Groente en fruit schoonmaken

Moet je groente en fruit schoonmaken voor gebruik? En, was je daarmee alle bestrijdingsmiddelen weg die zijn gebruikt? Het antwoord is wat ingewikkelder.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
Video afspelen

Groente en fruit schoonmaken voordat je het gebruikt is heel belangrijk. Ga er maar vanuit dat het groente en fruit dat je koopt nog niet schoon is, tenzij het voorgesneden en verpakt is. Maar onbewerkte groente en fruit komt van het land, of uit de kas en kan echt wel een wasbeurt gebruiken. Maar, zijn daarmee ook alle bestrijdingsmiddelen weg?

Bestrijdingsmiddelen in je groente en fruit

Die vraag krijg ik regelmatig via de website binnen. En mijn antwoord is dan heel eenvoudig: ga er maar vanuit dat niet alle bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn ook echt weg zijn na het schoonmaken van je groente en je fruit. Zand, beesies en bacteriën, ja. Maar bestrijdingsmiddelen nee, want die trekken ook in je producten. Gelukkig kunnen we volgens het Voedingscentrum rustig blijven ademhalen omdat de Europese Unie strenge regels heeft voor het gebruik van pesticiden. Het gezondheidsrisico weegt dus niet op tegen de voordelen van het eten van groente en fruit. Pffff, gelukkig maar!

Harde en zachte groente en fruit

Let wel op bij het schoonmaken dat je verschillende soorten groente en fruit hebt. Het een heeft een harde schil of structuur, zoals een sinaasappel of een aardappel. Het andere is zacht van structuur, zoals bijvoorbeeld een framboos. Die moet je dus ook op verschillende manieren schoonmaken.

Harde groente- en fruitsoorten kun je schoonmaken met een zacht nagelborsteltje. Dus onder de kraan houden terwijl je het borsteltje gebruikt om het extra schoon te schrobben. Dat werkt voor mij altijd perfect. Bij zachte groente- en fruitsoorten was ik het gewoon met de hand, of laat ik het even in koud water weken.

Dit zijn mijn favoriete schoonmaakproducten

Heel veel mensen vragen mij altijd welke schoonmaakproducten ik gebruik. Daarom heb ik ze hier op mijn website op een rijtje gezet voor je. Ik weet zeker dat ze je goed kunnen helpen om je huishouden makkelijk en snel op orde te krijgen.

Groente en fruit schoonmaken

Door je groente en fruit gewoon met koud water te wassen verdwijnt, volgens onderzoek, al ruim 80% van alle vuiligheid en andere narigheid in de afvoer. Dus dat is het minimale wat je kunt doen zou ik zeggen.

Nu zie je online ook heel vaak andere methoden die claimen dat je alle pesticiden wegspoelt met weet ik wat voor wondermiddel. Daar geloof ik eerlijk gezegd niet in. De meest gebruikte methode is natuurazijn. Gewone witte natuurazijn die je ook voor je was gebruikt. Het is zeker waar dat natuurazijn goed is tegen vuiligheid. En ook pesticiden zullen een deel weggehaald worden door de azijn. Maar als je ziet hoeveel azijn er vaak gebruikt wordt, dan proef ik de azijn al in mijn mond! Bbbbrrrrrr!

Groente, fruit en azijn

Volgens de diverse YouTube filmpjes zou je 1 deel natuurazijn op 2 delen water moeten gebruiken. Daar leg je dan 15 a 30 minuten je groente en fruit in, waarna je het goed moet afspoelen. Mijn ervaring is echter dat bij deze hoeveelheden afspoelen niet voorkomt dat je groente en fruit naar azijn blijven smaken. Dat is niet wat je wil. Ik zou die verhoudingen dus zeker aanpassen naar misschien 1 eetlepel op een liter water bijvoorbeeld. En dan nog zullen er groenten en stukken fruit tussen zitten die heel veel van dat water zullen opnemen, waardoor de azijn echt diep intrekt. 

Schoonmaken met baking soda

Een andere methode, die best geloofwaardig overkomt, is baking soda. Een eetlepel baking soda op een liter water. Daar ook je groente en fruit een kwartier in laten weken en daarna goed afspoelen. Maar liefst 96% van alle vuiligheid zou daarmee verdwijnen! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel eens goed zou kunnen werken. Je blijft in ieder geval niet achter met vies smakende stukken groente en fruit. 

Misschien dat jullie daar al ervaring mee hebben? Zo ja, dan ben ik heel erg benieuwd naar jullie tips hiervoor. 

Blijf op de hoogte!

Nou, ik hoop natuurlijk dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook weer heel benieuwd naar jullie eigen tips en tricks. En heb je een vraag of opmerking? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Arm & Hammer baking soda: https://bit.ly/baking-soda-pak