Muggenbeten voorkomen en behandelen

Muggenbeten voorkomen, hoe doe je dat? Waarom vallen ze jou wel lastig en die ander niet? Het kan aan meerdere dingen liggen, maar gelukkig kun je ook meerdere dingen doen. Met deze handige tips kun je straks in ieder geval weer rustig slapen!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Tja, het is weer de tijd van het jaar. Al dat gezoem bij je oren, die jeuk, dat gevoel dat ze overal in de lucht hangen. Muggen! Ze zijn weer overal te vinden. Maar hoe houd je ze buiten de deur? En hoe kun je die vervelende muggenbeten voorkomen? Lees mijn tip goed door, want ik heb meerdere oplossingen die je direct kunt gebruiken in huis!

Je bent gebeten, wat nu?

Laat ik beginnen met als je al gebeten bent. De meesten van jullie waren waarschijnlijk op zoek naar een oplossing, omdat je al het slachtoffer was van dit kleine venijnige insectje. Dan wil je ook zo snel mogelijk natuurlijk van die jeuk afkomen.

Om te beginnen heb ik altijd geleerd van mijn moeder: niet krabben! Krabbelen maakt alles alleen maar erger. En je zit straks onder de wondjes, geen leuk gezicht. Maar ja, het is makkelijker gezegd dan gedaan! Zet met je nagels een kruis in de muggenbeet en dep de plek vervolgens met wat zuur. Dit kan citroensap zijn of natuurazijn. Beiden is zuur, beiden werkt. Let maar op, dat verlicht alles enorm!

Anti-muggen crèmes

Natuurlijk zijn er ook muggenbeet crèmes op de markt die de jeuk of de pijn kunnen verzachten. Deze crèmes bevatten de stof tripelennamine hydrochloride. Dit is een lokaal werkende antihistamine. Dus ja het werkt, maar daar zit ook direct het lastige van deze middeltjes. Je kunt er allergisch voor zijn. Ook al laat wetenschappelijk onderzoek zien dat dit maar heel weinig voorkomt. De meeste mensen reageren er prima op. Je gebruikt uiteindelijk ook maar relatief weinig van de crème.

Lees ook

Huismijt bestrijden in huis

Muggenbeten voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus wat kun je doen tegen muggen in huis? Nou, daar heb ik een paar handige tips voor.

Om te beginnen moet je naar de bron gaan. Muggen leggen hun eitjes het liefste op natte plekken, dus waar water is. Loop daarom eerst het hele huis na, vooral buiten, of er dergelijke plekken zijn die heel aantrekkelijk zijn voor muggen. 

Laat ze niet binnenkomen!

Tja, misschien is het een open deur, maar toch. Zorg dat die open deur dichtblijft 😉 plaats een paar goede horren. Je hebt tegenwoordig van die makkelijke vlieggordijnen die je zelf kunt aanpassen en met magneten kunt bevestigen. Ideaal om ook direct ander ongedierte buiten de deur te houden. En het hoeft helemaal niet duur te zijn.

Als extra verdedigingslinie tegen dit legertje van zoemers kun je ook heel makkelijk een ouderwetse goede klamboe boven je bed hangen. Het is niet voor niets dat tropische landen hier gebruik van maken. Ze werken als de beste om muggenbeten te voorkomen. Dat gezoem niet overigens, dat zul je zeker blijven horen met een klamboe. Maar goed, je staat ‘s ochtends wel lekker beetvrij op!

Hoe ruik je én hoe smaak je?

Muggen zijn natuurlijk uit op ons bloed. Hoe we ‘smaken’ maakt dus wel degelijk het verschil. En dat geldt ook voor onze geur. Ruiken we aantrekkelijk genoeg voor ze? Of ‘stinken’ we een uur in de wind (voor een mug dan natuurlijk)? Betekent niet dat je je niet meer moet wassen. Nee, het gaat om wat een mug wel en niet lekker vindt. En gelukkig is dat heel anders dat wat wij lekker vinden. Muggen houden er namelijk niet van als we een beetje bitter zijn. 

Vitamine B complex

Slik dagelijks een vitamine B complex want dit maakt je bloed en je geur een beetje bitter. Waarom een vitamine B complex? Het schijnt de vitamine B1 te zijn die ervoor zorgt dat je een beetje bitter wordt. Dus, om te voorkomen dat ik allemaal verschillende potjes met vitamine pillen op mijn nachtkastje heb staan, koop ik gewoon een vitamine B complex, want daar zit het allemaal al in.

Lees ook

Natuurlijke oplossingen

Daar zijn een paar smakelijke oplossingen voor. Basilicum bijvoorbeeld. Als je basilicum eet ruik en smaak je voor een mug een beetje bitter. Wij vinden het heel lekker, maar het is een natuurlijke oplossing die de mug echt niet kan luchten.

Ook knoflook schijnen ze niet lekker te vinden. Misschien dat daarom de zuidelijke landen zoals Spanje en Italië deze ingrediënten veel gebruiken in hun keuken. Ze zijn niet alleen lekker én gezond voor ons. Ze houden ook deze kleine bloedzuigers op afstand. 

Citroen en lavendel

De geur van citroen vinden muggen verschrikkelijk. Daarom steek ik regelmatig een citronella kaarsje aan. Het is gezellig, maar wel degelijk ook heel effectief. Net als lavendel. De geur van lavendel schrikt de mug enorm af. Dus, zet een lavendelplantje naast je bed of op de plek waar je gaat zitten. Maar je kunt ook een zakje met gedroogde lavendel gebruiken. Je slaat dan gelijk twee ‘vliegen’ in één klap, want je gaat er ook heerlijk van slapen!

Een laatste redmiddel

Kom je niet van de muggen af en zoemen ze toch door je hele huis? Ik heb altijd een elektrische vliegenmepper klaarliggen. Deze is niet alleen heel effectief tegen alles wat zonder uitnodiging door je huis vliegt. Nog belangrijker: het voorkomt van de lelijke vieze plekken op je muur die je nooit goed weg krijgt. Je weet wel, als je een vlieg doodslaat of een mug tegen de muur plet. Er blijft dan zo’n bloederige plek achter die je mooie witte muur, of je behang helemaal verpest. Met dit tennisracket niet!

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte bij de tip, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Vitamine B complex: https://bit.ly/vitamine-b
👉 Muggenbeet crème: https://bit.ly/muggenbeet-creme
👉 Lavendelzakjes: https://bit.ly/lavendelzakje
👉 Citronellakaarsjes: https://bit.ly/citronellakaarsjes
👉 Anti-muggenspray: https://bit.ly/deet-spray
👉 Klamboe tegen muggen: https://bit.ly/bed-klamboe
👉 Elektrische vliegenmepper: https://bit.ly/vliegen-mepper
👉 Magnetisch vliegengordijn: https://bit.ly/vliegengordijn

Bekijk hier mijn tip!