Marja en Liny beantwoorden schoonmaakvragen

Als Marja en Liny hielpen we altijd mensen op televisie, maar ik heb mijn moeder nu gevraagd mij eens te helpen. En wel bij het beantwoorden van jullie schoonmaakvragen!
1 keer gedeeld
0
0
0
1
0
0
0

Iedereen kent ons natuurlijk als Marja en Liny van ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’. Maar mijn lieve moeder geniet inmiddels van haar welverdiende rust en ik ben tegenwoordig hier actief. Daarom vroeg ik mijn moeder laatst: ‘Mam, hoe zou je het vinden om mij een te komen helpen met het beantwoorden van schoonmaakvragen van bezoekers?’

Schoonmaakvragen beantwoorden

Nou, wat bleek, die vraag hoefde ik niet twee keer te stellen aan mijn moeder, want ze stond al klaar met haar tas, haar geföhnd en nagels gelakt. ‘Wanneer gaan we het doen Mar? Ik moet het wel op tijd weten, dan kan ik ook nog bedenken wat de beste oplossing is voor de vragen die binnenkomen. De mensen moeten wel écht goed geholpen worden hoor! Er is zoveel verkeerde informatie overal te vinden. Maar ik ga niet de hele dag met allemaal camera’s op pad hoor. Dat vind ik té vermoeiend.’ ‘Nee mam, het is online! Komt helemaal goed, maak je geen zorgen!’ ‘Maar waar zijn dan de mensen die de vragen gaan stellen?’ ‘Ja, die zitten op mijn Facebook pagina, die sturen nu al tal van vragen in.’ ‘Naja, ik kom wel gewoon, ik zie het wel, snap er niets van wat je nu allemaal zegt.’

Marja en Liny weten raad

Via Facebook heb ik jullie natuurlijk gevraagd om vragen in te sturen. Daar heb ik weer een selectie uit gemaakt, want helaas kan ik niet alle vragen beantwoorden. Het waren er namelijk zo veel! Dank daarvoor overigens. Iedere maand – zolang mijn moeder dat leuk vindt natuurlijk – beantwoorden we jullie vragen. Dus zat je vraag er dit keer niet tussen, het kan zijn dat deze er volgende maand er alsnog tussen zit!

Volg mij op Youtube!

Volg je mijn Youtube kanaal al? Iedere week deel ik een nieuwe videotip. Dus aboneer je en ontvang als eerste bericht als ik weer een nieuwe tip online heb staan!

Vraag 1: Ingebrande vlekken in de oven

Debbie Teisman vroeg: ‘Hoe maak je ingebrande vlekken in de oven schoon?’

Heel veel mensen hebben er last van. Ik zelf maak altijd de oven schoon met ammonia en water. Hiermee krijg je het meeste vuil weg. Maar die ingebrande vlekken zijn lastiger. Mijn moeder gebruikt daar heel fijn staalwol voor om de vlekken weg te schuren. Voor de roosters werkt dit perfect, het staal kan dit ook heel makkelijk hebben zonder dat dat krast. Ingebrande vlekken op de bodem van de oven zou ik toch proberen met mijn ammonia methode. Losweken en wegpoetsen. De bodem en wanden van de oven zijn wat gevoeliger en wil je niet krassen. En natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus zodra iets vies is in de oven, direct schoonmaken! Heb je straks ook niet die vervelende vlekken.

Vraag 2: Tuintegels schoonmaken

Helga Helbig vroeg: ‘Hoe maak ik mijn tuintegels schoon?’

Helga, mijn moeder heeft geen tuin én geen groene vingers. Maar ik…ik weet ‘m wel! Wat ik doe is Biotex Groen over de tegels strooien. Doe er dan heet water overheen. Vervolgens schrob je het zacht in, dus niet hard, je wil er een soort papje van maken (oh dat klinkt heel vies hahaha!). Dit laat je een uurtje, of iets langer, intrekken. Ten slotte naspoelen met water. Dan zul je zien, worden je tegels weer prachtig!

Vraag 3: Schimmelplekken in de badkamer

Danielle Jordaan vroeg: ‘Hoe behandel ik schimmelplekken in de badkamer zonder chemische middeltjes?’

Schimmelplekken zijn vervelend. Ze ontstaan door vocht én te weinig of geen ventilatie. Maar als je de schimmelplekken in je badkamer zonder chemische middeltjes wil behandelen, dan kan dat alleen maar met een harde borstel. Borstel de plek goed zodat het schimmel op de grond valt. Haal dit direct weg, want schimmel is niet goed voor je! Daarna veeg je de plek even verder af en meestal moet je deze opnieuw witten met wat verf. Zo wordt het weer mooi. Maar goede ventilatie is uiteindelijk toch het beste. En is dat lastig, zoals bij Danielle, dan kun je misschien altijd nog een ventilator even aanzetten na het gebruik van de badkamer. Oh, en vergeet niet een hygrometer te kopen. Super handig om het zaakje in de gaten te houden!

Vraag 4: Lijm verwijderen op hout

Bep de Ruiter vroeg: ‘Hoe verwijder je lijm van een houten tafel?’

Nou Bep, ik deel je leed. Ik heb hier en daar ook lijm op mijn mooie houten tafel gehad, dus daar weten we wel raad mee! De beste manier is terpentine. Aceton is ook te gebruiken bij lijm verwijderen, maar op een gelakte houten oppervlakte is dat absoluut niet aan te raden! Terpentine heb je waarschijnlijk nog in huis van het schilderen, dus deze kun je het beste gebruiken. Gaat de lijm er zo mee af. En direct schoon vegen.

Vraag 5: Vettige waas op de tegelvloer

Fiona Kroezen vroeg: ‘Hoe verwijder ik de vettige waas die achterblijft op mijn tegelvloer na het dweilen?’

Deze vraag krijgen we heeeeel vaak. Het heeft dezelfde oorzaak als het schoonmaken van de ramen: te veel schoonmaakmiddel! Dus gebruik heel weinig schoonmaakmiddel in je sopje. Dweil dan je vloer. Als je één keer dweilt denk je, nou die is schoon, maar niets is minder waar. Er blijft namelijk altijd zeep achter wat die vettige waas veroorzaakt. Dus…we dweilen de vloer niet één keer, maar twee keer. De tweede keer doe je weer vers water in je emmer en nu voeg je een goede scheut witte azijn toe. Gewoon de goedkoopste die ik ook altijd gebruik voor de wasmachine. Mijn moeder noemt het steeds maar werkazijn, maar daar bedoelt ze die witte azijn mee én niet schoonmaakazijn. Azijn verwijdert vet en al die zeepresten. Na het dweilen niet op de vloer lopen maar gewoon rustig wachten tot het droog is en dan na poetsen met een schone doek. Dan glimt het als nooit tevoren!

Op de hoogte blijven!

Nou, ik hoop dat je wat aan onze antwoorden hebt gehad. Volgende maand weer een nieuw vragenuurtje met mijn moeder. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar wat jullie allemaal nog voor handige tips en tricks hebben. Deel ze hieronder, of op mijn Facebook pagina. En wil je op de hoogte blijven van meer handige schoonmaaktips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of volg mijn Youtube kanaal voor mijn wekelijkse tips.