Luchtvochtigheid in huis tegengaan

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten te houden. Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat vochtigheid een probleem is.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Luchtvochtigheid in huis, geen sexy onderwerp waar je snel aan denkt. Toch? Maar, daarom ben ik er om je te vertellen dat het juist een ontzettend belangrijk onderwerp is, waar je dagelijks mee te maken krijgt, zonder dat je het misschien in de gaten hebt!

Onze huizen zijn tegenwoordig hartstikke goed geïsoleerd. Goede zaak natuurlijk omdat we minder energie verbruiken, meer geld besparen en we niet bibberend van de kou in een hoekje zitten. Toch heeft die goede isolatie ook een kant die minder leuk is. Wat er namelijk niet in kan, kan daardoor ook niet goed eruit. En dan heb ik het dus over dat vocht.

De ideale luchtvochtigheid in huis

Wat is precies luchtvochtigheid in huis? Het is heel simpel: hoeveel waterdamp zit er in onze lucht ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal aanwezig kan zijn in onze lucht. Ideaal is tussen de 40 en 60 procent. Hoe kom je erachter wat de luchtvochtigheid in huis is? Dat doe je met een hygrometer. Deze is klein maar oh zo belangrijk, want deze geeft precies aan hoe hoog of laag de luchtvochtigheid bij jou thuis is. Weet je hoeveel het is, dan kun je ook maatregelen nemen om dit percentage te veranderen.

Volg mij op Youtube

Wil je ook op de hoogte blijven van mijn nieuwste tips en adviezen? Iedere woensdag deel ik een nieuwe videotip via mijn Youtube kanaal. Als je me volgt ontvang je als eerste bericht als ik iets nieuws deel. En hoe meer volgers hoe beter natuurlijk!

Te hoge luchtvochtigheid

Wat als de luchtvochtigheid in huis té hoog is? Nou, dat is niet goed voor veel zaken. Niet goed voor je kleding, niet goed voor je behangetje, niet goed voor je meubels, noem maar op. Het kan ook schimmel veroorzaken en dat is uiteindelijk zelfs niet goed voor je gezondheid! We hebben het vaak ook te warm, wat geen fijn gevoel geeft. En, het klinkt misschien onlogisch als we het warm hebben, maar we stoken ook meer wat veel geld kost. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te maken.

Hygrometer gebruiken

In de meeste gevallen zal de luchtvochtigheid in huis te hoog zijn. Wat te doen? Er zijn meerdere manieren om het weer omlaag te krijgen, maar het begint bij die hygrometer, want die geeft precies aan of het te droog of te vochtig is. Ik zet altijd de ramen en deuren even open, zet de verwarming hoog zodat het snel opwarmt. En omdat warme lucht stijgt, gaat het lekker zo de ramen en deuren uit en komt er frisse lucht binnen. Maar je kunt ook de airconditioner aanzetten als je die hebt. Deze koelt namelijk de lucht in huis waardoor het apparaat vocht onttrekt.

Andere vochtige plekken

Als we het dan toch over vocht hebben dan heb ik nog een goede tip. Suiker! Suiker neemt namelijk vocht op en dat is ideaal als je bijvoorbeeld een koektrommel hebt met koekjes. Die worden altijd een beetje taai na verloop van tijd. Maar als je een suikerklontje erbij legt zuigt ie al dat vocht op en blijven de koekjes lekker fris en knapperig. Net als bij kaas. Wij Hollanders houden van kaas, maar die grote blokken beschimmelen snel doordat er vocht bij komt. Ook hier kun je dus een suikerklontje bij leggen en dan zal je zien gaat je kaasje een stuk langer mee!

Volg me voor meer tips!

Dit was alles wat je moest weten over luchtvochtigheid in huis en wat je eraan kunt doen. Maar wil je meer tips voor een schoon en lekker opgeruimd huis? Volg dan mijn Facebook pagina of abonneer je op mijn Youtube kanaal. Je kunt natuurlijk ook hieronder een berichtje achterlaten, of een handige tip delen als je die hebt. Alles is welkom!

Bekijk meer tips!