Handige tips voor een schone kerst

Tijdens de feestdagen wordt er weer wat afgekookt, geborreld én gegeten. Daarom heb ik wat tips voor een schone kerst en jaarwisseling.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Nog drie nachtjes slapen en dan is het zover: het is kerst! Familie en vrienden over de vloer, een keuken die ontploft lijkt, het huis ruikt naar van alles én de gootsteen die niet meer doorloopt. Nou, dan kunnen we wel wat tips gebruiken voor een schone kerst. 

Laat ik die voor jullie hebben. Een paar basistips, want als ik echt alles zou willen behandelen, dan ben ik volgend jaar nog bezig. Nee, het gaat echt om wat praktische zaken die de meesten van ons de komende dagen tegen zullen komen. Denk aan je mooiste bestek wat je uit de la haalt en het blijkt helemaal zwart te zijn. Of dat witte tafelkleed wat snel nog gewassen moet worden. Of, die rottige gootjes die continue verstopt raken door etensresten en vettigheid. 

Precies, ik heb het echt over dergelijke ongemakken die we snel en makkelijk kunnen verhelpen met wat handige tips. Dus laten we maar snel beginnen!

Tip 1: Stralend zilver bestek

Heb je ook, net als ik, nooit zin in zilverpoets, doeken en spierpijn van het wrijven? Let dan goed op, want het enige wat ik gebruik om mijn mooie zilveren bestekset schoon te maken is: een fikse schep soda, aluminiumfolie én water. Nog een schone, droge theedoek om het bestek te drogen en iets op te wrijven, maar eigenlijk is dat wrijven nergens voor nodig. Zo mooi wordt het!

Ik vul mijn gootsteen met warm water. Voeg daar een fikse schep kristalsoda bij. Even met je hand of vork de soda laten oplossen in het water. Vervolgens maak ik een prop van een stuk aluminiumfolie en gooi die in het water. Nu leg ik m’n bestek erin en wacht een half uurtje. Als je af en toe kijkt zie je het vuil gewoon oplossen, dat is misschien nog wel het allerleukste onderdeel van de tip. Na een half uurtje haal je je bestek eruit en droog je het af. En echt, het straalt je tegemoet! Is de vervuiling echt hardnekkig? Laat het er dan nog even langer in.

Tekst gaat verder onder de video

Tip 2: Wit moet echt wit zijn

Je wilt de blits maken tijdens het kertdiner en eerlijk is eerlijk, dat doe je niet alleen met dat heerlijke eten wat je hebt gekookt. Nee, dat doe je ook met een spierwit en schoon tafelkleed. Daarom voeg ik tegenwoordig een goede schep soda toe aan mijn hoofdwas. Dit zorgt echt voor prachtige schone en vooral witte lakens en servetten.

Bovendien maakt het ondertussen ook je wasmachine goed schoon. Want ook je wasmachine heeft flink wat te verduren gehad dit jaar. Ik heb het al vaker gezegd, maar je kunt het eigenlijk nooit genoeg zeggen: eens in de maand vul ik mijn lege wasmachine met een goede schep kristalsoda en laat die op kookwas draaien. Het ontvet alles grondig en je wasmachine zal je eeuwig dankbaar zijn. Want ook een wasmachine moet apart schoongemaakt worden!

Tip 3: Mijn gootje, mijn gootje, mijn gootje

Wim Sonneveld zong over de mooie Margootje, maar ik doe het over mijn gootje. Nou en mijn gootjes zingen tegenwoordig met volle borst terug hoor. Nu ik ze zo goed behandel zijn ze heel blij met me. En na een hele dag koken, is het ook echt wel nodig om mijn gootjes even wat extra aandacht te geven. De hoeveelheid vuiligheid die ze te verstouwen hebben gehad is niet leuk meer. Tijd dus om ze een handje te helpen.

Doe de stop in het gootje en vul de afvoer met kristalsoda. Giet daar vervolgens kokend heet water op en laat het geheel even een kwartiertje met rust. Ten slotte goed doorspoelen met gewoon water, vooral ook om te testen of alles goed doorloopt. Maar echt, soda is ideaal om je gootjes mooi schoon te houden. Het ontvet als een razende en als je dit regelmatig doet, blijft de afvoer ook mooi doorlopen. Voorkomen is ten slotte beter dan genezen, toch?

Tip 3: Schone kerst is ook schone lucht

Of de frituur nu aan heeft gestaan, of iemand heeft een sigaar opgestoken. Het maakt niet zoveel uit, een kerstdiner met veel mensen zorgt ook voor veel nare luchtjes die blijven hangen. Als alles dan is opgeruimd en iedereen is weer naar huis, wil je het liefste ook van die geur af. Ik zet daarom altijd, net voor het slapen gaan, wat bakjes met soda of azijn op verschillende plekken door het huis. Maar mijn moeder gaf me laatst een tip die ik eigenlijk nog veel beter vind.

Ik sluit nu altijd de afvoertjes af op verschillende plekken in het huis. Vervolgens giet ik daar een dopje groene zeep bij én vul ik de afvoer met warm of kokend heet water. Even tien minuten of een kwartier laten staan, voordat je de stop er weer uithaalt en alles laat doorlopen. Echt, je wordt verliefd op die zeepgeur die vrijkomt en je huis vult. Het is alsof iemand anders voor je heeft schoongemaakt. Heerlijk! En het blijft ook nog best lang hangen.

Blijf op de hoogte

Nou, dat was het weer voor deze keer. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips. Wil je op de hoogte blijven van mijn andere tips? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief