Nederlanders leven vooral binnen. In de zomer zijn we meer buiten, maar 90% van de tijd zijn we binnenshuis of in gebouwen (lees: kantoor) waar we werken. Het binnenklimaat is dus belangrijk en daar gaat het toch nog vaak mis.
Een slecht binnenklimaat kan vele oorzaken hebben, maar dikwijls wordt er onvoldoende geventileerd. Dit is dus best makkelijk te voorkomen. In dit artikel help ik jou alvast een eindje op weg door een aantal handige tips te delen. Lees snel verder!
Meer thuiswerken
Door de coronapandemie zijn we nog meer aan huis gekluisterd. Ofschoon de maatregelen soepeler zijn geworden, lijkt de deltavariant op te rukken. Het betekent waarschijnlijk meer thuiswerken en hooguit een hybride vorm van werken op locatie. Daarbij wordt steeds meer een link gelegd met goede ventilatie en besmettingsgevaar. Ventilatie blijft de beste remedie om vervuilde lucht te verwijderen. Ook een luchtreiniger kan een bijdrage leveren aan schonere lucht in een ruimte.
Luchtkwaliteit
Temperatuur en luchtvochtigheid bepalen in belangrijke mate de luchtkwaliteit. Een lage of hoge luchtvochtigheid leidt tot fysieke klachten en is in veel opzichten ongezond. Het heeft alles te maken met een juiste temperatuur in woningen. Door een toenemende isolatie van woningen worden woningen dikwijls te warm en kan vochtige en vervuilde lucht niet meer via een natuurlijke weg de woning verlaten.
Luchtonderzoek
Luchtkwaliteit in huis meten kan met een particulier luchtonderzoek. Verschillende facetten worden onderzocht met metingen waardoor de oorzaken worden opgespoord zoals vochtproblemen, schimmel, vieze geuren of stank. Als de oorzaak bekend is, volgt een advies om het probleem te verhelpen. Het is zaak om niet te lang te wachten. Problemen bij een slechte luchtkwaliteit lossen niet vanzelf op en dienen aangepakt te worden.
Tijdig onderhoud
Mechanische ventilatie heeft onderhoud nodig. Luchtkanalen en luchtventielen dienen om de twee jaar gereinigd te worden. Het is verstandig om periodiek de afstelling te controleren van het afzuigsysteem en de capaciteit te laten meten. Ook blijkt uit onderzoek dat niet alle bewoners het ventilatiesysteem juist gebruiken. Laat daarom ventilatieroosters in de woning open en zet het ventilatiesysteem nooit uit. De hoogste stand levert de beste ventilatie op, waardoor de luchtkwaliteit optimaal is.
Door rekening te houden met dagelijkse bezigheden zoals koken, douchen en het drogen van wasgoed, wordt het binnenklimaat minder slecht. Beperk ook het aansteken van geurkaarsen of andere verbrandingsproducten. Ze zorgen namelijk voor een ongewenste uitstoot! Ook meubels of vloerbedekking kunnen een uitstoot geven, zoals verlijmde houtdelen of slechte kwaliteit vloerbedekking of PVC-vloeren.
Marja Middeldorp
Hallo, ik ben Marja! Samen met mijn moeder heb ik bij RTL4 het programma 'Hoe Schoon Is Jouw Huis?' gepresenteerd. Als huishoudcoach help ik mensen hun huis én hun leven op orde krijgen. En nu help ik jou hier online, met handige tips, tricks en de laatste nieuwtjes.