Markiezen schoonmaken én schoonhouden

Markiezen schoonmaken en schoonhouden hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een goede regenbui kan echt al wonderen doen!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Je markiezen schoonmaken en schoonhouden, Marja wat een raar onderwerp nu het herfst is! Ik hoor het je al zeggen 😉 maar toch heb ik heel bewust deze week dit onderwerp gekozen. En ik ga je uitleggen waarom!

Voordat we beginnen even het verschil tussen markiezen en zonneschermen. Een markies is zo’n mooie bolvormige zonnewering, die je vaak ook nog bij wat oudere huizen ziet. Het voordeel van een markies, vergeleken met een zonnescherm, is dat de markies ook de zon van de zijkanten tegenhoudt. Dat doet een zonnescherm dan weer niet. Verder vind ik ze gewoon mooi en zijn ze meestal van dezelfde materialen gemaakt, dus daar zit geen verschil. Dus ook niet in de tip die ik deze week hierover geef.

Wat gaat er meestal fout?

We zijn gewend om markiezen of zonneschermen in te halen zodra het gaat regenen. Je wil per slot van rekening niet dat de stof gaat rotten of kapot gaat. Klinkt logisch toch? Is het ook als je na een regenbui het zonnescherm niet goed laat opdrogen in de frisse lucht. Maar wist je dat een droge, ingerolde markies of zonnescherm ook kapot kan gaan omdat deze niet lekker in de regen heeft uitgehangen? Ik zal het je uitleggen. Een markies is er om de zon tegen te houden, dus zodra de zon naar buiten komt rollen we de zonnewering ook uit. Hartstikke goed natuurlijk. Maar de markies vangt wel stof. En als we het scherm met stof en al (met name ook beestjes) inhalen en opgerold laten, dan wordt deze uiteindelijk vies door het stof én vreten de beesies ondertussen naar hartenlust het scherm op. 

Volg mij ook op Youtube!

Iedere week deel ik een nieuwe tip via mijn Youtube kanaal. Dat doe ik op een woensdag. En het kanaal is al lekker aan het groeien! Wacht dus niet langer en volg mijn kanaal ook, dan blijf je altijd op de hoogte van mijn nieuwe tips.

Mijn markiezen schoonmaken doe ik zo

Ik heb mijn markiezen nu ongeveer 5 a 6 jaar en ze zien er nog steeds tip top uit. Ik ben er namelijk achtergekomen dat je juist de markiezen lekker uit moet laten als er regen opkomst is. Dus bij mij is regen van harte welkom. Nou, daar hebben we de afgelopen dagen meer dan genoeg van gehad toch? Natuurlijk kun je de markiezen professioneel laten reinigen, maar geloof me een regenbui doet wonderen en spoelt al het stof en alle beestjes lekker weg. Na de regen laat ik de markiezen goed drogen en dan pas haal ik ze in. Hetzelfde geldt voor zonneschermen schoonmaken. De vorm is anders, maar het materiaal meestal niet.

Weg met die vlekken

Heeft je zonnescherm of markies dan toch al vlekken erop zitten? Niet getreurd. Gebruik om te beginnen geen borstels of harde voorwerpen. Hierdoor kun je het scherm beschadigen én het vuil gaat er waarschijnlijk dieper in zitten. Is de vlek niet al te erg gebruik dan lauw warm water en een mild reinigingsmiddel zoals biotex of iets anders dat zachtaardig is voor het materiaal. Neem een spons en breng het aan op de vlekken. 20 minuutjes laten intrekken en daarna afspoelen met natuurlijk schoon water. Opgedroogd vogelpoep is anders. Dit kun je het beste aanpakken met een doek gedrenkt in natuurazijn. Ook weer laten intrekken en afspoelen met een spons. 

Markiezen zijn ook gewoon gezellig!

Misschien vind je me een rare, maar ik vind, zelfs als het herfst of winter is, een markies of zonnescherm heel gezellig. Het maakt je huis direct een stuk knusser. Vooral nu het herfst is vind ik het vaak heerlijk om, als de temperatuur dat toelaat, ‘s avonds lekker op mijn balkonnetje te zitten, onder de markies én met een lekker knus kaarsje aan. Grote kop thee erbij, dat is pas genieten! Zo maak je de tijd van het jaar ineens een stuk aangenamer!

Blijf op de hoogte!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe doen jullie het met markiezen schoonmaken of zonneschermen schoonmaken? Laat hieronder een berichtje achter of deel je ervaringen op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te of abonneren op mijn Youtube kanaal