Efficiënt schoonmaken, mijn 8 tips

Efficiënt schoonmaken, hoe doe je dat? Ik heb 8 handige tips die je daarbij kunnen helpen en die je schoonmaaktijd aanzienlijk verkorten!
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Efficiënt schoonmaken, wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft z’n eigen systeem, eigen gewoonten, eigen voorkeuren. Ik ben er ook altijd voor om vooral te blijven doen wat het beste voor je werkt.

Maar, dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om tips te geven! Want misschien kun je er iets mee. Voor mij is efficiënt schoonmaken: niet te veel tijd kwijt zijn met alles, het zaakje goed bijhouden én uiteindelijk voldoende tijd overhouden voor leuke andere dingen! Ons leven is druk genoeg en een modern huishouden betekent ook gewoon tijd voor jezelf hebben én nemen! 8 tips dus om efficiënt schoon te maken.

Tip 1: Een systeem

Ik weet het, het klinkt heel voor de hand liggend, maar toch is dit de basis van efficiënt schoonmaken. Een systeem. Het halveren van je schoonmaaktijd begint bij het creëren van dat systeem. Dit betekent dat je het huis elke keer in dezelfde volgorde schoongemaakt: stap voor stap, kamer voor kamer, op dezelfde plek in een kamer beginnen en eindigen, noem maar op. Ik zeg altijd tegen mensen: breek je huis op in kleine behapbare stukjes en geef jezelf een bepaalde tijd om het projectje af te ronden. Neem bijvoorbeeld de WC. Het is een afgesloten, behapbare ruimte en ik geef mezelf 10 minuten om de hele ruimte af te ronden. Dat is overzichtelijk en heel goed te doen!

Tip 2: Van boven naar beneden

De meeste mensen zien namelijk iets, maken het schoon, kijken dan omhoog en zien weer iets anders en maken dat vervolgens schoon. Maar als je het in die volgorde doet dwarrelt al dat stof of die vuiligheid van het plafond neer op de plek die je net zo mooi hebt schoongemaakt! Zonde van je tijd en energie. Als je bepaalt hebt welke ruimte je gaat doen begin je aan de bovenkant en werk je je een weg naar beneden. Je eindigt met de vloer want mocht er vuiligheid naar beneden zijn gevallen dan maak zuig je dat alsnog op. Voorkomt dubbel werk én scheelt tijd! Kijk dat is pas efficiënt schoonmaken.

Tip 3: Het juiste gereedschap

Heb je de juiste tools om de klus te klaren? Ik stop mijn spullen altijd in mandjes die ik ook weer heel makkelijk erbij kan pakken wanneer ik het nodig heb. Zo heb ik alles bij de hand én ruim ik het ook weer net zo makkelijk op als ik het niet nodig heb. Ik heb zelfs een schort waar ik hier en daar zakken heb die ik kan vullen met bijvoorbeeld een schone doek of een spons. En ook heel belangrijk: houdt je gereedschap schoon! Je wil niet weten hoe vaak ik de vraag krijg over strepen op je ramen, terwijl de doek, de emmer of de spons die gebruikt wordt nog vies is van de vorige keer.

Tip 4: Met de hand afwassen of een vaatwasser?

In mijn keukenkastje staat altijd afwasmiddel. Niet alleen omdat ik nog regelmatig iets met de hand afwas, maar ook omdat het een super ontvetter is! Als ik ga afwassen begin ik eerst met de glazen en delicate borden, zoals dessertbordjes. Ik maak vervolgens al het bestek schoon, ga dan door met de borden en tot slot pak ik de potten, pannen en het kookgerei dat doorweekt was aan. Je wilt eerst de meest delicate items doen om ervoor te zorgen dat ze niet breken en de meest vervuilde items bewaren voor het eind. Zo zorg je er ook voor dat deze items de gootsteen niet heel erg vervuilen.

Maar ja, echt efficiënt is het als je vaatwasser gebruikt. Die zet je aan en je hebt er geen omkijken naar. Ik ben onlangs verhuisd en heb toen een echte professionele vaatwasser in huis gehaald. Je glazen worden nóg schoner en de kwaliteit van je servies wordt optimaal beschermd. En professioneel klinkt heel zwaar en groot, maar dat zijn ze tegenwoordig niet meer. Het is écht ideaal.

Tip 5: Vergeet de magnetron niet

De binnenkant van je magnetron ziet er waarschijnlijk uit als een oorlogsgebied met aangekoekte etensresten. Vooral als je dit klusje al dagen hebt laten liggen. Vaak wordt de magnetron vergeten, terwijl dit één van de meest gebruikte apparaten is in een moderne keuken. Wist je bijvoorbeeld dat professionele apparatuur in de horeca gemiddeld 2x per dag wordt schoongemaakt? Nou worden die natuurlijk ook intensiever gebruikt, maar het gebeurt ook omdat dit plekken zijn waar eten wordt klaargemaakt. En je wil je eten toch bereiden op een schone plek?

Mijn trucje: laat de magnetron het werk voor je doen. Zet een koffiekopje met water en een schijfje citroen in de magnetron en warm het op tot het kokend heet is. Er ontstaat zo stoom die alles aan de bovenkant, zijkant of onderkant van de magnetron losweekt. Het schijfje citroen is er om de boel goed te ontvetten. Veeg vervolgens met een vochtig doekje de binnenkant schoon. Een kind kan de was doen! 

Tip 6: Proactief handelen

De beste manier om je huis schoon te houden, is door een aantal problemen al aan te pakken voordat het een probleem wordt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Neem bijvoorbeeld de douche. Als je iedere keer voor zorgt dat je glazen douchecabine droog wordt achterlaten na gebruik, dan kan geen kalkaanslag ontstaan. Of zorg ervoor dat je magnetron direct wordt schoongemaakt na gebruik. Nog beter is het eten op te warmen terwijl je het hebt afgesloten. Zo krijgt vuiligheid geen kans en hoef je alleen maar het bakje af te wassen.

Tip 7: Gestructureerd stofzuigen

Het geheim van effectief én efficiënt stofzuigen: doe de hele lengte van de kamer in

een rechte rij, loop terug en begin opnieuw aan de voorkant van de kamer. Plekken in het huis waar veel mensen lopen kun je het beste minimaal één keer per week goed stofzuigen. Je kunt het extra snel doen als je het koord over je schouder legt. Op deze manier voorkom je een eeuwige worsteling met de stekker.

En nog een tip om je huis heeeeeerlijk te laten ruiken. Ik strooi altijd was waspoeder over de vloer en zuig dat vervolgens op. Door de warmte van je stofzuiger gaat het heerlijk geuren en ruikt je tapijt en je huis fris en schoon.

Tip 8: Bijhouden = succes

Bijhouden is de sleutel tot succes. Ik gebruik de ochtend zodra ik opsta en mijn ontbijtje heb genuttigd, om in sneltreinvaart mijn huisje bij te houden. Ik maak dus eens in de week of eens in de twee weken heel grondig schoon. De rest van de tijd zorg ik dat alles goed wordt bijgehouden. Dit scheelt echt heel veel tijd en moeite, want vuiligheid krijgt geen kans. Dus als je dat iedere dag herhaalt ziet je huis er spik en span uit, met minimale moeite van jouw kant. Hou je voldoende tijd over voor de leuke dingen in het leven!