Kasten inruimen en organiseren

Kasten inruimen en organiseren kan veel stress wegnemen. Hoe vaak stoot je iets om of is iets wat je nodig hebt onvindbaar? Met deze tips nooit meer!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Ik ben écht niet de netste opruimer van Nederland hoor. Alles behalve. Maar, mijn kastjes zien er wel altijd goed georganiseerd uit. Waardoor? Mandjes! Ik ben een absolute mandjes fan. Mijn moeder zou me niet meer aankijken als ze de mandjes ziet. Tja, ik kan niet meer zonder, dus dat doe ik dan ook niet.

Kleine mandjes, grote mandjes

We hebben allemaal een druk leven, dus ik zoek altijd een oplossing die makkelijk en snel is. Iets praktisch wat ook in het dagelijks leven altijd vol te houden is. Daarom gebruik ik dus die mandjes. Ik heb ze in mijn kledingkast, in mijn opberghok én in mijn keuken. 

Ze hebben meerdere voordelen:

  • het ziet er georganiseerd uit
  • als iets helemaal achterin de kast staat hoef je alleen maar het mandje eruit te halen, zonder ook maar iets om te stoten
  • het is makkelijk schoon te maken

En ja, in het mandje hoeft het niet altijd even netjes te zijn hoor. Nee, dat is nergens voor nodig. En toch ziet het er netjes uit als je de kast opent. Plus, je weet altijd waar alles ligt.

Lees ook

IJskast indelen

Bij de hand (en dan bedoel ik niet mezelf!)

In de keuken vind ik het belangrijk om de spullen die ik het meest gebruik ook direct bij de hand te hebben. Servies, bekers, bestek bijvoorbeeld gebruik je natuurlijk dagelijks. Die leg ik dan ook het dichtst bij het aanrecht in de kastjes. Zo kun je ze namelijk snel pakken als je ze nodig hebt. Of natuurlijk weer makkelijk wegzetten als ze zijn afgewassen. 

Maar die dingen die ik nauwelijks gebruik, denk aan een bijzonder ingrediënt of een leuke schaal die ik alleen maar gebruik als ik gasten heb. Nou, die dingen leg ik in de kastjes waar ik het minste kom en waar ik net wat meer moeite voor moet doen.

Natte schoonmaak, droge schoonmaak

Heel vaak kom ik in huizen waar het kastje met schoonmaakmiddelen uitpuilt met spullen. Een wondermiddel voor dit, een wondermiddel voor dat. 20 of 30 flessen is heel normaal. En ze staan vaak een eeuwigheid in dat kastje, zonder echt gebruikt te worden. Dat is vanaf nu verleden tijd. Ik gebruik eigenlijk nooit meer dan een paar flessen waarmee ik bijna mijn hele huis kan schoonmaken. In mijn videotip hieronder leg ik precies uit welke producten dat zijn. 

Maar wat ik ook altijd belangrijk vind is om een onderscheid te maken tussen de natte schoonmaak en de droge schoonmaak. Met nat bedoel ik dan de middeltjes die ik gebruik en die ‘nat’ zijn, zoals een allesreiniger. En met de droge schoonmaak bedoel ik dan spullen die ik gebruik om bijvoorbeeld de boel op te poetsen. Uiteraard heb ik hiervoor weer twee mandjes, zodat je altijd makkelijk even een mandje kunt meenemen naar de plek waar je aan het werk gaat.

Een kleurtje hier, een kleurtje daar

Tot slot krijg ik regelmatig de vraag of ik voor de schoonmaak aparte kleurtjes gebruik. Mijn antwoord daarop is: nee. Het kan natuurlijk altijd als je dat prettig vindt. En als je kinderen hebt, die je mee wilt laten helpen in het huishouden, dan kan het zeker handig zijn en zou ik het ook absoluut aanraden. Maar ik zelf gebruik eigenlijk altijd verschillende soorten oude lappen, of sokken waarmee ik kan afstoffen, oppoetsen, noem maar op. Ik vind dat persoonlijk het handigst én het is zo weer gewassen.

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte bij de tip, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Curver opbergmandje: bit.ly/opbergmandje

Bekijk hier mijn tip!