Wassen met azijn en andere wastips

Wassen met azijn is niet alleen goed voor je wasmachine, maar ook voor je kleding. Daarom heb ik wat handige wastips voor je! Onder anderen met azijn.
2 keer gedeeld
0
0
0
2
0
0
0

Wist je bijvoorbeeld dat wassen met azijn ervoor kan zorgen dat je nieuwe spijkerbroek nooit meer nare vlekken achterlaat op je mooie stoel of bank? Ik zal het allemaal uitleggen.

Schone wasmachine is schone was

Tja, het begint natuurlijk bij onze wasmachine. Je kunt namelijk alles goed doen en toch geen schone krijgen. Je wasmachine moet namelijk ook schoon zijn. Er kan veel troep achterblijven die we niet zien. En als je niet eens in de zoveel maanden (ik doe het eens in de zes maanden) grondig schoonmaakt, dan begin je dat zeker te ruiken. Maar het is ook goed voor je machine, want voor je het weet stopt het met werken.

Hoe maak je je wasmachine grondig schoon? Gewoon wasmachinereiniger kopen. Volg de instructies op de verpakking. Meestal is dat de machine leeg laten draaien op 90 graden met de wasmachinereiniger erin. Dit zou voldoende moeten zijn. Maar lees altijd goed de instructies, dan weet je zeker dat het goedkomt.

Wassen met azijn

Vervolgens moeten we de wasmachine ook goed blijven onderhouden. En dan is er maar één middel waar ik altijd op vertrouw: natuurazijn. Azijn is écht een wondermiddel! En dan heb ik het dus over gewone witte natuurazijn. Geen schoonmaakazijn! Die vraag krijg ik nog steeds regelmatig. Maar echt, schoonmaakazijn is heel slecht voor je machine én voor je was omdat het agressief is en chemisch samengesteld. Gewone natuurazijn, die je ook voor de salade gebruikt, is de azijn die je moet hebben.

Ik voeg bij elke was twee glaasjes of gewoon een flinke scheut toe aan de hoofdwas. Ook voeg ik een scheut toe aan het wasverzachterbakje in plaats van wasverzachter. Geloof me, je was komt er heerlijk fris uit en je machine is je eeuwig dankbaar.

Vlekken van je spijkerbroek

Ken je dat: zit je lekker op je mooie stoel of bank en bam! heeft je spijkerbroek afgegeven op de stof. Gatver, dat zijn vervelende vlekken! Maar hoe zorg je er nu voor dat dit überhaupt niet gebeurt? Wassen met azijn, dat is het antwoord. Zodra je een nieuwe spijkerbroek hebt gekocht, vooral spijkerbroeken met een kleurtje zoals zwart, was je die eerst in de azijn. Je vouwt de broek ten eerste binnenste buiten.

Dit is sowieso goed als je kleding wast, gewoon als extra bescherming. Vervolgens doe je de spijkerbroek in de wasmachine en voeg je er een fikse scheut witte natuurazijn aan toe. Gewoon wassen volgens de temperatuur die op het label staat en nu zal je spijkerbroek nooit meer verf achterlaten op je stoel of bank. 

Donkere was ook wassen met azijn

Ook krijg ik regelmatig de vraag of je donkere was kunt wassen met azijn. Men is toch vaak bang dat azijn misschien een bijtende werking heeft op kleur. Maar niets is minder waar. Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn. De was straalt je tegemoet én…het ruikt heerlijk fris!

Witte handoeken vs gekleurd, wat is beter?

Mijn volgende wastip is een heel belangrijke. Het gaat hier om handdoeken. Hoe houdt je die mooi schoon en hygiënisch? Los van dat je ze op 60 graden moet wassen gebruik ik altijd witte handdoeken. Waarom? Heel eenvoudig: je kunt beter zien wanneer ze vies zijn en gewassen moeten worden én ze drogen beter! Twee vliegen in één klap dus.

Witte handdoeken zijn onbewerkt, behalve dat ze gebleekt zijn. Gekleurde handdoeken hebben natuurlijk een verflaag die ervoor zorgt dat water niet echt goed kan worden opgenomen. Daarom drogen ze jou minder goed en drogen ze minder snel op na het afdrogen. Ik ben dus een groot voorstander van wit. En hoe je ze mooi wit houdt? Steradentje erbij en klaar. 

Theedoeken goed laten drogen

Ken je dat? Nieuwe theedoeken of keukenhanddoeken die niet goed afdrogen? Dat komt omdat je ze niet hebt gewassen toen ze nieuw waren. Theedoeken en handdoeken worden zogenaamd: gesteven. Hierdoor kreukt het natuurlijk minder snel en zien de handdoeken er mooi uit in de winkel.

Maar het water wordt hierdoor minder makkelijk of helemaal niet opgenomen. Je theedoek glijdt dus eigenlijk over het water en het glas of bord dat je probeert af te drogen. Mijn advies is dus, zodra je handdoeken of theedoeken koopt stop ze direct in de wasmachine om het stijfsel eruit te wassen. Daarna kun je ze gebruiken en drogen ze goed wat ze moeten drogen. Kun je witte handdoeken of theedoeken kopen? Doe dat dan, want ook hier geldt: wit is beter dan bewerkte, gekleurde theedoeken.

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, wil je iedere maand op de hoogte blijven van de laatste tips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Bekijk hieronder de hele video op mijn YouTube-kanaal

Kleding wassen
Video afspelen over Kleding wassen