Wat is het verschil tussen baking soda en soda?

Verschil tussen baking soda en soda
Wat is nu precies het verschil tussen baking soda en soda? Wij zijn in Nederland het meest bekend met de kristal soda, ook wel schoonmaaksoda genoemd. Maar steeds meer mensen gebruiken ook baking soda bij de schoonmaak. Ik ga uitleggen wat het verschil is, want er zit wel degelijk een heel belangrijk verschil tussen beiden.

Laat ik maar gelijk beginnen met het belangrijkste verschil tussen baking soda en soda. Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit ‘m in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda. En precies dit verschil maakt gewone soda niet alleen een stuk sterker en agressiever, het zorgt er ook voor dat je nooit, maar dan ook echt nooit, gewone soda kunt gebruiken voor bakken, koken of beauty rituelen. Baking soda kan dit wel. Gewoon omdat het minder krachtig is.

Waar koop je baking soda?

Baking soda is wereldwijd een bekend en veel gebruikt product. Hier in Nederland kenden we het tot voor kort nauwelijks, maar dat is de laatste tijd wel veranderd. Het wordt tegenwoordig overal aangeprezen. Toch is het nog niet overal in de supermarkt te koop. Wel in Indische toko’s of Chinese supermarkten. Daar heb je handige oranje verpakkingen van het merk Arm & Hammer, wat het meest verkochte merk is van dit product. Dus wil je baking soda kopen, ga dan naar een toko bij je in de buurt, of koop het via Bol.com en laat het lekker thuisbezorgen.

Kristal soda of schoonmaaksoda

Tja, deze vertrouwde soda is in Nederland eigenlijk overal wel te koop. Onze moeders en grootmoeders gebruikten het al. Maar pas op! Zoals ik hierboven al uitlegde: verwar het niet met baking soda want het is écht niet voor intern gebruik. Ga er dus zeker niet mee bakken en gebruik het ook niet als tandpasta. Het komt in de meeste gevallen in de vorm van grove korrels. Vandaar ook de naam kristal soda. Deze zakken van het merk Driehoek of Tricel liggen in vrijwel alle supermarkten bij de huishoudelijke producten. Maar ook schoonmaaksoda kun je bij Bol.com kopen. Ik doe dat altijd omdat het daar in bulk goedkoper is dan in de supermarkt.

Schoonmaken van huis én huid

Ik heb al eerder iets geschreven over de toepassingen van baking soda. Ik was voorheen nogal sceptisch over deze alleskunner, maar gebruik het toch steeds vaker. Toch blijf ik de voorkeur geven aan gewone soda als het gaat om schoonmaken. Het is gewoon krachtiger en doet dus beter én sneller z’n werk. Maar baking soda is wel veelzijdiger. En dat is prettig bij andere toepassingen. Tandenpoetsen bijvoorbeeld, zoals ik in mijn videotip uitleg, maar ook koken. Wist je dat je echt dé lekkerste gebakken aardappeltjes maakt als je de aardappelen voorkookt met wat baking soda? Het is echt waar. Ik doe een eetlepel zout én een eetlepel baking soda in het water. Kook daar de aardappelen in voordat je ze in de oven doet. Super!

Blijf op de hoogte!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jullie ervaringen. Wat gebruiken jullie liever? Baking soda of gewone soda? Laat hieronder een berichtje achter of deel je ervaringen op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn Youtube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Baking soda (grote verpakking): http://bit.ly/baking-soda-groot
👉 Schoonmaaksoda: http://bit.ly/kristalsoda

Benieuwd naar mijn favoriete schoonmaakproducten die ik dagelijks gebruik in het huishouden? Bekijk ze hier

Deel dit artikel:

Ook interessant
Advertentie

Wat anderen nu lezen

Scroll naar boven
Marja-profiel-transparant

Ik maak gebruik van cookies om je website ervaring te verbeteren. Als je dit niet wilt, klik dan op weiger.