5 basis schoonmaakmiddelen in mijn keukenkastje

Dit zijn de 5 basis schoonmaakmiddelen die ik altijd in mijn keukenkastje heb staan. Zonder deze middelen begin ik niet eens aan schoonmaken!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Iedere week deel ik schoonmaaktips bij het Algemeen Dagblad online (inclusief een handige video!). Dit keer gaat dat over mijn favoriete basis schoonmaakmiddelen waar ik écht niet zonder kan.

Er zijn tegenwoordig natuurlijk tal van schoonmaakmiddelen op de markt. En dat is helemaal niet slecht. Sterker nog, er zitten heel erg goede middelen tussen die écht doen wat ze beloven. Maar misschien herken je het wel van jezelf of van een vriend of vriendin.

Voor ieder probleem wel een fles

Je opent je keukenkastje en de flessen schoonmaakmiddel tuimelen zo je kastje uit. Voor ieder probleem wel een oplossing. En de meeste flessen gebruik je één keer en daarna nooit meer. Nou, dat stapelt zich lekker op. Maar welke basis schoonmaakmiddelen zou je wel altijd in je keukenkastje moeten hebben staan?

1. Allesreiniger reinigt alles

Tja, het woord zegt het al: allesreiniger. Het is voor vrijwel alles te gebruiken. Dat is handig! Daarom staat in mijn keukenkastje altijd een goede allesreiniger. Ik maak er een mager sopje mee. En ik heb het altijd bij de hand voor snelle schoonmaak momenten. Maar, niet iedere allesreiniger is hetzelfde. Over het algemeen bestaat een allesreiniger uit 75% water. Sommige allesreinigers zijn echter agressiever en bevatten minder water. Let daarop. Over het algemeen kun je weinig fout doen met een goede allesreiniger. Gebruik alleen nooit te veel. Een dopje is vaak al voldoende.

2. Afwasmiddel om te ontvetten

Ja, ik heb een vaatwasser in mijn keuken staan. Toch heb ik nog steeds een goed afwasmiddel in mijn keukenkastje. Dit is namelijk een veelzijdig schoonmaakmiddel wat ik voor meerdere klusjes gebruik. Ramen lappen bijvoorbeeld. Of een vetvlek in mijn kleding aanpakken. Afwasmiddel is namelijk een super ontvetter. Het mooie van afwasmiddel is ook dat het super geconcentreerd is. Dus, zoals bekende tv reclames al langer claimden: een theelepeltje afwasmiddel volstaat voor de hele vaat. En dat is echt zo! Ook bij andere klusjes in en om het huis.

Lees ook

Handige verhuistips

3. Natuurazijn is mijn held!

Waar zou ik zijn zonder natuurazijn? Dat rijmt ook nog eens. Natuurazijn is echt mijn favoriete middel dat nooit, maar dan ook écht nooit ontbreekt in mijn huis. Het is multi inzetbaar, maar het is vooral super tegen kalk. Dat is ook de reden waarom ik het in de badkamer gebruik om bijvoorbeeld mijn douchewand schoon te maken. Maar vergeet ook niet mijn leukste klusje in huis: de was doen. Een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas doet wonderen! Niet alleen voor je kleding maar zeker ook voor je machine.

4. Ammonia doet wat het zegt

De termen ammonia en ammoniak worden vaak gezien als één, terwijl dat niet het geval is. Ammoniak is zeg maar de onopgeloste ruwe vorm die erg schadelijk is voor mens en milieu. Ammonia is de verdunde vorm die zelfs in ons lichaam wordt aangemaakt tijdens allerlei processen en die wordt uitgescheiden als bijvoorbeeld urine. Hier zit namelijk ook ammonia in. Dat wil niet zeggen dat ammonia 100% goed is. Maar het is echt niet te verwarren met elkaar. En het is een absolute super ontvetter.

Ammonia werd vroeger zelfs gebruikt om de was te doen! Nou, daar kunnen we ons nu natuurlijk niets meer bij voorstellen (willen we ook niet!). Overigens werd urine (of wordt urine) ook gebruikt om leer te looien. Wist je bijvoorbeeld dat de openbare urinoirs in Amsterdam ooit geïnstalleerd zijn door de gemeente om urine te verzamelen en door te verkopen aan leerlooiers in de stad? Nou, als dat geen voorbeeld is van een actieve handelsgeest dan weet ik het ook niet!

5. Chloor, de boosdoener voor velen

Chloor heeft een slechte naam. Ik weet het. Maar, toch gebruik het wel. Niet echt als schoonmaakmiddel, want dat is het niet. Het is meer een ontsmetter. Daarom wordt het ook nog steeds in ziekenhuizen gebruikt. En heel belangrijk: gebruik het met beleid. Ik krijg altijd de meeste opmerkingen bij het gebruik van dit middel. Zoals bij het “schoonmaken” van witte voegen in de badkamer. Daar wil ik nu toch eindelijk iets over zeggen. Iedereen doet altijd net alsof ik een hele fles chloor leeggooi op de voegen. Dat is absoluut niet het geval. Chloor gebruik je in heeeeeel kleine hoeveelheden. Dus als ik met een sponsje wat chloor dep op witte voegen is het echt heeeeeeel erg weinig wat erop zit. Dus, voor eens en voor altijd: ja ik gebruik nog steeds chloor, maar ik doe het met beleid!

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Bekijk meer tips!