Kalk in water voorkomen

Kalk in water voorkomen
Hoe voorkom je kalk in water? Het kan zijn dat je in een gemeente woont waar je last hebt van hard water. Wat kun je dan het beste doen?

Als water wordt verhit slaat calcium in het water neer in de vorm van calciumcarbonaat. Die neerslag wordt kalk of ketelsteen genoemd. Sluiers op het sanitair, doffe kranen en douchekoppen, een verstopt koffiezetapparaat, aangekoekte verwarmingselementen in vaatwasser en wasmachine. Wie te maken heeft met hard water kan niet buiten een ontharder. Dat kan natuurazijn zijn, of een schoonmaakmiddel, of een zout dat als ionenwisselaar functioneert.

Hard water, wat is dat?

Zacht en gemiddeld hard water zijn het meest voorkomend in Nederland. Er zijn nog maar een paar gemeenten met vrij hard water. Zeer hard water van meer dan 18 graden Duits komt in Nederland niet meer voor. Bij zacht water slaat kalk minder neer op de verwarmingselementen van elektrische apparaten en hoeft er minder wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter gebruikt te worden. Een waterfilter of waterontharder is eigenlijk niet nodig. De Nederlandse norm is 8,5 graden gemiddeld.

Kraanwater heel gezond, toch?

Voor drinkwater uit de kraan gelden hogere kwaliteitseisen dan voor verpakt mineraal- of bronwater. Flessenwater is beslist niet gezonder. Flessenwater is veel duurder en belast het milieu veel meer. Vergeleken met kraanwater is flessenwater meer milieubelastend door verpakking en transport.

Lees ook

Schoonmaken

Schoonmaakazijn is in de meeste gevallen effectiever dan veel sanitair reinigers, omdat het helpt om kalk te voorkomen. en ramen zemen doe je prima met water en een beetje afwasmiddel. Veel speciale glasreinigers bevatten oplosmiddel wat niet noodzakelijk is. En gebruik, bij het wassen van je kleding, niet te veel wasmiddel. Dit kan vetluis veroorzaken en je kleding wordt het er niet schoner van. Maar die vetluis is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën én voor kalkaanslag.

Waterontkalker wat doet het?

Een waterontkalker haalt kalk en magnesium uit het water. De waterontkalker bestaat uit een harsfilter met geïntegreerd of separaat zoutvat. Het hars zorgt ervoor dat kalk en magnesium uit het water worden gehaald. Het resulteert in water wat vrij is van kalk en magnesium, waardoor het ‘zacht’ is.

Harsfilter

De waterontkalker maakt gebruik van een harsfilter die direct na de watermeter wordt geïnstalleerd. Het water wat de woning binnenkomt, gaat door een harsbed. De kalk en magnesium uit het water verkleven aan de hars. Als het hars verzadigd is, start het regeneratieproces. Dit is de zogenaamde ionen-uitwisseling. Kalk-ionen worden met zout van het hars gespoeld.

Het systeem zorgt voor zacht water. Bestaande kalk in de waterleiding verhelpen dient te gebeuren met spoelingen met waterstofperoxide. Het installeren van een waterontkalker is wat dat betreft een perfect preventief middel.

Kalkaanslag verwijderen

Tja en heb je dan toch last van kalkaanslag op bijvoorbeeld je kraan in badkamer of keuken, wat in de meeste huishoudens wel voorkomt? Dan kom je er zo het veiligst vanaf:

  • Je kunt het beste een katoenen doek gebruik. Geen schuursponsjes, borstels of microvezeldoekjes gebruiken, deze veroorzaken krassen. Gewoon een zachte katoenen doek waarmee je het meeste al wegneemt. 
  • Gebruik een heel mild reinigingsmiddel op citroenzuur. Spuit het niet rechtstreeks op de kraan maar gewoon op je doek en breng het dan aan. Zo verdeel je het het beste over het oppervlakte.
  • Aan het einde van je kraan zit een zogenaamde: perlator. Deze kun je heel makkelijk losmaken. Leg het in warm water met wat van het reinigingsmiddel. In de meeste gevallen is de kalkaanslag dan na 10 minuten verdwenen. Daarna goed droogmaken.
deel deze tip:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Vergelijkbare berichten

Kunstgras kopen

Kunstgras kopen? Lees dit eerst!

Kunstgras, je houdt ervan of je haat het. Maar het heeft wel verdomd veel voordelen als je geen tijd hebt voor al dat onderhoud.

CV problemen verhelpen

Problemen met de CV verhelpen

Hoe verhelp je de meest voorkomende problemen met je CV, zonder dat je daar meteen iemand voor hoeft te bellen? Ik heb een paar tips.

Nieuwsbrief
.
advertentie
Marja-profiel-transparant

Ik maak gebruik van cookies om je website ervaring te verbeteren.
Als je dit niet wilt, klik dan op weiger.