Deppen, weken en wassen, zo wordt mijn was schoner!

Was schoner krijgen doe ik altijd met drie heel makkelijke stappen: deppen, weken en dan wassen. Meer is er eigenlijk niet voor nodig!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Vergeet al die dure vlekkensprays, die heb je in de meeste gevallen echt niet nodig. En, ze zijn ook nog eens heel duur. Vraag maar aan een vriendin van me, die heeft haar kast er vol mee staan en ze gebruikt ze vaak niet meer dan één keer. Zonde, zonde, zonde!

Als ik een vlek in mijn kleding heb hou ik de ouderwetse basis aan die ik ook nog van mijn moeder en grootmoeder heb geleerd: deppen, weken én wassen. Dat is ook heel makkelijk te onthouden en zit, na een paar keer herhalen, in je hoofd geprent. Overigens zeg ik er ook nog altijd bij dat er één stap voor zit en die is misschien nog het belangrijkst van allemaal: niet in paniek raken. Geen vlek is er makkelijk uitgegaan door een paniek schoonmaakactie. Die zorgen er vaak juist voor dat de vlek dieper de stof intrekt, waardoor het er uiteindelijk weer moeilijker uitkomt.

De basis

Laat ik beginnen bij de basis. Vroeger deden we er misschien wat langer over en had je wat meer spierballen nodig om de vlek te behandelen, maar een vlek uit je kleding krijgen was wel een stuk makkelijker. Waarom? Omdat onze kleding vroeger vooral uit natuurgetrouwe materialen bestond. Katoen was katoen, linnen was linnen en synthetische materialen kenden we nog niet.

Dat is nu wel anders want de meeste kledingstukken bestaan ook uit synthetische stoffen. Dat bemoeilijkt het verwijderen van de vlek. Neem bijvoorbeeld een rode wijnvlek. Vroeger kon je die, als niets meer werkte, nog behandelen met een sopje van bleek. Dat hoef je nu echt niet meer te proberen, want je witte shirt slaat helemaal geel uit. En de vlekkensprays zijn ook niet de oplossing waar je op zit te wachten. Maar wat dan wel?

Weken, weken, weken

Gemak dient de mens, daarom zijn er door de jaren heen allerlei vernuftige innovaties toegepast op onze wasmiddelen. Als we de labels moeten geloven kunnen we alles met dat ene product en hoeven we alleen nog maar achterover te zitten, terwijl we een krantje lezen. Daarom weken we nooit meer onze was voor. Maar als ik een vlek in mijn kleding heb, dan ben ik nog steeds een groot fan van voorweken. Dit kun je op twee manieren doen: een nacht in een teiltje of met het voorwasprogramma wat de meeste mensen waarschijnlijk niet meer gebruiken.

Zorg dus dat je biologisch voorwasmiddel in huis haalt. Je weet wel, die blauwe of groene verpakkingen. Groen is voor het ouderwetse weken in een teiltje, blauw is voor de voorwas in je machine. Ik kies in de meeste gevallen voor de eerste variant. Een teiltje vullen met lauw warm water, een schepje voorwasmiddel en vervolgens het betreffende kledingstuk erin. Nachtje laten staan en daarna volgens de voorschriften wassen. Doe je het in je wasmachine dat voeg je gewoon voorwasmiddel toe aan het bakje waar meestal het nummertje 1 of I bij staat. Belangrijk is wel dat je de hoofdwas vult met waspoeder en niet met een vloeibaar wasmiddel, want dat loopt meteen de trommel in. Ook een wastablet die je meteen bij de was gooit werkt dus ook niet.

Van deppen wordt de was schoner

Een vlek voorbehandelen door deze te deppen werkt ook heel goed. Maar waar dep je de vlek dan mee? Waarschijnlijk heb je de meeste hulpmiddeltjes wel in huis. Kijk even in je keukenkastje of je kristalsoda, goudzeep (ook wel bekend als groene zeep), natuurazijn of ossengalzeep hebt. Maar je kunt ook witte aspirines, kunstgebittabletten, citroen of volle melk gebruiken. 

Stel je hebt transpiratievlekken in je kleding, ik gebruik dan altijd water en soda om de vlek mee te deppen. Maar, heb je vetvlekken, dan is groene zeep ook heel goed. Om mijn witte was nog witter te maken gebruik ik kunstgebittabletten, want die bruisen de boel lekker fris en schoon. Maar let op, ik koop altijd de ‘duurdere’ variant, want de huismerktabletten laten vaak een soort blauwe waas achter op je witte was. Dat wil je niet hebben! Na het deppen doe je je kledingstuk in de wasmachine om deze volgens de voorschriften te wassen.

Als je gekleurde vlekken hebt van bijvoorbeeld blauwe bessen, dan dep je de vlek met een schijfje citroen. Daarna gooi je het gewoon bij de was. Chocoladevlekken of koffievlekken zijn weer wat lastiger. Daar gebruik ik altijd Ossengalzeep voor. En tot slot rode wijnvlekken of bloedvlekken. Hiervoor is volle melk ideaal. Even de vlek deppen en daarna laten weken in hetzelfde. Een bloedvlek bijvoorbeeld kun je perfect een nachtje in de volle melk laten om het vervolgens gewoon te wassen. Het werkt perfect.

Kortom, ik maak mijn was schoner met die drie principes: deppen, weken, wassen. Waarbij we vooral weer echt meer moeten gaan weken. Als je je aan die stappen houdt komt het in de meeste gevallen echt wel goed. En tja, werkt het niet dan was het misschien sowieso tijd om afscheid te nemen van dat ene kledingstuk!

En nog één belangrijke waarschuwing: ga NIET de vlek boenen of wrijven maar alleen deppen, deppen en nog eens deppen. Je maakt met wrijven en boenen de vlek alleen maar groter!

Bron: AD.nl