Nou, daar heb ik een oplossing voor! Het is heel eenvoudig. Het antwoord is namelijk: natuurazijn. In mijn vorige blog heb ik het al gehad over de diverse toepassingen van azijn. De reden waarom ik deze tip daar niet heb meegenomen is omdat ik vind dat je wasmachine reinigen een apart blog verdient. Hierbij!
Vetluis
We kennen het allemaal wel, vol verwachting klopt je hartje (het is per slot van rekening alweer bijna december dus het mag al!) terwijl je wacht op je wasmachine die een wasje draait. Kun je straks eindelijk weer je favoriete trui aan die lekker fris ruikt. Maar oh jee! Wat is er gebeurd? Je haalt de was uit je machine en het ruikt muf en vies. Bah!!! Weet je wat dat is? Dat is: vetluis. De naam is net zo vies als de smurrie zelf. Het is een ophoping van vet in je machine. Dat is dus niet ideaal als je je kleding wilt wassen.
Te kort, te koud én te veel zeep
We houden tegenwoordig van ‘milieuvriendelijk’ wassen. Maar ik weet niet zo goed of dat wel bestaat. Natuurlijk verbruik je minder energie als je wasmachine korter draait, maar het nadeel is dat korter draaien ook betekent dat er vaak wasmiddel achterblijft in je kleding én de machine. In wasmiddel zit vet, dus als we de machine te kort laten draaien, niet goed spoelen en ook nog eens op 30 graden of minder wassen, dan gaat het mis. De vetluis hoopt zich op en zorgt er niet alleen voor dat je was niet goed schoon wordt. Ook de machine kun je eerder afschrijven en weggooien.
Wasmachine reinigen doe je zo
Nu de oplossing. Het is heel eenvoudig. En het mooie aan deze oplossing is dat het een win-win situatie is. Je wasmachine wordt grondig én hygiënisch schoongemaakt, je was wordt weer heel schoon, je hebt geen wasverzachter meer nodig én kalkaanslag is vanaf nu verleden tijd. Mooier kan niet toch?! Ik maak eens in de 6 maanden mijn machine grondig schoon van binnen met een speciale wasmachinereiniger. Dit kan van het merk wasmachine zijn, of van een algemeen merk zoals HG. Daarna houdt je de machine schoon door bij iedere was een kopje natuurazijn toe te voegen. En nee, je was ruikt vervolgens niet zuur, geloof me, je was heeft nog nooit zooo heerlijk fris geroken. Echt waar.
Een kopje azijn en klaar is Kees
Vul de wasmachine met je vuile was, maar zorg ervoor dat je niet te veel was in een keer in de machine doet. Het wasgoed moet de ruimte hebben om te bewegen, net als pasta koken 🙂 Vervolgens doe je wasmiddel in het bakje voor de hoofdwas. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Je wil namelijk niet te veel wasmiddel toevoegen. Het wordt er niet schoner door, sterker nog, het laat alleen maar meer vet achter. Voeg nu je kopje natuurazijn toe aan de hoofdwas en was alles op 40 graden of hoger. Je zult zien dat je was én je wasmachine vanaf nu stralend schoon en fris ruikend door het leven zullen gaan!
Let op!
Eén kleine waarschuwing. Haal natuurazijn niet door elkaar met schoonmaakazijn. Deze twee zijn echt anders en schoonmaakazijn wil je absoluut niet toevoegen aan je was! Het heeft een chemische samenstelling die je kleding juist beschadigt. Echt natuurazijn dus en niets anders. Ook nog eens lekker goedkoop.
Meer handige tips?
Op zoek naar meer handige tips en weetjes voor het huishouden? Bekijk mijn Grote Super Sopgids! En, met de handige Vlekkenwijzer in mijn boekje heb je voor iedere vlek een oplossing.
Bekijk hier mijn test!
Marja Middeldorp
Hallo, ik ben Marja! Samen met mijn moeder heb ik bij RTL4 het programma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?' gepresenteerd. Als huishoudcoach help ik mensen hun huis én hun leven op orde krijgen. En nu help ik jou hier online, met handige tips, tricks en de laatste nieuwtjes.