Rust, reinheid én regelmaat. Ik kan écht niet zonder!

Rust, reinheid en regelmaat. Dit zijn de 3 R-en die ik al van mijn moeder leerde. En zo kunnen ze ons helpen in het dagelijks leven.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Bij het programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’ hadden we er al mee te maken: huizen en vooral levens die totaal niet op orde waren. Wat ontbrak er? Rust, reinheid en regelmaat. Daarom heb ik daar opnieuw geleerd hoe belangrijk die 3 R-en eigenlijk zijn.

Het klinkt zo logisch: rust, reinheid en regelmaat. Maar toch zal het je verbazen hoeveel mensen er niet naar leven. Hier en daar een beetje rommel in huis is helemaal niet erg. Maar als de 3 R-en ontbreken in je leven, kan het snel ‘bergafwaarts’ gaan. 

Regelmaat is heerlijk

Het is heel eenvoudig en het begint met Regelmaat. Heel vaak krijg ik van jullie de reactie, bijvoorbeeld bij mijn tip over kalkaanslag, “Maar Marja, als je de glazendeur van je douche meteen droogmaakt krijgt kalkaanslag geeneens de kans om te ontstaan!” En weet je wat, daar hebben jullie helemaal gelijk in. 

En dat illustreert ook meteen wat ik zo belangrijk vind bij regelmaat. Regelmaat is handelingen incorporeren in je dagelijkse routine zodat echt vuiligheid geen kans maakt. Als je iedere dag je bed lucht, de WC schoonmaakt, het aanrecht leeg houdt, de kussentjes op je bank rechtzet, kleding ophangt, speelgoed opruimt en ga zo maar door. Tja, dan blijft je huis schoon en opgeruimd én houd jij de controle over je huis (niet andersom).

Reinheid is fijn

Bij regelmaat hoort reinheid en ook hier geldt weer: maak er een routine van. Zorg voor regelmaat zodat het ook rein blijft. Maar, reinheid is wel meer dan alleen maar je aanrecht schoonmaken, de WC schoonmaken of de vloer dweilen. Voor mij is reinheid ook regelmatig je tandenborstel schoonmaken, of een hygiënisch doekje over je mobiele telefoon halen, het doekje op je aanrecht iedere dag verversen, of het toetsenbord van je computer afnemen.

Wist je namelijk dat heel veel van dit soort ‘vergeten’ schoonmaakklusjes voor narigheid kunnen zorgen? Laatst kreeg ik de opmerking dat de WC borstel echt heel onhygiënisch is en hoe ik kon zeggen dat bij mij die borstel eens in de zoveel tijd in de afwasmachine extra wordt schoongemaakt. Mijn vraag daarop was: maak je weleens je toetsenbord schoon? “Nee, eigenlijk nooit” was het antwoord. Terwijl uit onderzoekt is gebleken dat onze toetsenborden vaak viezer zijn dan de binnenkant van een WC. 

Logisch als je er eenmaal over nadenkt, omdat een WC-pot nu eenmaal viezer is, maken we deze vaak grondig schoon. Ik doe dat zelfs iedere dag. Hierdoor is de pot in de praktijk dus vaak schoner dan menig ander onderdeel van het huis. Met andere woorden: vergeet bij reinheid dus niet de minst voor de hand liggende onderdelen van je huis schoon te maken.

Rust heb je in je graf

Ken je dat gezegde? Ik kreeg het vroeger regelmatig te horen. “Rust heb je in je graf Marja, hup hup hup doorwerken!” Nou, ik ben er na al die jaren achter gekomen dat hard werken helemaal niet slecht is, maar rust nemen ook niet! Sterker nog, rust hebben we nodig want stress is slecht voor onze gezondheid.

En geloof me, want ik zie het bijna altijd bij de mensen die ik help, als Regelmaat en Reinheid ontbreken, ontbreekt Rust ook en krijgen mensen last van hun gezondheid. Creëer je regelmaat en reinheid in je leven, dan volgt rust ook en voel je je stukken beter waardoor de eerste twee R-en dus ook weer makkelijker zijn bij te houden in je leven. Het is een visieuze cirkel.

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, wil je iedere maand op de hoogte blijven van de laatste tips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.