Als ieder de vloer keert, is het in alle huizen schoon

We lopen er iedere dag op, we gebruiken het in spreekwoorden én we zijn het als we echt uitgeput zijn; ik heb het natuurlijk over: de vloer. Ik ga er deze maand alles over delen.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0

Tja, we kunnen niet om de vloer heen in ons leven. Het is letterlijk de ondergrond waar we continue op staan, zitten en liggen. Maar, valt er nou echt zoveel over te zeggen. Mijn antwoord is ja! Van tapijt tot laminaat en van tegels tot natuursteen. Vloeren zijn er in alle soorten en maten. Maar wat zijn de verschillen? En hoe onderhoudt je ze?

Deze hele maand februari ga ik het over de vloer hebben. Wel meteen met een kanttekening, want er is zoveel over de vloer te zeggen dat het echt onmogelijk wordt om alles te behandelen! Dus stel ook vooral al jullie vragen, hopelijk kan ik dan nog meer helpen en vertellen.

Krul-gelukkig op mijn tapijt

Zelf ben ik vooral fan van vloerbedekking. Het is zacht, het staat gezellig én als ik uit mijn bedje stap vind ik het heerlijk om met mijn blote voeten eerst lekker zacht mijn eerste stappen te zetten. Je moet er toch niet aan denken dat je je voetjes eerst op koude tegels moet neerzetten, terwijl je net wakker wordt? Het is persoonlijk, want er zijn natuurlijk ook voldoende mensen die er anders over denken. Ik hou het bij mijn zalige tapijtje. Daar word ik gewoon krul-gelukkig van!

Kaasplanken vloer

En als ik aan de vloer denk, denk ik ook aan mijn moeder en het programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’ Jarenlang hebben we met elkaar huizen schoongemaakt door heel het land. Dan kom je natuurlijk nogal wat vloeren tegen. Maar één staat in mijn geheugen gegrift. Een houtenvloer om precies te zijn. Ik noem het de kaasplanken vloer, want het goudkleurige hout zag er precies uit als een kaasplank. En ja, de vloer moest schoongemaakt worden; goed schoongemaakt!

Schoonmaken met bier

Moeders kwam met het idee om hier warm bier voor te gebruiken. Wat niet onlogisch is want die schoonmaaktip voor hout gebruiken we wel vaker. Het werkt heel goed. Toch hadden we dit niet helemaal goed doordacht. Met één flesje bier kom je er namelijk niet. Op naar de supermarkt, waar we een goede hoeveelheid in ons karretje legden. De kassière in dit kleine dorpje keek ons beiden een beetje bedenkelijk aan. “Wat gaan deze ‘lieve’ dames met zoveel bier doen?” Ik hoorde het haar bijna hardop zeggen.

“Dit is niet voor onszelf hoor mevrouw, we gaan schoonmaken!” riep mijn moeder bij het zien van haar blikken. De verwarring werd alleen maar groter op het gezicht van de beste dame. Die moet, na de opmerking van mijn moeder, waarschijnlijk gedacht hebben dat we misschien al een sixpack op hadden en kwamen bijtanken. Maar goed, we rekenden af en gingen weer op pad om die kaasplanken schoon te maken.

Tekst gaat onder de foto door

Giechelend op de vloer

In de keuken leegden we de flesjes bier in een pannetje en warmden het langzaam op. Terwijl we met onze neuzen boven de pan hingen, hadden we al kunnen weten dat dit misschien niet het aller slimst was. Maar ja, als de dames van Oyen en Middeldorp eenmaal kletsen, dan is er geen houden meer aan! 😉

Toen het bier klaar was voor gebruik gingen we aan de slag. Geknield op de vloer, met ons neus boven het bier, maakten we de vloer schoon. En dat zag er natuurlijk prachtig uit. Nu staan we erom bekend dat we over het algemeen altijd glimlachend door het leven gaan, maar mijn moeder begon steeds meer te giechelen. Ik moet erbij zeggen dat wij niet gewend zijn bier te drinken. Moeders heeft in haar leven misschien één keer een advocaatje gelepeld.

Dronken van het schoonmaken

“Mam, wat ben je giechelig! Volgens mij ben je hartstikke aangeschoten!” Mijn moeder keek me aan met haar grote ogen, het was stil. Wat nu? Voor ik weer wat kon zeggen barstte ze in lachen uit. Mijn moeder had de slappe lach gekregen en ik kon mijn lachen ook niet meer inhouden. Daar zit je dan met je goede gedrag. Letterlijk dronken van het schoonmaken, wie kan dat nou zeggen?

En de vloer? Die straalde ons tegemoet toen we klaar waren. De kaasplanken lagen er weer prachtig bij, terwijl je ons inmiddels letterlijk kon opvegen. Dan maar een blikje sinas na om bij te komen. Want ja, geen druppel op, maar aangeschoten de auto instappen dat kan natuurlijk niet!

Liefs,

 

Marja kus