Handige tips voor het verwijderen van vlekken uit je kleding

Hoe verwijderen we vlekken uit onze kleding? Ik heb een aantal handige tips voor je waar je op moet letten bij het verwijderen van vlekken.
2 keer gedeeld
0
0
0
2
0
0
0

Laat ik maar beginnen met mijn belangrijkste tip als het om vlekken in je kleding gaat: nooit in paniek raken! Paniek is een slechte raadgever, dus doe eerst een stap terug en bedenk goed wat je moet doen. 

Koud water helpt in de meeste gevallen

Iedere vlek is natuurlijk niet hetzelfde. Maar heel veel alledaagse vlekken zijn in de eerste plaats te behandelen met gewoon koud water. Dus niet warm water, maar gewoon een doekje met koud water. Ik zal je uitleggen waarom. De meeste alledaagse vlekken komen van etenswaren zoals eieren, kaas, melk. En als ik per ongeluk in mijn vinger snij in de keuken, of als ik me ergens aan openhaal, dan kan er een bloedvlek ontstaan. Watis de belangrijkste overeenkomst bij deze vlekken? Ze bevatten proteïne, ofwel eiwitten. En wat gebeurt er als je eiwitten verwarmt, dan stollen ze.

Ik gebruik als voorbeeld altijd het advies dat ik van mijn moeder heb geleerd als ik roerei maak: hou het pannetje waar je het roerei in hebt gemaakt onder de koude kraan en laat het even een kwartiertje staan. Als ik namelijk direct met warm water aan de slag ga om het pannetje schoon te maken, boen ik me wezenloos. Het ei stolt namelijk verder en is lastig te verwijderen. Koud water breekt juist de eiwitten af en zorgt ervoor dat het makkelijk te behandelen is. Hetzelfde geldt voor vlekken op je kleding die eiwitten bevatten. Koud water is vaak al voldoende om het weg te krijgen.

Lees ook

Marja test StainAway vlekkendoekjes

Vlekken op basis van olie

Ik krijg regelmatig de vraag: hoe verwijder ik bijvoorbeeld motorolie uit mijn kleding? Of vlekken zoals olijfolievlekken of iets dergelijks? Tja, daar zal koud water, of alleen water niet helpen. Vlekken die olie bevatten kun je het beste inspuiten met wat afwasmiddel, zoals Dreft. Gewoon even een paar druppeltjes op de vlek aanbrengen, dep het een beetje in zodat het goed intrekt en laat het een half uurtje, tot een uurtje liggen. Daarna doe je het gewoon in de wasmachine en was je het volgens de voorschriften. Dan zul je zien dat het helemaal is opgelost. Afwasmiddel is namelijk een super ontvetter, dus die weet wel raad met olie!

Koffievlekken of fruitvlekken

Nederlanders zijn koffiedrinkers, fruiteters en tegenwoordig ook flinke wijndrinkers 🙂 al deze vlekken hebben ook een overeenkomst, namelijk: ze bevatten tannine. Tannine is een chemische verbinding die je veelal in de schil van fruit vindt. Er zijn tal van dagelijkse vlekken waar je die tannine dus in vindt. Denk ook aan jam, daar zit per slot van rekening ook fruit in. De beste manier om deze vlekken aan te pakken is ze ouderwets weken met een voorwasmiddel zoals Biotex Groen. Dus gewoon het kledingstuk even in een teiltje met water en Biotex weken, daarna wassen volgens de voorschriften.

Belangrijke tip voor het behandelen van vlekken

Er zijn nog tal van andere vlekken die ik in de toekomst ook zal behandelen, maar een van de allerbelangrijkste tips die ik kan geven is hoe je de vlek precies behandelt. En dan heb ik het niet over welk middel je gebruikt, maar over hoe je het fysiek behandelt. Veel mensen hebben namelijk de neiging om flink te gaan schrobben. Je pakt een doekje en begint heen en weer te bewegen over de vlek. Probleem hierbij is dat je de vlek vaak niet verwijdert, maar juist groter maakt. De belangrijkste tip die ik dus kan geven is: hou de vlek klein en geconcentreerd op één plek door altijd van buiten naar binnen te werken. In de video hierboven laat ik zien hoe ik dat doe. Maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: het is echt heel, heel erg belangrijk om de vlek niet verspreiden. 

Gemak dient de mens!

Voor wie het echt heel makkelijk wil houden, of voor als je onderweg bent. Er is een middel dat op vrijwel alle vlekken werkt. Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van een bedrijf dat vroeg of ik geïnteresseerd was om hun product uit te testen, dus dat heb ik gedaan. De test kun je hier bekijken als je wil. Ze claimen rode wijnvlekken, koffievlekken, bloedvlekken, grasvlekken, noem het maar op, zonder moeite te kunnen verwijderen. En het klopt! Ik was eerst heel sceptisch omdat dit echt heel lastige vlekken zijn. Maar hun vlekkendoekjes en vlekkenspray werken echt. Handig dus voor als je bijvoorbeeld in een restaurant zit of op je werk bent.

Blijf op de hoogte!

Nou, ik hoop natuurlijk dat jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie eigen tips en tricks. En heb je een vraag of opmerking? Stel die dan op mijn Facebook pagina. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Vind ik ook leuk 🙂

Boodschappenlijstje

Voor wie nog even wil weten welke spullen ik gebruikte in de video, dit is mijn boodschappenlijstje:

👉 Biotex Groen (poeder): http://bit.ly/biotex-groen
👉 Biotex Groen (vloeibaar): http://bit.ly/biotex-groen-vloeibaar
👉 Vlekkendoekjes 10 stuks: http://bit.ly/vlekdoekje
👉 Vlekkenspray 30ml: http://bit.ly/vlekspray
👉 Vlekverwijderaar voordeelpakket: http://bit.ly/vlekdoekjespray
👉 Dreft afwasmiddel: http://bit.ly/dreft-afwasmiddel

Bekijk hier mijn tip!

Video afspelen