Welke vloeren zijn er eigenlijk?

Welke vloeren heb je allemaal en van welke materialen zijn ze gemaakt? Ik heb de populairste vloeren voor je op een rijtje gezet.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

Vrienden en familie over de vloer krijgen, de vloer aanvegen met iemand, van de vloer kunnen eten, gevloerd zijn, vloerbrood…ga zo maar door. De vloer speelt duidelijk een belangrijke rol in onze taal én in ons leven. Maar weet jij precies welke soorten vloeren er allemaal zijn? Ik ben onlangs verhuisd en moest een nieuwe vloer uitzoeken. Nou, de keuze was oneindig! En de namen die voorbij kwamen kende ik niet allemaal.

Tapijt onder je voetjes

Mijn all-time favoriet is nog steeds tapijt. Ik ben dus ook in mijn nieuwe huisje weer gewoon voor tapijt gegaan. Het is warm, comfortabel en voelt heerlijk aan als je op je blote voetjes door het huis loopt. Maar als ik alle woonbladen moet geloven is tapijt hopeloos ouderwets. Nou ja, het zij zo. Je moet het wel goed schoonhouden, want het neemt veel stof op en kan een broedplaats zijn van bacteriën.

Welke tapijtsoorten zijn er? Je hebt laagpolig tapijt en hoogpolig tapijt. Alle tapijten worden zogenaamd ‘opgaand’ geweven, dus de draden steken uiteindelijk omhoog. Maar het verschil tussen hoogpolig en laagpolig tapijt is dat laagpolig tapijt altijd maximaal één centimeter lang is. Hoogpolig tapijt is dus altijd langer dan één centimeter. 

Laag- vs Hoogpolig tapijt

Het voordeel van laagpolig tapijt is dat het minder stof vangt. Voor mensen met een allergie is dit dus ook een betere optie dan hoogpolig tapijt. Ook is laagpolig tapijt makkelijker schoon te maken. Gewoonweg omdat de draden korter zijn en je beter het hele oppervlakte kunt bereiken.

Maar is er dan niets waardoor je beter kunt kiezen voor hoogpolig tapijt? Tuurlijk wel, het is een stuk zachter onder je voeten, het voelt luxe aan én het dempt veel meer geluid. Uiteindelijk is het natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is wel goed om de voor- en nadelen in gedachte te houden voordat je een keuze maakt.

Tekst gaat onder de foto verder

Tapijt vloeren
Diverse tapijtsoorten

Houten vloeren

Strak en natuurlijk is uiteraard hout. Maar daar heb je ook verschillende soorten opties in. Zo heb je een massief houten vloer of een meerlaagse houten vloer. De eerste is gemaakt uit één stuk hout, vandaar dat het massief heet. De tweede optie heeft meerdere mogelijkheden: samengestelde vloer, multiplank, duoplank of lamelparket. Dit zijn dus verschillende lagen hout met een bovenste laag van massief hout. 

Deze laatste optie is goedkoper dan massief hout, omdat je er natuurlijk ook ‘minder’ van nodig hebt. Het gaat uiteindelijk alleen maar om de toplaag. Een ander voordeel is dat de invloed van het krimpen en uitzetten van hout wat minder is. Het zit namelijk vast op een onderlaag. Massief hout heeft daar domweg meer last van.

Houtsoorten

De populairste houtsoort die gebruikt wordt is eikenhout. Het is heel stevig en tegelijkertijd toch goed te bewerken. Dat maakt eikenhout een echte ster onder de houtsoorten. Maar tegenwoordig wordt ook steeds meer bamboe gebruikt. Dit is ook een heel sterk materiaalsoort én het is de meest duurzame optie. Je hebt ook teak, maar dit is over het algemeen een stuk duurder. Wel is het onderhoudsvriendelijk omdat het van zichzelf al veel olie bevat. 

Al met al is het voordeel van een houten vloer dat het redelijk tijdloos en sterk is. Begint de vloer licht te slijten, wat op de lange termijn natuurlijk altijd gebeurt, dan kun je makkelijk de vloer licht opschuren en opnieuw lakken. En zelf vind ik dat een houten vloer ook gewoon mooier wordt naarmate deze langer ligt. 

Kunststof vloeren

Laminaat en tegenwoordig ook PVC, zijn kunststof vloeren die vaak een houtlook hebben. Alhoewel je tegenwoordig nog veel meer opties hebt in hoe het eruit ziet. Laminaat is wel de meest bekende en meest gebruikte optie. PVC is relatief nieuw en wordt ook steeds populairder. Het is vooral de prijs en de duurzaamheid die deze opties aantrekkelijk maken. 

Laminaat

Laminaat bestaat uit diverse lagen met een toplaag en een decoratieve laag die bepalend zijn voor hoe het eruit komt te zien. De toplaag is vooral beschermend, terwijl de decoratieve laag de look geeft die je wil. Een houtlook is daarbij het meest gebruikt. Voordeel van laminaat is overigens niet alleen de prijs, ook het onderhoud is heel makkelijk én de materialen zetten niet uit en krimpen ook niet, zoals echt hout.

PVC vloer

PVC bestaat ook uit diverse kunststof lagen en is ook in allerlei looks te krijgen. PVC wordt ook wel het nieuwe laminaat genoemd, maar heeft wat extra voordelen. Zo kan het materiaal beter tegen vocht dan laminaat én het is geluidsarmer dan laminaat. Ook is PVC ideaal voor vloerverwarming, wat tegenwoordig ook heel populair is geworden nu we meer op ons energieverbruik letten.

Tekst gaat onder de foto verder

Laminaat vloer

Giet vloeren

Iets wat ook steeds meer mensen hebben zijn gietvloeren. Deze vloeren worden gemaakt van flexibel kunsthars. Dit zorgt voor een prachtige egale vloer die je in verschillende kleuren of patronen kunt laten maken. Het moet je wel liggen zo’n strakke vloer. Maar het heeft absoluut veel voordelen. Zo zitten er in principe geen naden in, tenzij je later een stuk aanbouwt of extra laat leggen. En als je een goede coating hebt laten aanbrengen beschadigt de vloer minder snel. 

Toch zijn er ook nadelen, want laat je die coating niet aanbrengen dan is de vloer alles behalve krasbestendig. Niet ideaal dus met lieve huisdieren die rondrennen of hun nagels graag ergens inzetten. Bovendien is de droogtijd van de vloer heel lang. Zo’n 4 a 5 dagen moet de vloer drogen als je het laat gieten. Dit kan onhandig zijn als je een strak schema hebt bij je verbouwing, maar het hoeft natuurlijk niet een probleem te zijn als je er rekening mee houdt.

Vinyl vloeren

Vinyl vloeren hebben we ook nog. Dit is natuurlijk ook een kunsstof vloer, zoals laminaat en PVC. Maar waar laminaat en PVC uit losse stroken of tegels bestaan, is vinyl vaak zo’n 4 meter breed. Je krijgt hierdoor natuurlijk grotere stukken vloer, zonder naden. Verder is vinyl makkelijk in onderhoud en als het een goede kwaliteit vloer is, dan blijft vinyl ook heel lang goed. Nadeel is wel dat het moeilijk te verwijderen is. Dus gaat er iets kapot, dan moet je een groot stuk opnieuw leggen. Bij laminaat of PVC gaat dat natuurlijk een stuk makkelijker vanwege de ‘planken’. 

Al met al, er is heel wat te kiezen als het gaat om vloeren. En bovenstaande opties zijn niet eens de enige opties. Er is nog zoveel meer!