Strijken, alles wat je moet weten voor kreukvrij resultaat

Strijken doen we (waarschijnlijk) allemaal weleens. Maar waar moet je op letten? Hoe maak je je strijkijzer schoon? Hoe ga je om met kunstvezels? Ik heb tips!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

Strijken doen we, als het goed is, allemaal weleens. De een strijkt alles, de ander maar een paar dingen. Maar waar moet je op letten bij het strijken? Ik ga je niet uitleggen hoe je het precies moet doen, ieder heeft zo z’n eigen methode en dat is prima. Ik ga uitleggen waar je op kunt letten om nog beter resultaat te krijgen.

Hoe hou je bijvoorbeeld de zool van je strijkijzer schoon? Kun je iets doen aan de kalkaanslag bij stoomstrijkijzers? Zijn alle kledingstukken wel geschikt om gestreken te worden? En hoe voorkom je de ergste kreukels nadat je was uit de droger komt? Oh ja, wist je overigens dat je strijkijzer ook heeeeel handig kan zijn bij andere schoonmaakklusjes? Zoals het verwijderen van kaarsvet bijvoorbeeld. Als je dat echt goed wil doen, is een strijkijzer onmisbaar!

To strijk or not to strijk

Dat is een goede vraag. Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels. En dat is niet erg, maar het is wel heel anders dan de natuurlijke materialen die we gewend zijn. Dus daar moeten we ons gedrag op aanpassen. Het begint bij het label lezen. Informeer je over wat er precies in zit zodat je daar tijdens de behandeling rekening mee kunt houden.

Te heet strijken

Een grote fout die we maken, of die we weleens gemaakt hebben, is dat het strijkijzer té heet is tijdens het strijken. Hierdoor wordt de zool van je strijkijzer vies met plakkerige materialen (kunstvezels!) en nog erger je verbrandt je kledingstuk. Daarom begin ik altijd op een lagere temperatuur dan nodig. Ik zet mijn strijkijzer altijd als eerste op de wol stand. Het is makkelijker om je strijkijzer langzaam warmer te laten worden, dan in een paar seconden af te laten koelen. Dan ben je namelijk al té laat. Je voelt vanzelf dat je strijkijzer makkelijker over het kledingstuk zal glijden, of dat er misschien nog wat warmte bij kan.

Strijkijzer schoonmaken

Strijken met een vies strijkijzer is niet goed. Maar waarom wordt dat strijkijzer vaak vies aan de onderkant? En waarom heb je soms last van kalkaanslag? Om te beginnen wordt het vies omdat we dus té heet strijken én omdat onze kleding tegenwoordig steeds vaker kunstvezels bevatten. Door die hitte blijft die kunstvezel aan de zool plakken en als je het niet schoonmaakt wordt het steeds viezer. Ik leg altijd een keukenpapiertje op mijn strijkplank. Vervolgens strooi ik er voldoende zout overheen en strijk ik dit met mijn warme strijkijzer ‘schoon’. Zout is zuiverend en geeft door de warmte vocht af. En let maar op, de zool van je strijkijzer is schoon en klaar om een nieuwe stapel kleding te strijken!

Kalkaanslag in je strijkijzer

Voor die mensen die een stoomstrijkijzer hebben is kalkaanslag een ding. Maar hoe komt dat toch? Dat komt uiteraard door het water dat we erin doen. De meeste mensen vullen het stoomstrijkijzer met kraanwater. Hier zit kalk in. Zo simpel is het. Je kunt daarom het beste gedestilleerd water gebruiken, ofwel ‘zuiver water’ zoals het genoemd wordt. Maar wist je dat je meestal al gedestilleerd water in huis hebt? Gewoon in je droger. Je moet wel een condensdroger hebben, maar het water dat daarin wordt opgevangen is door het droogproces gedestilleerd. Ideaal! En het ruikt ook zo lekker vind ik 🙂

Kreukvrij de kast in

Strijken doe je natuurlijk om je kleding of andere zaken kreukvrij in kast te leggen. Maar ik ga je nu vertellen dat dat echt niet altijd hoeft. Ja er zijn dingen die ik altijd strijk, zoals mijn beddengoed of bepaalde kledingstukken. Maar heel veel shirtjes of truitjes waar kunstvezels in verwerkt zitten strijk ik niet. Die leg ik, uiteraard wel netjes opgevouwen, in de kast en zodra ik het wil dragen doe ik ze even 2 minuutjes in de droger. Hierdoor ‘ontspannen’ de vezels en wordt het glad. Vervolgens doe ik het shirtje direct aan, dus is het perfect. En oh ja, als iets uit de droger komt, direct even opvouwen. We laten de gedroogde was heel vaak liggen in de wasmand voordat we het opvouwen of strijken. Nou, die kreukels zijn zooo lastig weg te krijgen! Even opvouwen of oprollen en je zult zien dat de ergste kreukels wegblijven.

Kaarsvet verwijderen met je strijkijzer

Nog één laatste tip, want je kunt nog meer met een strijkijzer. Kaarsvet verwijderen bijvoorbeeld. Zodra kaarsvet is gemorst op je tafellaken, bank of tapijt, even laten opdrogen. Leg vervolgens een keukenpapiertje op de plek en gebruik je strijkijzer om het veilig los te weken. Door de warmte neemt het keukenpapier het kaarsvet op. Vervolgens wassen in de wasmachine als het een kledingstuk of tafellaken is. En weg is de plek.

Op de hoogte blijven!

Nou, ik hoop dat je weer wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar wat jullie allemaal voor handige tips en tricks hebben. Deel ze hieronder, of op mijn Facebook pagina. En wil je op de hoogte blijven van meer handige schoonmaaktips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of volg mijn Youtube kanaal voor mijn wekelijkse tips.