De ijskast indelen, hoe doe je dat het beste? Ik heb ooit geleerd dat de ijskast optimaal werkt als deze niet overvol is. Wat natuurlijk heel logisch is. Het is net als je wasmachine, als je deze helemaal volpropt is er niet voldoende ruimte voor het water om overal tussen te komen. Als je de ijskast helemaal tot de nok toe volpropt kan de koele lucht niet overal komen en moet het apparaat ook extra hard werken om alles voldoende te koelen. Verhoogt ook nog eens je energierekening! Dat willen we niet.
IJskast indelen doe je zo
Maar waar moet je op letten bij het indelen van je ijskast? Om te beginnen zet ik het apparaat altijd op zo’n 4 graden. Dit is de perfecte temperatuur om alles langer goed te houden. Waarom? Bacteriën groeien minder snel bij deze temperatuur. Iedere ijskast heeft natuurlijk een stand waar je het op zet, maar het beste kun je de temperatuur controleren door een koelkast thermometer te gebruiken. Dit geeft een nauwkeurige meting weer en dan weet je zeker dat je goed zit!
Geef bacteriën geen kans
Het is een inkoppertje maar buiten de ijskast groeien bacteriën het snelst, zeker als de temperaturen weer wat hoger zijn zoals in de zomer. Verstandig is het dus als je spullen zo snel mogelijk (terug) in de koelkast zet. Als iets langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan is het heel onverstandig dit nog te eten. Dus ook als je kookt is het belangrijk dat je dingen snel terugzet. Als ik vlees of vis over heb en wil bewaren voor de volgende dag, zet ik dat zo snel mogelijk terug. Vooral deze producten zijn bronnen van slechte bacteriën die echt niet prettig zijn voor je darmen!
Lees ook
Boter, kaas en eieren
Bovenin de ijskast zet ik altijd potjes en spullen die al geopend zijn. Denk bijvoorbeeld aan salades, mayonaise of jam. Bovenin is het redelijk koel, dus dingen die al in aanraking zijn gekomen met zuurstof en bacteriën kunnen wel wat extra koelte gebruiken. Daarom leg ik kaas ook zo hoog mogelijk in de ijskast. Het midden van de ijskast is het minst koel, dus daar kun je goed restjes bewaren die je de volgende dag waarschijnlijk opeet.
Onderin de koelkast is het het koelst. Warme lucht stijgt namelijk, koude lucht daalt (weet je dat nog van je aardrijkskunde lessen op school?!). Daarom zet ik vlees en vis, ofwel rauwe producten zo laag mogelijk in de ijskast. Dek deze ook goed af zodra je de verpakkingen hebt geopend!
Handige bewaartips
Zorg ervoor dat je voldoende bakjes hebt waar je spullen in kunt bewaren. Deze vershoudbakjes moeten goed af te sluiten zijn, zodat er geen zuurstof bij kan komen. Ik gebruik altijd bakjes waarbij je alle kanten van de deksel goed kunt afsluiten. En let op dat je ze ook in de vaatwasser kunt doen om ze hygiënisch te wassen.
Ik gebruik ook vaak vershoudzakken die je kunt afsluiten. Heb je bijvoorbeeld gesneden fruit wat je wil bewaren, dan zijn deze ideaal én het scheelt enorm veel ruimte.
Op de bodem van mijn groente- en fruitlade leg ik altijd een keukenpapiertje. Dit neemt overtollig vocht op zodat mijn groente en fruit zo lang mogelijk fris blijft. Het scheelt ook vaak bij het schoonmaken van de lade als er bijvoorbeeld iets heeft gelekt. Een stuk fruit kan opeens sappen lekken, ligt er dan een keukenpapiertje op de bodem, dan scheelt dat weer een hoop gedoe. Vervang het wel regelmatig.
Nare geurtjes verwijderen
Het komt altijd wel voor dat er toch dingen gebeuren in je ijskast die nare geurtjes achterlaten. Als dat gebeurt, zet dan een bakje met wat koffiedrab in de ijskast. Gewoon uit je koffiemachine, dit neemt direct nare geurtjes weg. En ben je geen koffiedrinker zoals ik, een schijfje citroen werkt ook heel erg goed. Overigens is de inhoud van je koffiefilter ook heel goed voor de afvoer van je keuken. Niet weggooien dus, maar gewoon legen in je aanrecht. De koffiedrab schuurt al het vet weg als je dit wegspoelt in je aanrecht!
Blijf op de hoogte!
Nou, ik hoop natuurlijk dat jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie eigen tips en tricks. En heb je een vraag of opmerking? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂
Bekijk hier mijn tip!