Problemen met de CV verhelpen

Hoe verhelp je de meest voorkomende problemen met je CV, zonder dat je daar meteen iemand voor hoeft te bellen? Ik heb een paar tips.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Het gebeurt altijd onverwacht. De woning wordt niet meer verwarmd of er is geen warm water. Ondanks periodiek onderhoud kan er iets misgaan en werkt de cv-installatie niet. Meestal is het echter een probleem wat snel te verhelpen is.

Display geeft code

Verwarmingsketels geven op de display een foutcode aan. Met behulp van de handleiding is te lezen wat de foutcode inhoudt en hoe verder te handelen. In veel situaties kan de resetknop helpen of de cv-installatie uit en weer aan te zetten. Moderne ketels zoals verwarmingsketels intergas hebben gemiddeld zo’n 20-tal foutcodes.

Waterdruk te laag

Veel problemen ontstaan doordat de waterdruk te laag is. Cv-ketels hebben een druk van minimaal 1,5 bar nodig om te functioneren. Door het bijvullen met water wordt de druk hersteld. Valt de druk vervolgens weer terug dan is er sprake van een lekkage. Dikwijls kun je snel een lekkage vinden door wateroverlast bij een leiding of radiator.

Expansievat lekt

Is er geen sprake van een lekkende leiding dan kan de oorzaak ook liggen bij het expansievat. De druk van de ketel valt weg indien er een lek is in het vat. Een simpele handeling is het keuren van het vat door te kloppen. De onderste helft dient hol te klinken omdat daar lucht zit. In het bovenste deel zit water en dient dus dof te klinken. Klinkt het gehele vat dof dan is er sprake van een lekkage en dient het vat vervangen te worden.

Radiatoren regelmatig ontluchten

Radiatoren die onvoldoende warm worden dienen ontlucht te worden. De radiatoren worden immers verwarmd door water en niet door lucht. Op elke radiator is een ontluchtingsventiel die opengedraaid wordt met een speciale sleutel. Een radiator is ontlucht indien water uit het ventiel druppelt. Elke radiator in de woning dient afzonderlijk ontlucht te worden. Vervolgens dient de ketel bijgevuld te worden.

De tegenwoordige cv-ketels zijn geavanceerde apparaten maar hebben minimaal één keer per jaar onderhoud nodig bij voorkeur in het najaar. Het voorkomt uitval en het rendement blijft behouden. Jaarlijks dient de ketel afgesteld te worden en heeft de brander, warmtewisselaar en condensafvoer een schoonmaakbeurt nodig. Het afstellen zorgt voor een goed rendement en reduceert het energiegebruik.