Ouderdom slaat toe en dat komt opeens hard binnen

Zonder dat je het in de gaten hebt bekruipt ouderdom je ongemerkt, om vervolgens hard toe te slaan. Tijd voor een persoonlijke najaarsschoonmaak dus.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Mijn najaarsschoonmaak zit er weer bijna op en de daarbij behorende hormonen zijn ook weer een stuk rustiger geworden. Dus is het nu tijd om mijzelf te verwennen. Dat betekent een afspraak maken bij de kapper en de schoonheidssalon. Heerlijk!

De afspraken kunnen op dezelfde dag, dus ik loop goed gemutst op straat richting de kapper. Na wat gezellige begroetingen zit ik al snel met kapmantel en handdoek op een stoel voor de spiegel. De kapster wroet wat door mijn haar en kijkt me aan in de spiegel: “Wat gaan we vandaag doen? Je haar is wat dof en futloos, de kleur kan een opfrisser gebruiken en de coupe gaat ook alle kanten op. Dus wat gaat het worden?” Wow, die komt aan. Dit zijn van die momenten waarop ik liever sta te stofzuigen, want eerlijk, ik weet het niet!!!

Geen smoesjes meer

Uiteindelijk, gaan we voor een coupe soleil om de eerste grijze haren te verbergen en gaan we voor een korte bop. De kapster zegt lachend “…dat het wel goed komt. Je wordt wat ouder en dat ga je ook aan je haar merken.” Ik glimlach mierzoet terug, dat dat inderdaad het geval zal zijn. Terwijl zij de verf aan het bereiden is, kijk ik naar mijn spiegelbeeld. Tja, er begint iets te veranderen dat mij natuurlijk ook wel was opgevallen, maar ik had allerlei excuses waardoor dat kwam.

Vooral door de warmte en felle zon in mijn huis had ik besloten om een airco aan te schaffen. Dat gaf natuurlijk wat koeling, maar ik vond het ook een vervelende sta-in-de-weg. Door alle zorgen over het milieu, vonden mijn vrienden dit nou ook niet de slimste aankoop. Dat klopt uiteraard. Dus ècht weer zo’n gevalletje van kopen zonder mij er eerst goed in verdiept te hebben. Korte termijn aankoop dus 🫡

Prijzige miskoop

Ik heb mij beter laten voorlichten en hebben (in de tweede ronde) gekozen voor twee ventilatoren. Energiezuinig, verkoeling en geen belastende uitstoot. Dus hangen er nu twee ventilatoren in mijn huis. Ben er echt zeer tevreden over. Het geeft meteen een prettige luchtcirculatie en is bijna muisstil. De airco staat nu netjes onopvallend in de kast. Hahaha Als alles misgaat en mijn plafond komt naar beneden heb ik dus altijd een backup.

Ondertussen zit ik nu met aluminiumfolie in mijn haar om het ‘grijs worden’ te bedekken. Een kwartiertje later mag ik naar de wastafel en wordt mijn haar uitgespoeld. Terug naar mijn stoel en dan altijd het spannende moment: is het gelukt? De kapster zegt dat ik dat pas goed kan zien als het gedroogd is.

De volgende actie is het knippen van mijn haar. Eigenlijk valt het mij dan toch weer tegen hoe vreugdig de coupe om mijn hoofd valt. De föhn en borstel maken het wel weer wat zwieriger en de kleur heeft het geheel weer wat zonniger gemaakt. Nog een beetje lipstick opdoen, een laatste blik in de spiegel en toch weer redelijk opgewekt loop ik met dansende haren op straat naar de volgende afspraak, waar ik ook al een hele tijd niet geweest ben: de schoonheidssalon.

Een soort van paniek borrelt in mij op en ik trek mijn zachte dekentje nog iets dichter om mij heen. Ik begin écht ouder te worden! Van andere mensen vind ik dit heel normaal, maar van mezelf ???

Welverdiende traktatie

De schoonheidssalon is in coronatijd verhuisd en ziet er werkelijk schitterend uit. Iedere kamer heeft een andere kleur en alles is daaraan aangepast. Wat een luxe! Ook hier wordt ik begroet met: “Dat is langgeleden, we hebben je gemist en fijn dat je er weer bent.” Dat vind ik ook!

Ik ga naar de prachtige goudgekleurde behandelkamer en wordt heerlijk in een zachte deken gewikkeld, om vervolgens op een super geweldige massage/warmtebed gelegd te worden. Hmmmm, dit is na alle emmertjes sop een welverdiende traktatie.

Wat is er met mijn huid gebeurd?

Terwijl ik zo heerlijk lig te genieten wordt mijn gezicht eens goed bekeken met een vergrootglas en fel licht. “Tjongejonge Marja, wat is er met je huid gebeurd?” Ik schrik me rot. Wat is er gebeurd? Vertel mijn airconditioning verhaal en alles wat ik maar bedenken kan. Tegen beter weten in denk ik nog: zouden zij het dan wel eens zijn met mijn analyse?

Maar helaas, mijn lieve verzorgster zegt: “Mar, je huid is aan het verouderen en dat moet nu toch echt anders aangepakt worden.” Een soort van paniek borrelt in mij op en ik trek mijn zachte dekentje nog iets dichter om me heen. Ik begin écht ouder te worden. Van andere mensen vind ik dit heel normaal, maar van mezelf ??? Dit is toch echt wel even slikken.

Less is more

De verzorgster is ondertussen aan het uitleggen wat haar plan en behandeling gaat worden om mijn droge huid weer een beetje soepel te krijgen. Dat heeft dus écht twee maskers, een of ander prutje uit Denemarken en een gezichtsmassage geduurd om inderdaad weer een wat ‘jongere’ glans terug te toveren om mijn gezicht. Tussen neus en lippen door wordt mij ook nog medegedeeld dat mijn make up nu ook wat zachtere tinten mag krijgen en dat de rouge op mijn wangen ook wat hoger aangebracht moet worden. Kortom ‘Less is More’.

Na afgerekend te hebben en aan mijn arm een mooi tasje met wat monstertjes, loop ik de gracht op terug naar huis. In mijn hoofd galmt het, ik word ouder, ik word ouder. Het doet echt wat met me merk ik, terwijl ik het natuurlijk heus al wel begon te zien en te merken. In gedachten loop ik verder en zie dat er een goedgeklede, jeugdige man aan komt lopen. Hij lacht en zegt: “Wat ziet u er charmant uit”. Lieve lezers, ik kon hem wel omhelzen! Uiteraard niet gedaan, maar mijn vrolijkheid kwam weer terug en met vitale stappen liep ik door naar huis.

Marja anno 2023

Eenmaal thuis, vond ik het heerlijk om alles weer fris en schoon te zien. Toch had deze dag mij geleerd dat ik nu overal de laatste puntjes op de i moet gaan zetten. Dus duik ik mijn garderobe in! Ik heb jasjes, broeken, truien, blouses, noem maar op. Ze hangen wel leuk en mooi, maar de meeste van hen draag ik bijna niet meer. Inderdaad, dat verdomde verouderen heeft er ook voor gezorgd dat mijn lichaam is veranderd. Dus niet zielig doen, afscheid nemen, doorgeven aan vriendinnen die er nog wel leuk mee wegkomen en ik ga mij nu echt richten op de Marja anno 2023. Fijn dat ik geleerd heb en er nu ook meer vrede mee heb.

Zo, dit is het begin van mijn oktobermaand en ik ben benieuwd of jullie straks al iets zien van mijn aanpassingen. Mijn nieuwe YouTube filmpje komt binnenkort weer online, dus dan kunnen jullie het vergelijken. Je bent uiteindelijk nooit te oud om te leren, toch?

Heel veel liefs en geniet vooral van wie je bent.