Schoonmaken met azijn, 7 snelle tips

Schoonmaken met azijn zou standaard moeten zijn in ieder huishouden. Er is namelijk GEEN veelzijdiger schoonmaakmiddel dan azijn!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0
Schoonmaken met azijn
Maar wat kun je er zoal mee doen? Die vraag krijg ik heel vaak van mensen. Er zijn zoveel toepassingen dat ik ze niet allemaal ga opnoemen. Dus laten we maar eens beginnen met 7 handige schoonmaaktips. De rest komt zeker nog een keer, maar dit zijn de meest gebruikte en beste toepassingen.

Fruitvliegjes

We hebben een warme zomer achter de rug en nog steeds is het weer warm genoeg voor fruitvliegjes. En dat terwijl we al bijna in november zitten! Fruitvliegjes zijn GEEN fan van azijn. Vooral appelazijn is echt bbbbrrrrrrr voor ze. Een bakje met azijn en een paar druppeltjes afwasmiddel naast de fruitmand doet wonderen!

Douche ontkalken en ontstoppen

Azijn is een super ontkalker. Is je kraan of douchekop zwaar verkalkt? Zet ze in een bak met azijn en heet water. Goed naspoelen met water. Moet het doucheputje of een afvoer ontstopt worden? Vul de verstopte afvoer met soda, giet er een kopje azijn overheen. Laat het geheel goed intrekken en spel dan door met kokend heet water.

Snijplank schoonmaken met azijn

De snijplank is een bron van bacteriën in iedere keuken. Belangrijk dus om deze goed schoon te maken. Wrijf de snijplank in met natuurazijn. Hiermee desinfecteer je de plank. Spoel goed na en droog direct goed af.

Douchegordijn schoonmaken

Heb je een douchegordijn, dan is het goed om deze regelmatig goed schoon te maken. Een douchegordijn zit namelijk vol met zeepresten, vocht én dus ook bacteriën. Schimmel kan zich vormen en dat is niet wat je wil als je je iedere dag lekker gaat douchen. Was het douchegordijn in de wasmachine op een wolprogramma. Voeg een theekopje natuurazijn toe aan het wasmiddel. Werkt top!

Stickers verwijderen

Je kent het wel, heb je iets leuks gekocht voor thuis, probeer je het prijsstickertje eraf te halen, blijft de helft zitten! Doop een doek in natuurazijn en wrijf daarmee de stickerresten weg. Je kunt ook een sticker goed inspuiten met natuurazijn en een paar uur laten weken. Zo moet de sticker moeiteloos eraf te halen zijn.

Koffiezetapparaat of waterkoker ontkalken

Koffiemachines en waterkokers, ze zitten zo vol met kalk. Vul de apparaten met water en voeg daar een fikse scheut natuurazijn aan toe. Laten intrekken (liefst een hele nacht) en vervolgens goed (door)spoelen. En heb je weinig tijd, dan kun je ook de machine aanzetten. Maar, let wel op want zodra het begint te koken gaat het water met de azijn flink schuimen!

Deodorantvlekken in je kleding

Deodorant vermengd met zweet geeft nare gele vlekken in je prachtige witte kleding. Dat ziet er alles behalve fris uit. Maar, je raadt het al, natuurazijn is de oplossing! Wrijf of spuit de vlek in met natuurazijn. Even laten intrekken en vervolgens wassen in de wasmachine. Als de vlekken hardnekkig zijn, dan kun je het beste dit procedé herhalen.

Meer handige tips?

Op zoek naar meer handige tips en weetjes voor het huishouden? Bekijk mijn Grote Super Sopgids! En, met de handige Vlekkenwijzer in mijn boekje heb je voor iedere vlek een oplossing.