Leer schoonmaken en onderhouden doe je zo volgens mijn moeder

Leer schoonmaken en onderhouden, het is een onderwerp waar ik wekelijks tal van vragen over krijg. Om die te beantwoorden heb ik de hulp van mijn moeder ingeroepen!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

Ondanks dat ik weet hoe je leer moet schoonmaken en onderhouden, is er één iemand die ik ken die een absolute autoriteit op dit gebied is: mijn moeder! Zij weet echt alles, maar dan ook echt ALLES over leer. Tijd om haar aan het werk te zetten 😉 

Leersoorten

Leer schoonmaken en onderhouden is een klus op zich. Als ik heel eerlijk ben kijk ik er altijd een beetje tegenop. Ik ben er ronduit niet goed in en zo langzamerhand heb ik nog maar weinig leer op mijn schoenen zitten. Maar, zoals mijn moeder altijd zegt: “Het beste waar je mee kunt beginnen is…niet in paniek raken! Het komt altijd goed.” Nou laten we dat dan maar doen!

Er zijn vier leersoorten waar je rekening mee kunt houden:

  1. Aniline leer
  2. Semi-aniline leer
  3. Nubuckleer
  4. Gepigmenteerd leer

Aniline leer

Aniline leer is het meest natuurlijke leer dat je kunt krijgen. Tijdens het productieproces worden olie of was toegevoegd, waardoor het z’n prachtige, natuurlijke uitstraling krijgt. 

Semi-aniline leer

Wil je leer wat intenser gebruikt kan worden, dan is semi-aniline leer een optie. Dit leer wordt na behandeld met een transparante kleurstof en een afdeklaag. 

Nubuckleer

Nubuckleer is natuurlijk heel erg bekend. Vooral door de mooie schoenen die we zo graag kopen. Het is aniline leer wat licht wordt opgeschuurd, waardoor het fluweelzacht wordt. Daarna wordt het geïmpregneerd om het te beschermen.

Gepigmenteerd leer

Gepigmenteerd leer is het meest duurzame leer wat je kunt kiezen. Het is door en door geverfd met een kleurlak. Vervolgens wordt het leer machinaal voorzien van een ‘natuurlijke’ structuur. Ten slotte krijgt het leer nog een speciale beschermlaag. 

 

LEES OOK:
Je huis afstoffen met een oude sok

 

Waar moet je op letten?

Waar moet je verder op letten bij leer? Belangrijk is om zonlicht zoveel mogelijk te voorkomen. Alle leersoorten houden niet van zonlicht. Maar dat wil niet zeggen dat je meteen je bank of stoel moet verplaatsen. Leg er een mooie deken overheen. Dat doet ook z’n werk. Warmte die écht niet goed is voor je lerenbank of -stoel is de warmte van de verwarming. Zet het leer daar vooral die tegenaan of dichtbij! Dit heeft uitdroging tot gevolg en dat wil je voorkomen.

Een andere vijand van leer is transpiratievocht. Zowel van ons als van onze huisdieren. Nu willen we sowieso niet dat onze huisdieren hun nagels ergens inzetten en al helemaal niet in onze lerenbank of -stoel! En gebruik ook nooit reinigingsmiddelen, tenzij je die bij een speciaalzaak hebt gekocht of gekregen. Het beste blijft toch een vochtige, schone doek want ook in gebruikte doeken kunnen resten reinigingsmiddel zitten. Zelfs die kunnen een negatief effect hebben op je leer.

Glad leer schoonmaken

Weet goed met welk leer je te maken hebt. Zorg er dus voor dat je die informatie bewaart. Niet alle leersoorten kunnen tegen vocht. Dus ondanks dat een vochtige doek vaak voldoende is, is het voor sommige leersoorten, zoals suède absoluut af te raden! Heb je glad leer, wat de meeste mensen hebben, dan is een vochtige doek met lauw warm water goed. Je kunt er wat Ossengalzeep bij gebruiken. Gebruik geen groene zeep zoals heel veel mensen beweren. Het is echt minder goed voor het leer en je gebruikt er al snel te veel van, waardoor het moeilijk schoongespoeld kan worden. Gebruik altijd weinig Ossengalzeep en vooral ook heel weinig water.

Dep ook altijd in plaats van wrijven. Dit is heel belangrijk omdat wrijven, net als bij vlekken in je tapijt bijvoorbeeld, ervoor kan zorgen dat de vlek groter wordt. Dus, dep en dep van buiten naar binnen. Daarna goed drogen. 

Ruw leer schoonmaken

Moet je ruw leer schoonmaken? Doe dit nooit met water. Ruw leer kan hier heel slecht tegen. Vraag bij de winkel waar je het leer hebt gekocht of ze een speciaal schoonmaakmiddel hebben voor ruw leer. Je wilt voorkomen dat je mooie leren bank of stoel onnodig beschadigd wordt.

Leer onderhouden

Als het gaat om je leren bank of stoel onderhouden, zoals bij mijn moeder, bekijk dan de video die ik met mijn moeder heb opgenomen hierover. En nog een laatste ‘tip’: bezint eer ge begint, ofwel ‘denk goed na voordat je begint met je huis inrichten’. Leer is een bewuste keuze, want het heeft serieus onderhoud nodig. Heb je kleine kinderen of huisdieren rondrennen? Misschien is een leren bank of stoel dan geen verstandige keuze. Maar ja, leer kan ook heel veel plezier brengen. Denk goed na!

Ik hoop dat mijn artikel én video met mama leerzaam waren en dat jullie vragen zijn beantwoord. Laat het weten via mijn YouTube kanaal of Facebook pagina.

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, wil je iedere maand op de hoogte blijven van de laatste tips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Bekijk hieronder de hele video op mijn YouTube-kanaal

Video afspelen