Afzuigkap schoonmaken en ontvetten

De afzuigkap schoonmaken is makkelijker dan je denkt. Toch is het een klusje dat vaak wordt uitgesteld. Niet nodig! Zo do je het in een handomdraai.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Vettigheid, nare geurtjes, je afzuigkap in de keuken heeft het maar zwaar te verduren! Daarom moeten we af en toe extra lief zijn en het apparaat een extra wasbeurt geven. Je wil uiteindelijk dat ie goed z’n werk blijft doen. 

De ene afzuigkap is de ander niet

Tja, er zijn tal van verschillende soorten afzuigkappen en dus ook tal van manieren om deze goed schoon te maken. Moderne afzuigkappen kun je gelukkig makkelijk uit elkaar halen, zodat je de verschillende onderdelen goed kunt schoonmaken. Maar dan heb je ook nog de buitenkant van de afzuigkap zelf én het materiaal zoals RVS. Ik krijg er iedere week wel een vraag over. Dus, laten we beginnen.

Filter afzuigkap schoonmaken

We beginnen met het makkelijkste onderdeel: het rooster, of de filter. In de meeste gevallen is dit rooster eenvoudig los te halen. Bij veel moderne afzuigkappen kun je dit onderdeel zelfs gewoon in je vaatwasser leggen en schoonmaken. Maar heb je geen vaatwasser of past het rooster er niet in, dan kun je het heel makkelijk met de hand doen. Gebruik hiervoor gewoon een goed afwasmiddel, of laat het weken in water met baking soda of Biotex. Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid vervuiling.

Lees ook

Oven schoonmaken magnetron schoonmaken

Rooster niet uitneembaar?

Is het rooster niet makkelijk los te halen? Geen zorgen, in dat geval werkt de volgende tip heel makkelijk. Sowieso is deze tip ook goed te gebruiken voor de binnenkant van de afzuigkap. Want ook deze moet schoongemaakt worden. Ik spuit het rooster altijd in met een goede ontvetter. Gebruik hiervoor wat je wil, want ik merk vaak dat mensen daar al iets voor hebben waar ze bij zweren. Vervolgens ze je een pan of een vuurvaste schaal onder de afzuigkap. Vul deze met kokend water en zet de warmte bron aan zodat het goed gaat stomen. Zo komt al het vuil los. 

Heb je het rooster eruit gehaald en wil je de binnenkant van de afzuigkap goed schoonmaken en ontvetten, dan kun je een citroentje toevoegen aan het kokende water. Zo vult de afzuigkap zich met de citroendampen die de binnenkant goed zullen ontvetten. Echt ideaal! En het ruikt heerlijk 😉

RVS schoonmaken

Nu krijg ik heel vaak de vraag: ‘Hoe maak je RVS het beste schoon?’. Je kunt hiervoor een mengsel maken van driekwart baking soda en een kwart (vloeibare) Driehoek zeep met glycerine. De glycerine zit al in de Driehoek zeep. Gebruik een zachte doek om het RVS hiermee op te boenen. Zodra het schoon is smeer ik het RVS in met een schoon zacht doekje en wat slaolie. Ja dat klinkt heel gek, maar het werkt super! En je RVS gaat er prachtig van glimmen. Je hebt heel weinig nodig en het laat een soort dunne laag achter die het beschermt tegen vuiligheid. Weg zijn dan ook direct die vervelende vingerafdrukken die toch vaak zichtbaar zijn op RVS.

Nog een handige tip!

Nog een handige tip om te checken of je afzuigkap het nog goed doet of dat het tijd is om schoon te maken. Zet je afzuigkap aan en houd een keukenpapiertje eronder. Als het keukenpapiertje wordt ‘opgezogen’ door het rooster dan werkt deze nog heel goed en hoef je nog niets schoon te maken. Maar valt het keukenpapiertje naar beneden dan is het de hoogste tijd voor een goede schoonmaakbeurt!

Blijf op de hoogte!

Nou, ik hoop natuurlijk dat jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie eigen tips en tricks. En heb je een vraag of opmerking? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Allesreiniger: https://bit.ly/allesreiniger
👉 Groene zeep: https://bit.ly/groenezeep
👉 Afwasmiddel: http://bit.ly/afwas-middel

Bekijk hier mijn tip!