Schoonmaken met soda, dit zijn handige tips die jullie zelf instuurden!

Er zijn echt tal van tips te bedenken voor het schoonmaken met soda. Maar ik was dit keer vooral benieuwd naar jullie tips. En dat heb ik geweten!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Dat jullie enthousiaste bezoekers zijn dat wist ik, maar dat jullie zooo enthousiast zijn dat wist ik niet! Mijn vraag was heel eenvoudig: schoonmaken met soda, doe je dat en heb je handige tips? Stuur ze dan in. Nou, ik heb het geweten!

Mijn mailbox werd overspoeld met enthousiaste reacties. Geweldig! Maar wat ik het allerleukste vond waren alle sodatips die jullie met mij deelden. Ik wist oprecht niet dat er zoveel verschillende tips konden zijn. De één nog leuker en praktischer dan de andere. Tijd dus om eens een paar tips te delen en te kijken wat de meesten van jullie allemaal doen met soda.

Vazen grondig schoonmaken met soda

Een tip die ik heel vaak voorbij zag komen in alle mailtjes was de ‘schone-bloemen-vazen’ tip. Luci, Anne en ook anderen maken altijd hun vazen schoon met soda, voordat ze er nieuwe bloemen in doen. De vaas wordt er niet alleen mooi schoon van, maar de bloemen gaan ook langer mee volgens alle inzendingen. Hoe ze dit doen? De vaas vullen met water, een schepje soda toevoegen aan het water en even laten weken. Daarna goed schoon borstelen en klaar ben je. Bij Anne zien de vazen er zelfs weer uit als nieuw zegt ze!

Nou, het klopt wel dat de vazen er heel schoon van worden. Soda helpt het water ontharden waardoor kalkaanslag minder snel kans krijgt. Handig voor vazen waar water langere tijd stil in staat. Bovendien is het een grondige reiniger, dus je bloemen zullen je heel dankbaar zijn. Wie wil er nu niet z’n voetjes in helder schoon water zetten? Bovendien neutraliseert het ook nog eens nare geurtjes en mijn ervaring is dat een vaas met oude bloemen soms best naar kan ruiken als je het te lang laat staan. Vroeger voegde ik een paar druppels dikke bleek toe aan het water om de bloemen langer goed te houden, maar dat hoeft nu gelukkig niet meer.

Niet verstoppertje, maar ontstoppertje!

Verstopte gootstenen die zijn we allemaal weleens tegengekomen in ons leven. Velen van jullie gebruiken daar gelukkig ook soda voor en GEEN baking soda. Gewone, ouderwetse soda is namelijk perfect voor het ontstoppen van je gootsteen. De werking is veel krachtiger dan baking soda, dus het is verstandiger om dit te gebruiken. Marcel gebruikt het, Eveline doet het en velen met hen. Ik ook! Gewoon grove zilversoda in de gootsteen doen en daarna met een fikse kan kokend water er overheen. Als het echt fiks verstopt is nog een keer herhalen maar één keer zou al voldoende moeten zijn.

Maar het is inderdaad waar wat jullie zeggen. Soda is een hartstikke goede ontstopper. Vooral ook omdat veel van de verstoppingen natuurlijk veroorzaakt worden door vetophopingen. En laat soda een ijzersterke ontvetter zijn. Maar, ik zou niet wachten tot de gootsteen een keer verstopt. Iedere maand doe ik even een fikse schep soda in de gootsteen, waarna ik het naspoel met kokend water. Dit houdt de leidingen mooi schoon. Tja, en voorkomen is echt beter dan genezen, want niets is zo vervelend als een verstopte afvoer.

Stralend witte was

Overigens geldt dit ook voor je wasmachine. Ook daar kreeg ik heeel veel reacties op. Eigenlijk doen jullie het allemaal al: de wasmachine iedere maand grondig schoonmaken met soda in de trommel. Een fikse schep soda toevoegen aan een lege trommel en de wasmachine laten draaien op 90 graden. Dit is voor velen van jullie de beste manier om de wasmachine mooi schoon te houden en te voorkomen dat vetluis ontstaat. Want brrrr, dat willen we niet!

Ik doe het zelf ook met mijn wasmachine. Ook hier tikt soda alle schoonmaakpunten wel aan:

  • het helpt bij het tegengaan van kalk met de wateronthardende eigenschap van soda
  • het ontvet wat wasmachines écht goed kunnen gebruiken met al dat wasmiddel
  • het neutraliseert nare geurtjes, wat ook bij veel was geen overbodige luxe is
  • en het helpt witte was weer echt wit te worden

Maar, let wel op. Heb je een trommel die van aluminium is gemaakt, gebruik het dan niet! Oh ja, en velen van jullie gebruiken het dus ook bij de witte was, wat echt heel goed is. Gewoon een schepje toevoegen aan de hoofdwas. Greet doet het, maar Alie ook. Haar jongetjes zitten op judo en die rollebollen dus flink over de grond. Met dat schepje soda zijn hun outfits dus nog steeds stralend wit. Hopelijk helpt dat de tegenstanders een beetje te ‘intimideren’ Alie 😉

Eerste hulp bij pannen

De feestdagen komen er weer aan, dus deze toepassing zal velen van jullie goed van pas gaan komen: het schoonmaken van je (aangekoekte) pannen. Ik denk dat een kwart van alle reacties het wel over de pannen heeft gehad. Je kunt de aangekoekte pan vullen met een schepje soda en kokend heet water. Goed laten weken en dan helemaal schoonborstelen. Alle aangebakken restjes verdwijnen als sneeuw voor de zon volgens Caroline. Maar je kunt de pan met water en soda ook even op het vuur zetten en zachtjes laten koken. Gaat wat sneller, maar maakt het ook prachtig schoon.

En ja, het klopt als een bus. Ik kook niet iedere dag, dus gebruik mijn pannen niet heel veel. Maar ik weet van vroeger nog dat mijn moeder ook altijd soda gebruikte om de pannen grondig schoon te maken. Zelfs die vlekken op de bodem verdwenen vaak als sneeuw voor de zon als ze de pan weer eens onder handen nam. En het is veilig voor je pannen, wat ook belangrijk is. Je hebt waarschijnlijk best wat geïnvesteerd in een goed set pannen die lang mee gaan. Nou, met soda hoef je je daar inderdaad geen zorgen over te maken.

Groene aanslag verleden tijd

Tot slot een toepassing die ook velen van jullie gebruiken, maar die nu even niet zo actueel is: groene aanslag verwijderen op tegels, tuinmeubilair of muren. Het is winter, dus niet echt het moment om dit allemaal te gaan schrobben. Maar dan heb je het maar alvast voor wanneer het voorjaar weer begint. En ja, daar kijken we enorm naar uit! Emmer met water vullen, schepje soda erbij en schrobben maar. Soda is echt perfect tegen groene aanslag zegt Jacqueline.

Ze heeft helemaal gelijk, soda is ideaal tegen die hardnekkige groene aanslag die altijd in de tuin zit. Na deze winter denk ik helemaal, want met al die nattigheid en vuiligheid die we moeten doorstaan, is het nog belangrijker dat we straks alles weer goed schoonmaken met soda zodra het weer dat toestaat. Voor het grote werk (wat afhangt van de omvang van je tuin) kun je 2 kilo soda oplossen op een liter kokend water. Daarna voeg je nog eens 9 liter koud water toe en dat giet je uit over de groene aanslag op de tegels in je tuin. Twee dagen laten intrekken en daarna met water afspoelen. De aanslag verdwijnt hier vaak heel makkelijk door.

Nou, ik vond het weer een voorrecht om al die tips en toepassingen van jullie te mogen krijgen toen ik er naar vroeg. En heb je nog meer handige tips, deel ze dan op mijn YouTube kanaal, Facebookpagina of Instagram account!