

Tja, wat te doen als je mooie kledingstuk is gekrompen? Ik vul een teiltje of de gootsteen met water. Ik doe er een fikse scheut wasverzachter in zodat het water lekker troebel wordt. Nu vouw ik het gekrompen kledingstuk op en leg dit in het water met de wasverzachter. Laat het gewoon liggen, zonder dat je het met je handen onder water duwt. Laat het kledingstuk zichzelf volzuigen met het water en de wasverzachter. Even geduld dus! Zodra het zichzelf heeft vol gezogen laat je het een uur in het water liggen.

Gekrompen kleding herstellen

Het is altijd een verrassing hoe het gekrompen kledingstuk eruit komt. Geen succes gegarandeerd dus! Wol of katoen blijven natuurlijke producten en je weet nooit wat er al met de vezels gebeurd is voordat je dit ging proberen. Maar, mijn ervaringen met deze methode zijn goed! Anders had ik deze tip ook niet gedeeld. Knijp het kledingstuk uit zodat het meeste water eruit komt. Niet uitwringen! Heel belangrijk, want dat is dus niet goed voor de structuur van het materiaal. Leg het op een droge handdoek en laat het rusten. 

Hier en daar uitrekken

Omdat gekrompen kleding herstellen niet altijd even goed lukt, is het soms nodig om het truitje, of wat het ook is, een extra zetje te geven. Trek voorzichtig het materiaal een beetje uit als dit nodig is, maar doe dit echt voorzichtig. Je moet een beetje geduld hebben bij deze tip, want je hebt te maken met gevoelige materialen die echt snel beschadigen als je er te ruw mee omgaat. Dus, rustig aan, voorzichtig uitrekken als het nodig is en vervolgens laten drogen. 

Blijf op de hoogte!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Of misschien hebben jullie ook tips voor dit onderwerp? Laat hieronder een berichtje achter of deel je ervaringen op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn Youtube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruik bij het zilver poetsen en koper poetsen, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Wasverzachter: http://bit.ly/2MMAooz
👉 Curver afwasbak rechthoekig: http://bit.ly/2pH5dmI