Mijn gouden schoonmaakregel top 5

Mijn gouden schoonmaakregel top 5 helpt je om het schoonmaken in huis een stuk makkelijker én effectiever te maken. Niemand heeft zin om eindeloos bezig te zijn!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
Schoonmaakregel top 5
Mijn top 5 schoonmaakregels kunnen je daarbij helpen. Met weinig inspanning optimaal resultaat bereiken. Dat is natuurlijk altijd prettig. Natuurlijk heb ik meer handige schoonmaakregels, maar die kun je terugvinden in mijn Grote Super Sopgids, want anders wordt dit blog veeeeeeel te lang!

Schoonmaakregel 1: Bescherm jezelf

Heel belangrijk: wees voorzichtig. Veel schoonmaakmiddelen bevatten zuren, bleekmiddel of andere bijtende stoffen die je ogen, je huid en bij inademing zelfs je longen kunnen aantasten. Denk hier niet té gemakkelijk over, waarschuwingen op de verpakking zijn niet voor niets. Gebruik dus schoonmaakhandschoenen en meng nooit verschillende schoonmaakmiddelen. Sommige mengsels (bleek en ammonia bijvoorbeeld) vormen giftige gassen. Als je chemische schoonmaakmiddelen gebruikt, zorg er dan altijd voor dat de ruimte goed geventileerd is.

Schoonmaakregel 2: Lees de gebruiksaanwijzing

De makers van alle zaken in je huis weten het best hoe je hun product moet schoonmaken. De fabrikanten van schoonmaakmiddelen weten weer het best hoe je hun producten moet gebruiken. Wees daarom niet te makkelijk of eigenwijs. Lees de instructies voordat je begint. Dit geldt voor alles! Van broodroosters tot zijden blouses. Handig is het om van veel grote artikelen of producten de gebruiksaanwijzing te bewaren. Maak er een mapje van zodat je het altijd kunt terugvinden.

Schoonmaakregel 3: Houd alle schoonmaakmiddelen bij de hand

Zorg ervoor dat je steeds de belangrijkste schoonmaakmiddelen bij de hand hebt, zodat je niet steeds het hele huis hoeft af te lopen op zoek naar de juiste spullen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld:
  • een plastic gereedschapskist met twee vakken aan weerszijden van het handvat
  • een grote, stevige plastic emmer met handvat
  • een schort met ruime zakken
Doe er naast schoonmaakmiddelen en doekjes wat schone lappen en papieren handdoekjes in. Verder kun je vuilniszakken bij de hand houden. En heb je meerdere verdiepingen en ben je niet helemaal mobiel meer, overweeg dan zo’n pakketje te maken per etage. En zijn er kinderen in huis, berg dan alles altijd goed op zodat het buiten het bereik van hun handjes blijft.

Schoonmaakregel 4: Maak meteen schoon en wacht niet!

Vlekken en gemorste vloeistoffen zijn veel makkelijker te verwijderen als je direct iets doet. Het laten opdrogen van een vlek maakt het steeds moeilijker om deze goed te verwijderen. Neem bijvoorbeeld een ketchupvlek op je blouse. Behandel deze direct door hem onder de kraan te houden, dan ben je ‘m ook snel de baas. Vrijwel alle vlekken zijn makkelijker weg te krijgen als je er direct iets aan doet. Hoe langer je wacht, hoe meer moeite het kost. Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen. Denk hierbij aan moddervlekken. In dit geval is het verstandig eerst de vlek volledig op te laten drogen, zodat het kruimelig wordt.

Schoonmaakregel 5: Werk van boven naar beneden

Ga vooral geen gevecht aan met de zwaartekracht. Werk van boven naar beneden. Dat maakt schoonmaken een stuk makkelijker. Tegelijkertijd betekent het ook dat je op de bovenste etage begint met schoonmaken als je het hele huis aanpakt. De reden is simpel: zo kun je nooit vuiligheid meenemen naar kamers die je net hebt gedaan. En maak je een ruimte schoon, begin dan bij het plafond. Maak daarna de ramen schoon en werk zo je weg naar beneden. Stof en vuil valt zo nooit op dingen die je al hebt schoongemaakt.

Meer handige tips?

Wil je mijn overige 5 schoonmaakregels weten? Bekijk dan mijn Grote Super Sopgids! En, met de handige Vlekkenwijzer in mijn boekje heb je voor iedere vlek een oplossing.