Kleding wassen doe ik zo!

Je kleding wassen met het beste resultaat, ik ga uitleggen hoe ik dat doe. Ik krijg er regelmatig vragen over want het blijft veel mensen bezighouden. Vandaar mijn stap voor stap uitleg hoe ik het doe, wat ik hiervoor gebruik én waar je op moet letten.
3 keer gedeeld
0
0
0
3
0
0
0

Hoe was ik mijn kleding? Welke producten gebruik ik? Waar moet je op letten? En hoe krijg je uiteindelijk het beste resultaat? Het begint bij sorteren. Ja ja, Marja dat is wel een open deur! Inderdaad 🙂 maar wel een heel belangrijke! Heel veel mensen doen het vaak toch nog verkeerd. Gekleurd bij gekleurd, wit bij wit. Nou, makkelijker kan toch niet? Let op wat je doet, want als het hier misgaat krijg je nooit het gewenste resultaat; wat je ook doet. Dus, lees het label, controleer goed of je alles goed hebt gesorteerd en dan kun je beginnen met je kleding wassen.

Stap 1: Wasmachine vullen

De wasmachine moet je tot 3/4 vullen met vuile was. Waarom 3/4? Omdat je de was voldoende ruimte wil geven om goed schoon te worden. De was moet kunnen bewegen zodat het wasmiddel overal kan komen. Wat ik meestal zie is dat mensen de wasmachine helemaal vol proppen met kleding. Dan doen ze er wat wasmiddel bij en laten ze de machine draaien. Maar zonder voldoende ruimte is voor de kleding geen mogelijkheid om goed te draaien. Hou dus echt ruimte over in de trommel!

Dit zijn mijn favoriete producten

Regelmatig krijg ik de vraag: “Met welke producten maak jij het liefste schoon Marja?”
Natuurlijk gebruik ik vaak ouderwetse middeltjes zoals soda of azijn, maar er is niets mis met het gebruiken van producten die niet alleen goed werken, maar die schoonmaken ook een stuk makkelijker maken. Daarom heb ik mijn favoriete producten voor je op een rijtje gezet. Dan kun je zien hoe ik het doe!

Stap 2: Kleding wassen met waspoeder of wasgel?

Tja, welk product is het beste voor je was? Waspoeder of wasgel? Mijn voorkeur gaat uit naar waspoeder. Waarom? Waspoeder lost sneller en beter op tijdens het kleding wassen. Van de wasgel gebruiken we meestal te veel, plus het lost minder makkelijk op. Wat is dan het gevolg? Vetluis. Dit ontstaat door het wasmiddel dat achterblijft in je wasmachine. Het hoopt zich op en beschadigt uiteindelijk je apparatuur. Maar ook je kleding! Waspoeder dus voor mij: beter te doseren én beter op te lossen. 

Stap 3: Kopje natuurazijn

Bij iedere was voeg ik een kopje witte natuurazijn toe aan de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ermee. Waarom zou je dat doen? Het helpt het wasmiddel oplossen én het versterkt de werking van je wasmiddel. Verder ontvet het en ontkalkt het je machine. Zo zorg je ervoor dat iedere was ook een onderhoudsbeurt wordt waarbij je de wasmachine mooi schoonmaakt. Maar let op! Gebruik geen schoonmaakazijn. Deze is veel te agressief voor je machine.

Stap 4: De juiste temperatuur

Tja, ook weer zo’n open deur, maar op de juiste temperatuur wassen is heel belangrijk. Vooral omdat onze kledingstukken tegenwoordig meer kunstvezels bevatten. En kunstvezels kunnen slecht tegen hoge temperaturen. Maar ja, ook wol kan niet tegen hoge temperaturen. Nadeel van te lage temperaturen is dat het wasmiddel misschien weer niet voldoende oplost. Zie je, het luistert toch best nauw dus. De oplossing: check het label en kijk goed welke temperatuur geschikt is voor de kleding die je gaat wassen. En hou jezelf eraan. 

To voorwas of niet to voorwas

Nog wat extra tips. Maak je wel of niet gebruik van de voorwas? Het hangt af van de hoeveelheid vervuiling, maar ik ben wel een voorstander. Dat hoeft niet in de machine, want ik doe dat gewoon met de hand. Even het kledingstuk of tafellaken of wat dan ook in lauw warm water met wat voorwaspoeder leggen en laten weken. Daarna gewoon wassen. En dan nog gekleurde kleding. Kleur is kleur, wit is wit, maar donker is ook donker. En gebruik daar gewoon een wasmiddel voor dat bestemd is voor de donkere was. Het is ervoor gemaakt en met een reden. Ik voeg ook bij de donkere was ook gewoon natuurazijn toe, dit is alleen maar goed voor het kleurbehoud. 

Blijf op de hoogte!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe wassen jullie je kleding of andere voorwerpen? Welke producten gebruiken jullie én hoe krijgen jullie het allerbeste resultaat?  Laat hieronder een berichtje achter of deel je ervaringen op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn Youtube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Biotex Groen: http://bit.ly/biotex-groen
👉 Biotex Blauw: http://bit.ly/biotex-blauw
👉 Wasmiddel donkere was: http://bit.ly/wasmiddel-zwart 
👉 Wasmiddel gekleurde was: http://bit.ly/wasmiddel-kleur
👉 Wasmiddel witte was: http://bit.ly/wasmiddel-wit