Meest gestelde schoonmaakvragen beantwoord

De meest gestelde schoonmaakvragen heb ik verzameld om samen met mijn moeder Liny te beantwoorden. Van kalkaanslag in de badkamer tot urine in het tapijt!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Jullie hebben weer tal van schoonmaakvragen ingestuurd die ik samen met mijn moeder Liny ga beantwoorden! En dit keer zijn het heel interessante vragen:

  1. Hoe krijg je de laminaatvloer weer mooi glanzend?
  2. Is ammonia op laminaat slecht voor de toplaag?
  3. Hoe krijg je strepen van je schoenzolen op linoleum weer weg?
  4. Hoe verwijder je kalkaanslag uit je wc pot?
  5. Hoe maak je houten luxaflex makkelijk schoon?
  6. Hoe maak je het douchegordijn schoon?
  7. Hoe maak je de glazen douchecabine weer mooi schoon?
  8. Hoe krijg je de geur van kattenpis uit je tapijt?

Je schoonmaakvragen beantwoord

Het zijn er heel veel dit keer, dus ik was maar wat blij dat mijn moeder Liny weer wilde helpen met het beantwoorden van al jullie schoonmaakvragen. Laten we beginnen! Oh ja, en natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jullie eigen ervaringen en tips. Deel ze hier onderaan het bericht. Zo helpen we elkaar verder!

Volg me ook op Youtube!

Mijn Youtube kanaal is al lekker aan het groeien! Dus wil je, net als al die andere mensen, op de hoogte blijven van mijn laatste tips? Volg me dan via Youtube!

Laminaatvloer laten glanzen

Veel mensen hebben een laminaatvloer. Makkelijk schoon te houden en heel sterk, althans dit wordt altijd geroepen. Maar, de vloer wordt ook vaak heel dof. Dus is de vraag die door velen van jullie wordt gesteld: hoe krijg ik de laminaatvloer weer mooi glanzend? Het antwoord: wasverzachter. Nu we de wasverzachter niet meer gebruiken voor de was, kun je deze mooi inzetten voor de vloer. Je vult een emmer met lauw warm water, daar voeg je een dopje wasverzachter aan toe en hiermee dweil je de vloer. Laat het opdrogen en wrijf de vloer goed op met bijvoorbeeld een schone badhanddoek.

Ammonia en laminaat

Een goed sopje voor vloer of ramen maak je meestal met een scheutje ammonia. Maar beschadigt ammonia niet de toplaag van de laminaatvloer? Het antwoord is ja, ammonia is absoluut niet goed voor je laminaatvloer. Dus gebruik dit dan ook niet! Maak gewoon een sopje met lauw warm water, een klein dopje schoonmaakmiddel (want in schoonmaakmiddel zit zeep en laat strepen achter en vettigheid), een paar druppeltjes afwasmiddel om te ontvetten én een scheutje witte natuurazijn. Hiermee kun je het laminaat dweilen. Daarna na dweilen met schoon water en vervolgens weer goed laten drogen, voordat je het met een schone doek opwrijft. 

Linoleum schoonmaken

Wat moet je doen als er op je linoleum vloer strepen van je schoenen achterblijven? Dit zijn meestal rubberstrepen van bijvoorbeeld gympen en die zijn heel moeilijk van linoleum te verwijderen. Het beste werkt: wasbenzine. Even de strepen nalopen met een schoon doekje gedept in wasbenzine. Vervolgens goed schoonmaken met een sopje en laten drogen. Overigens is wasbenzine ook super handig voor het verwijderen van stickers!

Kalkaanslag in de wc

Veel wc’s hebben last van kalkaanslag. Van die strepen die achterblijven als je stortbak niet helemaal meer goed afsluit bijvoorbeeld. In water zit kalk, dus als je daar niets aan doet krijg je strepen. En als je er heel lang niets aan doet worden ze heel hardnekkig en bruin. Bah, geen leuk gezicht! Je kunt het beste ‘s avonds als niemand meer de wc gaat gebruiken de pot van binnen goed droogmaken. Vervolgens leg je een doek gedrenkt in schoonmaakazijn of witte natuurazijn op de plekken met kalkaanslag. Even goed aandrukken en gewoon een nacht laten intrekken. Zo lost het urinezuur en de kalk in de pot op. 

Houten luxaflex schoonmaken

Houten luxaflex en de katoenen banden schoonmaken, hoe doe je dat? Nou, daar weet mijn moeder ALLES van! Begin eerst met de katoenen band. Maak een eenvoudig sopje en gebruik dan een washandje om de band schoon te maken. Nog even met schoon water naspoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven. Ten slotte even deppen met een droge badhanddoek. Dit neemt namelijk veel vocht op, zodat het sneller droogt. 

Nu begin je aan de luxaflex zelf. Als dit hout is met nerven erin dan is het belangrijk om deze eerst goed af te stoffen. Anders komt het stof straks, als het nat wordt, in die nerven en dan krijg je het er nooit meer uit. Gebruik een washandje en een sopje om ze baan voor baan makkelijk schoon te maken, weer naspoelen met schoon water en gewoon laten drogen.

Douchegordijn schoonmaken

Heb je een stoffen douchegordijn, dan kun je deze gewoon wassen in de wasmachine. Maar heb je een douchegordijn van plastic, dan moet je die met de hand schoonmaken. Vouw het douchegordijn op en leg deze in een bak met een sopje of laat het inweken met Biotex Groen. Als je het niet opvouwt dan wordt het douchegordijn helemaal gekreukt en dat staat niet leuk. Na het inweken even goed uitspoelen en ophangen. Trek het glad nu het nog nat is dan trek je makkelijker eventuele kreukels eruit. Daarna gewoon laten drogen.

Glazen douchecabine schoonmaken

Nu misschien wel de meest gestelde vraag: hoe maak je de glazen douchecabine mooi schoon? Het zijn alle zeepresten die achterblijven en de kalkaanslag uit het water die de glazen wand zo vier maakt. Gebruik daarom warm water met een fikse scheut schoonmaakazijn en maak daar het glas mee schoon. En om te voorkomen dat het weer terugkomt kun je het beste altijd een ruitenwisser bij de hand hebben zodat je na het douchen gelijk de wanden even schoon en droog maakt. Als je autowas voor autoruiten gebruikt en daarmee de wand inwrijft dan geef je water en zeep ook geen kans. Dat glijdt dan namelijk allemaal van de wand af.

Kattenpis uit je tapijt verwijderen

Oh bah, dit is een vervelende: hoe krijg je de urine of de kattenpis uit je tapijt? Het wil weleens voorkomen en dat blijf je heel erg ruiken. Je kunt het beste een sopje maken met een klein dopje schoonmaakmiddel, een scheutje ammonia én een scheutje witte natuurazijn. Gebruik een washandje met dit sopje en ga de plek deppen. Niet heen en weer wrijven, want dat maak je de vlek alleen maar groter. Gewoon deppen. Na het deppen steeds even het washandje goed uitspoelen en weer deppen, totdat de geur van urine verdwenen is. Als de geur eruit is neem je schoon water met een scheutje van de azijn. Hiermee maak je de plek verder schoon. Belangrijk om het wel te blijven deppen. Ook bij het drogen van de plek na de behandeling. 

Op de hoogte blijven!

Nou, ik hoop dat je wat aan onze antwoorden hebt gehad. Volgende week weer een nieuw vragenuurtje met mijn moeder. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar wat jullie allemaal nog voor handige tips en tricks hebben. Deel ze hieronder, of op mijn Facebook pagina. En wil je op de hoogte blijven van meer handige schoonmaaktips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of volg mijn Youtube kanaal voor mijn wekelijkse tips.