Je matras schoonmaken, hier moet je op letten!

Matras schoonmaken
Hoeveel tijd besteed jij aan het matras schoonmaken? Eerlijk! Ons matras wordt regelmatig vergeten, maar met deze tips maak je dat helemaal goed. Je matras zal je dankbaar zijn!

Kijk dat hondje nou toch eens liggen! Ik wil dat je straks, na het lezen van mijn bedtips, net zo tevreden in je bedje ligt. Lekker ontspannen, voldaan en uitgerust. Ja, matrassen zijn hartstikke belangrijk voor onze gemoedstoestand én onze gezondheid, maar toch vergeten we vaak deze plek goed schoon te maken. Vandaar de volgende tips.

Transpiratie in je matras

Wist je dat iedereen, jong of oud, klein of groot, noem maar op…iedereen transpireert gemiddeld een half liter vocht per nacht. Dat is dus zo’n 3 liter per week! En dat is alleen maar als je alleen bent. Lig je met z’n tweeën in bed, dan kun je het dus verdubbelen. Gooi maar een liter fles water leeg in je bed, zoveel vocht moet ook weer ergens naartoe zodra je op staat. 

En wat dacht je van alle huidschilfers die we achterlaten in ons bed. Oh jee, oh jee, als je hier allemaal aan denkt ga je bijna in een plastic zak slapen! Maar, dat is niet aan te raden. Raak niet in paniek van al die cijfers. Het hoort er allemaal bij en als we de juiste stappen nemen is er niets aan de hand.

Luchten, luchten, luchten

Stap 1 in het creëren van een gezonde slaapplek is: luchten. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk frisse lucht is in een huis. Onze huizen zijn tegenwoordig, terecht, goed geïsoleerd. Goed voor je portemonnee én voor het milieu. Maar een nadeel van die goede isolatie is dat er niet voldoende frisse lucht het huis in komt, tenzij je er zelf iets aan doet. Je bed goed luchten is heel belangrijk, want al dat vocht wat in je bed is achtergebleven vannacht, moet er weer op de een of andere manier uit. 

Vergeet dus dat stemmetje van je moeder, die altijd riep: “Bed opmaken!” Nee! Van mij mag je lekker je bed onopgemaakt laten, als je het maar openslaat. Dus, zodra je uit bed komt ’s ochtends: gooi dat bed open, geef je kussen(s) een paar goede meppen, open een deur of raam en laat het bed goed ademen. Dat is de enige manier voor het transpiratie vocht om te ontsnappen.

Lees ook

Oud of nieuw matras

Regelmatig wordt me gevraagd: “Marja, zijn de nieuwe matrassen hetzelfde als de oude matrassen of moet ik die anders behandelen?” En met nieuw matras wordt dan zo’n traagschuim matras bedoeld. Ik heb sinds kort ook zo’n matras…heerlijk! Ik slaap als een roos en iets anders wil ik niet meer. Het geeft je het gevoel alsof je weer in de ‘baarmoeder’ zit. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, maar een beetje. Voordeel is dat je niet meer zoveel beweegt (dus snurkers krijgen minder kans om te snurken) én het is beter voor je rug.

Een ander voordeel is dat zo’n nieuw matras transpiratievocht ’s nachts al voldoende kans geeft om direct te ontsnappen. Er zitten namelijk allemaal ventilatie mogelijkheden in het matras ingebouwd. Dus let daar goed op als je het matras koopt. Mocht je echter een glas water omstoten, neem dan direct actie voordat al dat water diep het matras intrekt. Door alle compartimenten houdt een nieuw matras grote hoeveelheden vast en krijg je het er lastiger uit.

Matras bescherming heel belangrijk

Maar andere ongelukjes zijn natuurlijk ook denkbaar. Koffie, thee, glas melk, bloed, zweet en tranen. Alles is mogelijk in een bed, want we besteden er nogal al wat tijd in als het goed is. Wat de meeste ongelukjes gemeen hebben met elkaar is dat ze vaak vlekken veroorzaken op basis van proteïne. Die behandel je het beste met koud water. Dus veroorzaak je een vlek, laat het niet intrekken maar handel snel. Zo voorkom je erger en kun je de schade beperken. Of je nu een oud of niet matras hebt, voor beiden geldt hetzelfde. En vergeet niet: behandel de vlek van buiten naar binnen!

Maar waarom niet het zekere voor het onzekere nemen? Een goed matras is per slot van rekening niet goedkoop en deze wil je zo lang mogelijk goed houden. Koop daarom een goede een goede molton die je matras beschermt tegen het ergste. Let op dat je een waterdichte koopt van katoen, zodat je deze ook makkelijk kunt wassen. Als je dan een ongelukje hebt vangt de molton dit op en hoef je deze alleen maar in de wasmachine te gooien. Je matras blijft gespaard!

Matras schoonmaken en luchtjes verwijderen

Maar hoe maak je dat matras schoon én verwijder je eventuele nare luchtjes? Heel eenvoudig. Dit geldt voor oude én voor nieuwe matrassen. Stofzuig regelmatig het oppervlak van je matras. Zet een handig mondstuk op je stofzuiger en ga dan laag voor laag over het matras heen. Dit haalt al heel veel vuiligheid weg. Doe dit sowieso iedere week als je toch je beddengoed gaat verschonen.

Vervolgens doe ik eens in de 3 maanden bijvoorbeeld, een wat grondigere schoonmaak. Ik verdeel kristalsoda over het oppervlakte van mijn matras. Dit laat ik intrekken. Je kunt zelf bepalen hoe lang je dat wil doen. Ik zou zeggen: bij een nieuw matras een half uur tot een uur. Bij een oud matras mag het wat langer tot misschien wel 4 uur. Zuig de sodakorrels op met je stofzuiger en that’s it. Kristalsoda neemt vocht op én het neutraliseert vieze geurtjes, dus dat is twee vliegen in één klap. 

Mag baking soda ook?

Ja, baking soda mag ook. Ik gebruik met name gewoon de ouderwetse kristalsoda, want die vind ik het beste werken. Maar heel veel mensen gebruiken tegenwoordig ook baking soda. Dit neutraliseert ook nare geurtjes, dus dat is ideaal. Maar ik zou wel bij baking soda het geheel langer laten intrekken. Baking soda is nu eenmaal minder krachtig qua werking. Dus laat dat maar wat langer liggen.

Blijf op de hoogte!

Ik hoop je weer wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw tips, tricks en ervaringen. En, heb je een vraag? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte bij de tip, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Kristalsoda: https://bit.ly/kristal-soda
👉 Baking Soda: https://bit.ly/baking-soda-pak
👉 Waterdichte molton: https://bit.ly/molton-waterdicht
👉 Tempur traagschuimmatras: https://bit.ly/traagschuimmatras
👉 Mijn favoriete stofzuiger: http://bit.ly/henry-stofzuiger

Bekijk hier mijn tip!

Deel dit artikel:

Ook interessant
Advertentie

Wat anderen nu lezen

Scroll naar boven
Marja-profiel-transparant

Ik maak gebruik van cookies om je website ervaring te verbeteren. Als je dit niet wilt, klik dan op weiger.