We hebben allemaal van die jaarlijks terugkerende tradities. Nieuwjaarsdag bijvoorbeeld met tal van goede voornemens die vaak halverwege de maand alweer gesneuveld zijn. De voorjaarsschoonmaak, die iedereen altijd ziet als een soort ijkpunt voor een nieuw ‘begin’.
Voor mij er eentje bijgekomen: de najaarsschoonmaak. Tijdens mijn zomervakantie, al je heerlijk in het zonnetje ligt te bakken, ga ik door alle rust en welbehagen toch soort van een balans opmaken. Hoe staat het ervoor in mijn leventje?
Eind augustus gebeurt het
Ik ontkom er dan niet meer aan om in al die rust goede voornemens te maken voor als ik weer thuis aankom. Een nieuwe start van werk, school en leven. Herkennen jullie dit? Als ik dan met goede zin weer thuis ben, koffers heb uitgepakt en ik mijn dagelijkse routine weer oppak…DAN, zo eind augustus, dan gebeurt het!
Een onrustig gevoel bekruipt me. Ik moet iets, maar weet nog niet precies wat. Ik blijf het houden, nog steeds na al die jaren. Dan draai ik letterlijk een paar dagen om mijn as en dan, ja dan eindelijk hoor ik de roep van september. Tijd om langzaamaan weer naar binnen te gaan. De avonden worden korter en al dat buiten zijn hoeft van mij steeds minder.
Mijn aanpak bij de najaarsschoonmaak
Net als bij de voorjaarsschoonmaak begint het in deze tijd bij mij altijd te kriebelen (ja, ook nu ik ouder wordt 😊). Het is september! En of ik wil of niet, de mattenklopper wordt ruw uit z’n zomerslaapje wakker geschud en voor ik het weet staan alle kussens van de banken tegen de muur en sla ik er vrolijk op los. Hou er wel rekening mee dat opgeslagen stof weer zo’n tien uur de tijd nodig heeft om volledig neer te dwarrelen. Laat het dus niet bij één keer stofzuigen.
Op naar het volgende project. Losse troep opruimen en vooral zoveel mogelijk weggooien als dat mogelijk is. Wat een mens toch weer allemaal bij elkaar weet te verzamelen in een paar maanden tijd. Pfff, ik ben er zelf ook schuldig aan hoor. Daarom hier wat foto’s van hoe het in sommige huizen eruit ziet. Als je hier af en toe naar kijkt leer je het wel af 😉 al zal het bij ons nooit zo erg worden als dit gelukkig! Maar dit is wel wat ik tegenwoordig af en toe tegenkom als ik mijn lieve broertje help.
Tekst gaat verder onder de foto’s
Elk huisje heeft z’n kruisje
Ja, mijn broertje heeft een professioneel opruimbedrijf (opruimen, schoonmaken, noem maar op, het zit duidelijk in de familie). Als iemand hulp nodig heeft of een familielid is overleden en het huis moed leeggehaald worden, dan kun je dus mijn broer bellen en komen ze helpen. Ik ga regelmatig mee, nu ik met pensioen ben. Misschien is het nieuwsgierigheid of interesse in de verhalen die je aantreft. Want verhalen zijn er te over hoor! We komen echt van alles tegen en in zo’n huis heb ik dus laatst ook deze foto’s gemaakt.
Je wil niet weten wat we allemaal achter deuren tegenkomen. En laat ik je één ding zeggen: geld, status en afkomst maakt echt geen dondertje uit. We komen in huizen waar mensen hebben gewoon die geen geld hadden, maar we komen ook in huizen die van buiten prachtig lijken. Zodra die deur opengaat komen precies dezelfde problemen bovendrijven. Maar goed, ik dwaal af. We waren bij de najaarsschoonmaak. Mijn tip: ga bij het schoonmaken niet van de hak op de tak zoals ik dat nu doe in mijn column hahaha en ga ook niet als een gek tekeer zoals ik dat lijk te doen. Altijd gestructureerd werken, van boven naar beneden!
Jij bent de baas, niet jouw huis
Mijn gouden regel is: jij bent de baas in jouw huis en niet andersom. Bedenk altijd eerst hoeveel tijd je hebt voor een klus en wees reëel in wat je dan ook echt schoon en afgerond kunt krijgen in die tijd. Ik zet zelfs mijn wekkertje zodra ik begin. Dat motiveert enorm. Zijn we klaar met de afgebakende klus, dan zijn we ook echt klaar. Ga iets anders doen en graaf je niet totaal in met tal van schoonmaakklussen die je allemaal achter elkaar wilt doen.
Stap voor stap en stukje bij beetje schoonmaken, dat is mijn geheim om alles snel en overzichtelijk af te krijgen en behapbaar te houden. Het kost je minder energie met hetzelfde schone resultaat (vaak zelfs veel beter). En, je bent niet weer meteen aan vakantie toe zodra je klaar bent. Scheelt dus ook een bak geld!
De vier jaargetijden
Als dan binnen een week de ‘rook om mijn hoofd weer is verdwenen’ en de najaarskriebels op apegapen liggen, dan keert de rust weer terug in mijn huis én mijn hoofd. Heeeeeerlijk! Dan nog even de finishing touch. Ik doe andere sfeervolle hoesjes om mijn kussentjes op de bank, de gele kaarsen maken plaats voor een zacht rose of andere kleur en mijn huisje ademt weer rust en vrede uit.
Bomen, laat jullie bladeren maar weer vallen. Ik vind het prachtig al die mooie herfstkleuren, plus de heerlijke geur die ons tegemoet komt vanuit de tuin en de straten. Dan overvalt mij altijd een soort gevoel van weemoed en dankbaarheid voor het hebben van seizoenen. Ik kan je uit ervaring vertellen dat die seizoenen heel goed kunnen zijn voor je. Toen ik namelijk in Abu Dhabi woonde als twintiger (zie foto bovenaan mijn column) toen was er één ding wat ik het meeste mistte aan Nederland. Inderdaad: seizoenen.
Die Vivaldi was zo gek nog niet met z’n vier jaargetijden. Ik ben klaar voor de herfst én voor de winter. En, hoe sneller ze er zijn, hoe sneller we ook weer terugverlangen en toewerken naar het voorjaar en de zomer!
Marja Middeldorp
Hallo, ik ben Marja! Samen met mijn moeder heb ik bij RTL4 het programma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?' gepresenteerd. Als huishoudcoach help ik mensen hun huis én hun leven op orde krijgen. En nu help ik jou hier online, met handige tips, tricks en de laatste nieuwtjes.