Kies je voor een tegelvloer? Zo maak je het makkelijk schoon!

Heb je een tegelvloer in huis en wil je weten hoe je deze schoonmaakt? Ik heb het ideale sopje waar je dit mee kunt doen.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

In mijn leven heb ik nogal wat verhuizingen moeten doorstaan. Van leuke huisjes tot appartementen, van Nederland tot Abu Dhabi, ik heb alles wel gezien. En ja, ik ben daarbij ook heel wat vloeren tegengekomen. Een houtenvloer, een tegelvloer en zelfs prachtig marmer (in de Emiraten hadden ze namelijk niets anders!). Mijn voetjes hebben overal opgestaan.

Maar wat heb ik daar allemaal van geleerd? Nou, best veel kan ik je zeggen. Ik weet inmiddels wat praktisch is, wat leuk staat en vooral ook hoe je het allemaal schoonmaakt. Dus sta je op het punt om een nieuw huis te kopen, of ga je binnenkort verhuizen? Wellicht dat mijn tips kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

Een tegelvloer is hot!

Vorig jaar heb ik het al uitgebreid gehad over de diverse vloeren die je kunt kiezen voor je mooie huisje. Vinyl, kunststof, tapijt, ga zo maar door. Maar, weet je welke vloer ik nog niet behandeld heb? Inderdaad: de tegelvloer. Tegenwoordig weer hartstikke populair heb ik me laten vertellen. En dat snap ik wel, want het kan prachtig zijn én het is vooral heel makkelijk schoon te maken. Kijk, daar word ik dan weer heel blij van.

Als je naar de zuidelijke Europese landen gaat, zie je eigenlijk overal wel een tegelvloer liggen. Niet alleen in de keuken, maar ook in de woonkamer. Er zijn tegenwoordig prachtige keukentegels die je overal in je huis kunt leggen en die helemaal niet misstaan in klassieke of moderne inrichtingen. Laten we eerlijk zijn, de vloer is nogal een gevoelige plek wat betreft vuiligheid. Een belangrijke keuze om te maken dus. Je loopt erop, er vallen etenswaren op, je huisdier loopt vrolijk met modderpootjes door het huis én je kinderen slepen er van alles overheen. Kortom, de vloer heeft flink wat te verduren. Kiezen voor een makkelijk schoon te maken vloer, zoals een tegelvloer, is dan niet onverstandig.

Vloerverwarming of kleedje?

Een tegelvloer heeft meer voordelen. Tijdens hete zomers kan een tegelvloer heerlijk verkoelend zijn. Dat betekent tegelijkertijd wel dat je ’s winters weer snel last hebt van koude voeten, als je er met je blote voeten overheen loopt natuurlijk. Dus, als je de tegelvloer nog moet laten leggen raad ik je aan om meteen ook vloerverwarming te installeren. Dat lost dit probleem direct op en kan ook de ‘koudste’ tegelvloer heerlijk warm maken in de winter.

Geen zin om een bestaande tegelvloer eruit te halen voor vloerverwarming? Geen punt, want het is natuurlijk ook makkelijk om een mooi vloerkleed op verschillende plekken te leggen. Die zijn ook weer makkelijk te vervangen of te verplaatsen als je dat wilt. Het beste van twee werelden dus. En, het staat ook hartstikke gezellig als je het mij vraagt.

Het ideale sopje voor de tegelvloer

Heb ik je al een beetje overtuigd? Nou, misschien kan ik je hiermee nog verder over de streep trekken: een tegelvloer is hartstikke makkelijk schoon te maken! Tja, niet onbelangrijk natuurlijk. En tegels zijn dan eigenlijk ook heel duurzaam. Je hebt maar weinig nodig om ze goed en mooi blinkend schoon te maken. Wie mij ondertussen goed kent weet dat ik altijd een zogenaamd ‘mager sopje’ gebruik bij het dweilen. Een mager sopje is een emmer met lauwwarm water, één of twee dopjes allesreiniger of soda én echt een paar druppeltjes afwasmiddel. Dit is alles wat je nodig hebt. Geen koppen vol met dure schoonmaakmiddelen. Hoe minder hoe beter, geloof me.

Je wil namelijk je vloer mooi schoon en vetvrij maken. Maar in schoonmaakmiddel zit vet. Ja, dat klinkt een beetje raar, toch is het zo. Zeep is vet en als we klok, klok, klok die fles leeggooien in de emmer, creëer je een sopje dat moeilijk weg te spoelen is met water. En de meeste schoonmaakmiddelen zijn tegenwoordig hartstikke geconcentreerd vanwege het milieu én de portemonnee. Dus we hebben het ook écht niet veel nodig. Nog één tip (of eigenlijk twee tips): werk altijd met schone materialen én droog de vloer goed na met een schone, droge doek. Gaan die tegels ook prachtig van glimmen!

Nou, of het nu die mooie tegelvloer wordt óf een andere vloer, belangrijk is natuurlijk dat je je prettig voelt bij je keuze. Je moet er iedere dag naar kijken én vooral op lopen. Dus, kies een vloer die bij je past. Ik ga ondertussen alvast een leuke tegel uitzoeken voor de volgende verbouwing! 😉