Familiebedrijf waar we trots op mogen zijn!

Wij zijn een land vol met familiebedrijven, maar er is één familiebedrijf waar ikzelf heel trots op ben en ik mocht een kijkje in hun keuken nemen!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Nederland heeft zo’n 414.000 bedrijven met personeel, waarvan er 285.000 familiebedrijven zijn (CBS 2022). Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders werkt er. Dat is dus een aanzienlijk aantal.

Zelf kom ik ook uit een echte ondernemersfamilie. Ik weet dus hoe hard er gewerkt wordt achter de schermen én met hoeveel passie dat altijd gebeurt. Daarom was ik heel verheugd toen ik van het Nederlandse familiebedrijf Senzora een uitnodiging kreeg om een bezoekje te brengen aan hun sodafabriek in Deventer.

Hoe het allemaal begon

Jullie weten dat ik een groot liefhebber ben van soda…niet de baking soda die je overal voorbij ziet komen. Ik ga voor oud = vertrouwd, want voor mij is de gewone kristalsoda de enige echte super ontvetter die er is. Tegenwoordig sta ik zelfs op de pakken blauw-fijn en groen-grof. Makkelijk te vinden dus in het schap van de vele winkels die Tricel soda verkopen. Om te vieren dat ik op hun verpakking sta én om te zien hoe dat hele sodaproces in z’n werk gaat, ben ik in mijn auto gestapt naar Deventer. Interessant om dat allemaal in de fabriek te mogen gaan zien.

Voordat ik de auto instap lees ik eerst meer over het bedrijf (wat zich overigens laat lezen als een spannend boek). Er zit een rijke historie achter dit bijzondere familiebedrijf, dat helemaal teruggaat naar 1876! Zoals het met veel Nederlandse bedrijven is gegaan in het verleden, begon Senzora als kruidenierswinkel in Deventer. Antonie Johannes Schoemaker was de oprichter. Hij nam een winkel over en begon er gruttersartikelen te verkopen.

Milieuvriendelijk toen het begrip nog niet eens bestond

Al snel merkte hij dat er behoefte was aan koffie én zeepproducten voor de schoonmaak. Door deze behoefte begon hij in 1908 een kleine fabriek waar hij zelf deze producten kon produceren. Dit zorgde voor een snelle groei en binnen zes jaar tijd groeide het fabriekje uit z’n jasje. Tijd om te verhuizen naar een grotere fabriek. Dit werd de Raamstraat in Deventer. En tot op de dag van vandaag zit dit in de naam van het bedrijf verwerkt. Senzora is namelijk een afkorting van: Schoemaker EN ZOnen RAamstraat. Heel grappig toch 😉

De fabriek breidde haar aanbod in 1927 uit met producten voor stomerijen en wassalons. Een wasmachine in ieder huis was er toen nog niet. In 1936 begon Senzora ook met het produceren van kristalsoda. Deze kennen we vandaag de dag nog steeds en de receptuur is ook nog hetzelfde: de ‘super ontvetter’ met de naam Tricel. Het eerste biologisch afbreekbare en fosfaatvrije product van Nederland. Tricel was z’n tijd dus ver vooruit en dat gold ook voor de andere producten die ze maken, zoals groene zeep en zuivere wasmiddelen. Dit maakt Senzora en haar producten zo uniek.

Familiebedrijf waar ik trots op ben

Inmiddels is het 2024 en bestaat het bedrijf nog steeds. Met al deze kennis op zak wordt het dus tijd voor mij om de fabriek te bezoeken. Heel indrukwekkend om zo’n grootse onderneming in het ‘echt’ te mogen zien. Echt veel groter dan ik mij had kunnen voorstellen! De fabriek keurig ingedeeld, heel functioneel én het personeel (vaak al heel lang werkzaam bij het bedrijf) kwam mij met open armen tegemoet. Het voelde meteen vertrouwd, dus werkjas aan en zakken soda vullen. Ik hoorde meteen bij de familie, heerlijk!

Uiteraard heb ik ook nog een verslagje gemaakt van mijn dag in de fabriek. Deze kun je hieronder bekijken. Maar, ik heb ook handige tips voor als je meer schoonmaakinspiratie nodig hebt. Zo, dit was écht SuperSopGenot! Nu terug naar huis. Wat een geweldige dag en wat een lieve mensen heb ik ontmoet. Dag Senzora, dank jullie wel. Tot snel ziens!

Blijf op de hoogte!

Ik hoop je weer wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube-kanaal. Vind ik ook leuk!