Fluweel schoonmaken zonder het te beschadigen

Fluweel schoonmaken, hoe doe je dat? Als er een vlek zit op je fluwelen kleding of bank, dan kun je dat niet zomaar even wegpoetsen. Fluweel is namelijk kwetsbaar. Maar met deze tip wordt het weer prachtig!
5 keer gedeeld
0
0
0
5
0
0
Video afspelen

Voordat je als een razende aan de slag gaat om dat mooie fluwelen rokje of bankje schoon te maken zeg ik: HO! Even wachten en niet alleen mijn tip kijken, maar ook lezen.

Fluweel is geen gemiddelde stof. Dus die kun je ook niet zomaar even met van alles behandelen. Doe het met beleid als je wil dat de stof mooi blijft. Ik ga je uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is fluweel eigenlijk?

Maar ik begin met uit te leggen wat fluweel is. Oorspronkelijk werd fluweel van zijden gemaakt, maar tegenwoordig wordt ook katoen gebruikt. En het is niet ongebruikelijk om ook synthetische stoffen toe te voegen die wat meer elasticiteit geven aan de stof.

De kleine lusjes zijde of katoen worden geweven waardoor aan de bovenkant een zachte, glanzende stof ontstaat van korte opstaande pluizige polen. Dan zijn er nog verschillende technieken waarbij de lusjes worden doorgesneden, maar dat wordt te ingewikkeld om nu uit te leggen. We willen uiteindelijk weten hoe we het schoonmaken, niet hoe we het maken 😉

Wat is velours?

Wel belangrijk om nog te weten is het verschil tussen fluweel en velours. In principe is velours de Franse benaming voor fluweel, maar er is wel degelijk een, weliswaar klein, verschil. Velours is een gesneden variant van fluweel. Het is zachter en minder glanzend.

Het wordt met name gebruikt voor gordijnen of meubels en is ook vaak zwaarder. Wat betreft het schoonmaken is er geen verschil. Maar beiden vragen wel absoluut om een voorzichtige aanpak.

Dit zijn mijn favoriete schoonmaakproducten

Heel veel mensen vragen mij altijd welke schoonmaakproducten ik gebruik. Daarom heb ik ze hier op mijn website op een rijtje gezet voor je. Ik weet zeker dat ze je goed kunnen helpen om je huishouden makkelijk en snel op orde te krijgen.

Fluweel schoonmaken, hoe dan?

Stel je wil je bank schoonmaken, begin dan met het voorzichtig stofzuigen van de stof. Doe dit sowieso in ieder geval één keer per week. Je wil niet dat er kruimels en andere zaken op of in je bank gaan zitten. Dit kan gaan schuren en je fluwelen bank beschadigen.

Is de vlek vers, waarmee ik bedoel dat je misschien een vloeistof morst en de plek direct kunt behandelen? Begin dan met het leggen van een keukenpapiertje op de plek om zoveel mogelijk van de vloeistof op te nemen. Niet deppen! Dan druk je de vuiligheid alleen maar dieper in de stof.

Kijk nu hoe de polen van de stoffen lopen. Je wil met een doekje met de polen mee over de stof gaan; niet tegen de polen in. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijker om het schoon te maken. Ik gebruik een zachte, schone doek, niet zo’n ruwe, uitgedroogde doek. 

Wat gebruik je bij het schoonmaken?

Als het een ‘verse’ vlek is op je kleding of meubelstuk, dan kun je gewoon wat water gebruiken. Als dit voldoende blijkt, dan is dat mooi, want hoe minder andere producten je moet gebruiken, hoe beter het is voor het fluweel.

Maar in de meeste gevallen is water niet voldoende. In dat geval maak ik een klein sopje van lauw warm water met een scheutje wasverzachter. Daar doop ik de schone doek in en veeg dat over de plek, zoals ik mijn videotip hierboven laat zien.

Droog de plek na met een föhn. Je kunt met een heel zacht borsteltje de stof vervolgens op borstelen, zodat het weer mooi een geheel wordt en niet platgedrukt blijft. Misschien heb je bijvoorbeeld zo’n zacht borsteltje voor je suède schoenen. Die werkt perfect.

Extra tips waar je op moet letten

Fluweel is heel gevoelig voor de zon. Probeer daarom zoveel mogelijk, vooral je fluwelen meubels, te beschermen tegen zonlicht. Met kleding wordt dat natuurlijk lastig, maar het gaat om het lang blootgesteld worden aan zonlicht. Fluweel verkleurt hierdoor namelijk heel erg snel. En dat wil je te allen tijden voorkomen!

Het fluweel schoonmaken is gelukt, het is weer prachtig schoon en glanzend. Als je je broek, rok of meubel wat extra wil beschermen dan kan dat natuurlijk door deze in te spuiten met een beschermende spuitbus. Je kunt hiermee de stof impregneren, zoals je dat ook met je suède schoenen doet. Ik zelf doe ik dat nooit. Maar wil je dat wel, vraag dan gewoon bij de winkel waar je het kledingstuk of meubelstuk hebt gekocht of ze iets hebben hiervoor.

Blijf op de hoogte!

Nou, ik hoop natuurlijk dat jullie wat aan mijn uitleg hebben gehad. Ik ben ook weer heel benieuwd naar jullie eigen tips en tricks. En heb je een vraag of opmerking? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Wasverzachter: https://bit.ly/robijn-wasverzachter