Je tapijt schoonmaken doe je zo!

Je tapijt schoonmaken, het kan soms een lastige klus zijn. Maar vrees geen vrezen, want ik heb enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt.
0 keer gedeeld
0
0
0
0
0
0
0

Paniek, paniek! Dat prachtige tapijt waar je kapitalen aan uitgegeven hebt is niet meer zo kraak schoon als het ooit was. Je koffie is omgevallen, de hond had vieze poten of de zolen van je schoenen waren niet heel erg schoon. Wat nu?

Tip 1: Geen paniek

Mijn eerste tip is ook meteen de belangrijkste: begin met niet in paniek raken. Dit is echt nergens voor nodig. Ja, het is vervelend, maar paniek beslissingen zijn vaak heel slechte beslissingen. Dus blijf rustig, neem een stap terug, denk goed na over de vlek en waar deze van ‘gemaakt’ is én ga dan pas handelen. Het is meestal moeilijker om iets terug te draaien wat fout is. 

Tip 2: Koud water

De meeste vlekken bevatten eiwitten. Denk aan bloed en tal van etenswaren. En, eiwitten wil je niet behandelen met warm water. Hier gaan de eiwitten van stollen en dan wordt het pas echt lastig om de vlek eruit te krijgen. Maar, ook de meeste andere vlekken houden van koud water. Daarom is mijn eerste handeling in de meeste gevallen: deppen met koud water. In veel gevallen gaat de vlek hier al mee weg en hoef je niets anders meer te doen.

Tip 3: Deppen, deppen, deppen

Als we in paniek raken gaan we vaak heel hard boenen, denkende dat de vlek daarmee weggaat. Probleem is, boenen zorgt er in de meeste gevallen voor dat de vlek juist groter wordt én dieper je tapijt in wordt gedrukt. Dat willen we niet! Daarom moet je deppen. Deppen zorgt ervoor dat het klein blijft en dat alles goed wordt opgenomen. 

Tip 4: Van buiten naar binnen werken

Naast deppen is het ook heel belangrijk dat je altijd van buiten naar binnen werkt. Je wil de vlek niet groter maken, dus als je naar binnen toe werkt blijft die vlek klein. Met boenen werk je juist naar buiten en begin je de vlek verder te verspreiden. Stop daar dus mee!

Tip 5: De zaak lekker opfrissen

Als alles dan eindelijk achter de rug is, is het ook gelijk heel lekker om de boel direct op te frissen. Ik doe dat altijd door wat zeeppoeder over het tapijt heen te strooien voordat ik ga stofzuigen. Tijdens het zuigen moet je dan niet alleen heel goed alle korreltjes vangen, door de warmte van de stofzuiger verspreidt het apparaat de heerlijke geur van waspoeder. Frisser gaat het niet ruiken in huis.

Op mijn nieuwe TikTok kanaal laat ik zien hoe ik het doe (Ja, ook ik heb tegenwoordig mijn eigen TikTok kanaal dus vergeet niet te volgen!)

Extra tip: Gebruik wasverzachter

Je kunt het tapijt ook opwrijven met wat water en wasverzachter. Hier mag je wel boenen. En, heb je een hond, of kat, dan helpt die wasverzachter ook meteen bij het los borstelen van de haren. Die worden zacht door de wasverzachter en laten zich zo veel makkelijker verwijderen. Handig toch?!

Blijf op de hoogte!

Ik hoop jullie weer wat aan mijn tips hebben gehad. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie tips, tricks en ervaringen. En, wil je iedere maand op de hoogte blijven van de laatste tips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Bekijk hier mijn tapijt schoonmaaktip

Tapijt schoonmaken
Video afspelen over Tapijt schoonmaken